« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2013-09-09 12:13:44
Temat: Re: Pomidory na przetwory...Dnia Mon, 9 Sep 2013 00:45:31 -0700 (PDT), k...@o...pl napisał(a):
> zobaczymy ;)
> w słoikach wyglądaja dobrze, jednak sporo wolnego miejsca zostało.
Mnie zostaje tyle ile na początku, moze nie upchnęłaś.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2013-09-09 19:54:01
Temat: Re: Pomidory na przetwory...
> Jak zaprawiam - wycinam szypułki, bardzo dokładnie miksuje, zagotowuje z
> odrobiną soli i gotuje az z góry nie zejdzie piana (około 20 minut).
>
> Potem wlewam do goracych słoików, zamykam i już.
> W godzine obrabiam około 20kg pomidorów, czyli w jeden wieczór około
> 100kg.
Czym miksujesz, jak miksujesz? Masz mikser na 20kg?
Czy wkładasz do gara i używasz końcuwki blendera?
A co się dzieje ze skurkami?
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2013-09-10 10:00:45
Temat: Re: Pomidory na przetwory...Osobnik posiadający mail k...@o...pl napisał(a) w poprzednim odcinku co następuje:
> kto to zje? ;)
> chociaż juź nie planowałam to może jeszcze i Twój sposób sprawdzę,
> dzięki :)
Bo to jest tak:
- do sosów wszelkiej masci
- dla mamy
- dla tesciowej
- przychodzisz do domu po sporcie, niby chce sie jesc ale w sumie bardziej
pic - to taki słoiczek jak znalazł.
I schodzi.
W zeszłym roku zaprawilismy około 75 kg i zeszło.
W tym roku wiecej :)
--
Pozdrawia... Budzik
b_ud_zi_k_6_1 na poczta kropka onet kropka pl (adres antyspamowy, usuń także "_")
"Każdy człowiek ma jakiegoś fioła, ale zdaje się, że największym
jest mniemanie, że się nie ma go wcale." Nikos Kazantzakis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2013-09-10 10:00:45
Temat: Re: Pomidory na przetwory...Osobnik posiadający mail o...@g...pl napisał(a) w poprzednim odcinku co
następuje:
>> Jak zaprawiam - wycinam szypułki, bardzo dokładnie miksuje, zagotowuje z
>> odrobiną soli i gotuje az z góry nie zejdzie piana (około 20 minut).
>>
>> Potem wlewam do goracych słoików, zamykam i już.
>> W godzine obrabiam około 20kg pomidorów, czyli w jeden wieczór około
>> 100kg.
>
> Czym miksujesz, jak miksujesz? Masz mikser na 20kg?
Mikser woerwerka termomix - około 1,5 kg na raz.
To jest dosc mocny i szybki mikser.
Miksuje jakies 20 sekund az do całkowitego zmielenia, wiec 20 kg to raptem
kilka minut pracy. Najdłuzej trwa zagotowanie.
http://allegro.pl/i3532857413.html
To ma takie noże: http://allegro.pl/i3506777461.html
> Czy wkładasz do gara i używasz końcuwki blendera?
Podejrzewam, ze w ten sposób bedzie trudno uzyskac dokładnosc zmielenia.
> A co się dzieje ze skurkami?
>
Sa tak zmiksowane, ze praktycznie ich nie czuć.
--
Pozdrawia... Budzik
b_ud_zi_k_6_1 na poczta kropka onet kropka pl (adres antyspamowy, usuń także "_")
Dyplomata potrafi powiedzieć "idź do diabła" w taki sposób,
że właściwie cieszysz się na tę wyprawę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2013-09-10 13:44:17
Temat: Re: Pomidory na przetwory...Dnia Sun, 8 Sep 2013 12:00:20 +0000 (UTC), Budzik napisał(a):
>> Ze skórkami?
>>
> Jasne.
> Po zmiksowaniu nic nie czuc.
Może i skórki po zmiksowaniu są OK, w końcu błonnik potrzebny - no ale
niestety zmiksowanie ziaren daje nieprzyjemny ostro-gorzkawy posmak w
przecierze, już to sprawdzałam. Dlatego robię przeciery bez ziaren, więc i
skórek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2013-09-10 22:47:38
Temat: Re: Pomidory na przetwory...W dniu wtorek, 10 września 2013 10:00:45 UTC+2 użytkownik Budzik napisał:
> Osobnik posiadający mail k...@o...pl napisał(a) w poprzednim odcinku co następuje:
>
>
>
> > kto to zje? ;)
>
> > chociaż juź nie planowałam to może jeszcze i Twój sposób sprawdzę,
>
> > dzięki :)
>
>
>
> Bo to jest tak:
>
> - do sosów wszelkiej masci
>
> - dla mamy
>
> - dla tesciowej
>
> - przychodzisz do domu po sporcie, niby chce sie jesc ale w sumie bardziej
>
> pic - to taki słoiczek jak znalazł.
>
> I schodzi.
>
> W zeszłym roku zaprawilismy około 75 kg i zeszło.
>
> W tym roku wiecej :)
>
podziwiam :)
wyobrażam sobie ile to musi być słoików...
kiwiko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2013-09-11 00:33:32
Temat: Re: Pomidory na przetwory...Dnia Tue, 10 Sep 2013 13:47:38 -0700 (PDT), k...@o...pl napisał(a):
> podziwiam :)
> wyobrażam sobie ile to musi być słoików...
U mnie ilości podobne, jakieś 120 opakowań - pitny przecier w butelkach ca
1 litr, przecier niedosmaczany na zupę, pulpa bez skórek i ziaren w
słoikach, pomidory pelati w przecierze. Pomidorów użytych w słoikowym leczo
już nie wliczam w to. I wszystko poszło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2013-09-11 01:16:29
Temat: Re: Pomidory na przetwory...Dnia Wed, 11 Sep 2013 00:33:32 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Tue, 10 Sep 2013 13:47:38 -0700 (PDT), k...@o...pl napisał(a):
>
>> podziwiam :)
>> wyobrażam sobie ile to musi być słoików...
>
> U mnie ilości podobne, jakieś 120 opakowań - pitny przecier w butelkach ca
> 1 litr, przecier niedosmaczany na zupę, pulpa bez skórek i ziaren w
> słoikach, pomidory pelati w przecierze. Pomidorów użytych w słoikowym leczo
> już nie wliczam w to. I wszystko poszło.
Policzyłam. 140.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2013-09-11 11:00:49
Temat: Re: Pomidory na przetwory...Osobnik posiadający mail k...@o...pl napisał(a) w poprzednim odcinku co następuje:
>> W zeszłym roku zaprawilismy około 75 kg i zeszło.
>>
>> W tym roku wiecej :)
>>
> podziwiam :)
> wyobrażam sobie ile to musi być słoików...
>
Najczesciej robie w litrowe wiec nie az tak duzo.
Ale: w zeszłym roku zrobiłem specjalne półki spizarkowe w kuchni, w tym
roku juz czesc wedruje do piwnicy :)
--
Pozdrawia... Budzik
b_ud_zi_k_6_1 na poczta kropka onet kropka pl (adres antyspamowy, usuń także "_")
"Jeżeli wydaje się, że wszystko działa dobrze,
to znaczy, że coś przeoczyłeś." Ed Murphy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2013-09-11 23:17:30
Temat: Re: Pomidory na przetwory...W dniu środa, 11 września 2013 11:00:49 UTC+2 użytkownik Budzik napisał:
> Osobnik posiadający mail k...@o...pl napisał(a) w poprzednim odcinku co następuje:
>
>
>
> >> W zeszłym roku zaprawilismy około 75 kg i zeszło.
>
> >>
>
> >> W tym roku wiecej :)
>
> >>
>
> > podziwiam :)
>
> > wyobrażam sobie ile to musi być słoików...
>
> >
>
> Najczesciej robie w litrowe wiec nie az tak duzo.
>
> Ale: w zeszłym roku zrobiłem specjalne półki spizarkowe w kuchni, w tym
>
> roku juz czesc wedruje do piwnicy :)
no, ja nie mogę, ciągle jeszcze więcej szykuję "na zimę" niż dajemy radę zjeść. Poza
tym nie wszystko rośnie w moim ogródku, więc do słoików daję to, co zapewnia mi
niezależność. Albo przyjemność ;)
kiwiko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |