« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-26 11:29:07
Temat: Re: Pomidor "Lima"
Użytkownik "Jacek" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:dh8m84$d77$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Jest jeszcze okazja kupić tanio pomidory, ale zastanawia mnie to dlaczego
> tzw. odmiana LIMA ( takie podłuzne ) jest najtańsza..?
> Czy nada się na przecier? Surówka z nich i plasterek na kanapce całkiem
> smakuje ale na przetwory to nie wiem.
> Proszę o podpowiedź.
>
> Jacek Szczecin
>
>
Bo sie to uprawia poprostu na polu...bez palików i takich tam..
poza tym te podłuzne maja mało wody i doskonały
gesty przecier z nich wychodzi
no i w tym roku są taniutkie bo pogoda jak marzenie..)))))
w Lublinie po 50 groszy za kilo mozna kupic ale sie juz kończą
Marek
co ze 100 kilo pomidorków juz przerobił bo tanie :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-26 11:31:35
Temat: Re: Pomidor "Lima"
Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:dh8mb9$5im$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Jacek" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:dh8m84$d77$1@opal.futuro.pl...
> > Witam
> > Jest jeszcze okazja kupić tanio pomidory, ale zastanawia mnie to
dlaczego
> > tzw. odmiana LIMA ( takie podłuzne ) jest najtańsza..?
> > Czy nada się na przecier? Surówka z nich i plasterek na kanapce całkiem
> > smakuje ale na przetwory to nie wiem.
> > Proszę o podpowiedź.
> >
> Moim zdaniem każdy pomidor gruntowy nadaje się na przecier
> Pozdrawiam - Agnieszka
>
jasne ale lepsiejsze sa takie co maja mniej wody w sobie
bo przecier gesciejszy wychodzi automatycznie :))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-26 11:32:27
Temat: Pomidor "Lima"Witam
Jest jeszcze okazja kupić tanio pomidory, ale zastanawia mnie to dlaczego
tzw. odmiana LIMA ( takie podłuzne ) jest najtańsza..?
Czy nada się na przecier? Surówka z nich i plasterek na kanapce całkiem
smakuje ale na przetwory to nie wiem.
Proszę o podpowiedź.
Jacek Szczecin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-26 11:33:40
Temat: Re: Pomidor "Lima"
Użytkownik "Jacek" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:dh8m84$d77$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Jest jeszcze okazja kupić tanio pomidory, ale zastanawia mnie to dlaczego
> tzw. odmiana LIMA ( takie podłuzne ) jest najtańsza..?
> Czy nada się na przecier? Surówka z nich i plasterek na kanapce całkiem
> smakuje ale na przetwory to nie wiem.
> Proszę o podpowiedź.
>
Moim zdaniem każdy pomidor gruntowy nadaje się na przecier
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-26 12:36:21
Temat: Re: Pomidor "Lima"
Użytkownik "Jacek" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:dh8m84$d77$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Jest jeszcze okazja kupić tanio pomidory, ale zastanawia mnie to dlaczego
> tzw. odmiana LIMA ( takie podłuzne ) jest najtańsza..?
> Czy nada się na przecier? Surówka z nich i plasterek na kanapce całkiem
> smakuje ale na przetwory to nie wiem.
> Proszę o podpowiedź.
>
> Jacek Szczecin
>
Jaknajbardziej sie nadaja !!
Malo pestek . malo wody a baardzo "tresciwe" sa
na ten przyklad w zalewie slodko-kwasnej ..
Pycha .. ale wlasnie glowmnie ten gatunek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-26 13:22:41
Temat: Re: Pomidor "Lima"Jacek napisał(a):
> Witam
> Jest jeszcze okazja kupić tanio pomidory, ale zastanawia mnie to dlaczego
> tzw. odmiana LIMA ( takie podłuzne ) jest najtańsza..?
> Czy nada się na przecier? Surówka z nich i plasterek na kanapce całkiem
> smakuje ale na przetwory to nie wiem.
> Proszę o podpowiedź.
Przepuszczam je przez sokownik, potem to co zostanie przecieram -
przecierak z korbka - nie lubie pestek w przecierze bo daja gorzki
posmak. Przecieru nie doprawiam, tylko w sloiki i pasteryzuje i do
piwnicy. Potem wystarczy wyjac, doprawic podgrzac pododawac czego sie
tam chce i juz ;-D Pomidorowka nie jest tak kwasna jak z koncentratu,
lecz smakuje... naturalnie... na skrzydelkach... kurka jutro ja zrobie ;-D
Pozdrawiam
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-09-26 14:45:08
Temat: Re: Pomidor "Lima"
>Przepuszczam je przez sokownik, potem to co zostanie przecieram -
>przecierak z korbka - nie lubie pestek w przecierze bo daja gorzki
>posmak. Przecieru nie doprawiam, tylko w sloiki i pasteryzuje i do
>piwnicy.
Jeśli nie mam sokownika a duży garnek i 30kg tych pomidorów, to rozumiem że
mam je przeciąć na połówki ( może inaczej? ), wydrążyć "zieloną część i
pestki ( może z pestkami? ) wrzucić do gara i gotować ( nie gotować, może
tylko parzyć? ) ile czasu??? Potem wszystko co się tam w garku wyprodukowało
przetrzeć przez sito ( takie z dziurkami czy "siateczkowe"? ), następnie
rozlać do słoików i pasteryzować??? Sorry za tyle pytań, pewnie już nie raz
ten wątek już był, ale jakoś tak mi lepiej zapytać... Jeśli coś pominąłem to
ładnie proszę o dopowiedzenie, nigdy przecieru nie robiłem, a człowiekowi, z
wiekiem, różne rzeczy do głowy przychodzą...Wieczorem jadę na hurt po LIMĘ:)
Pozdrawiam
Jacek Szczecin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-09-27 06:54:17
Temat: A gdzie to tak tanio?!Choinka może źle szukam ale u mnie (Podbeskidzie) lima jest w detalu po
2,5 !!! Czyli drożej niż zwykłe pomidory. Gdzie to tak tanio można dostać,
bo też mam zamiar nieco przerobić (np. pomidory w zalewie pomidorowej).
Pozdrawiam Kasia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-09-27 09:40:35
Temat: Re: Pomidor "Lima"Jack napisał(a):
> Jeśli nie mam sokownika a duży garnek i 30kg tych pomidorów, to rozumiem że
> mam je przeciąć na połówki ( może inaczej? ), wydrążyć "zieloną część i
> pestki ( może z pestkami? ) wrzucić do gara i gotować ( nie gotować, może
> tylko parzyć? ) ile czasu??? Potem wszystko co się tam w garku wyprodukowało
> przetrzeć przez sito ( takie z dziurkami czy "siateczkowe"? ), następnie
> rozlać do słoików i pasteryzować??? Sorry za tyle pytań, pewnie już nie raz
> ten wątek już był, ale jakoś tak mi lepiej zapytać... Jeśli coś pominąłem to
> ładnie proszę o dopowiedzenie, nigdy przecieru nie robiłem, a człowiekowi, z
> wiekiem, różne rzeczy do głowy przychodzą...Wieczorem jadę na hurt po LIMĘ:)
Mozesz razem z pestkami zagotowac - robiac cos jak do marmolady, dodajac
troche soli, ale nie za duzo... na 10 litrowy garnek lyzeczke. Potem
przetrzec przez sito (niestety nie bedziesz mial soku tylko przecier)
lub niezbyt droga przecieraczke (odradzam elektryczna, bo wtedy pestki
sa mielone - chyba, ze wczesniej "wydrylujesz" - ale szkoda tych czesci
pomidora, ktore odejda, a wysuplywanie samych pestek to mordega), ktory
mozesz odparowac na malym ogniu mieszajac co jakis czas - zeby sie nie
przypalilo. Potem radzilbym czesc w malym rondelku doprawiac i probowac
po ostygnmieciu czy Ci pasuje. Czesc zostawic na sosy, po dodaniu wody
czy buliony na "soki", a z czesci zrobic wlasnie po eksperymentach w
rondelku "keczapy" ;-D
W sloiczkach (najlepiej nie za duzych) pasteryzowac i juz. Nie dodawaj
cebuli!! ani innych zielsk typu pietruszka, seler czy co Ci tam
przyjdzie do glowy... Same pomidory i sol.
Pozdrawiam
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-09-28 21:43:39
Temat: Re: Pomidor "Lima"Maciej L. wrote:
> Potem przetrzec przez sito
===
Moja kobita nie bawi się w takie niuanse - miksuje wszystko na gładko, z
pestkami i skórami - wychodzi takie jak powinno, tzn. znakomite.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |