« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-07 19:57:21
Temat: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?
wróciłem właśnie z Istambułu, skąd przywiozłem trochę przypraw.
Między innymi z rozpędu nabyłem coś o nazwie Kummel. W jednym zestawie
też to trafiłem i tam jest jeszcze nazwa Cumin.
Jest to bardzo drobno zmielone, jasnobrązowe, z niewielkimi
pozostałościami białych łodyżek (?), chyba zmielone z ususzonych
liści, a te białe to "żyłki" tych liści. Zapach ma jak na mój gust
dość obrzydliwy i bez konkretnej wiedzy nie dodam tego do niczego,
żeby nie zepsuć całej potrawy.
Sprawdziłem teraz w Websterze i jest Cumin jako roślina i owoce i
wspominają coś o przyprawianiu zup i marynat. No w marynacie to jakoś
to sobie mogę wyobrazić. Tak czy owak, czy ktoś tego używał i ma
jakieś sugestie?
Poza tym jedzonko w Istambule przeważnie pyszne, mniam, mniam.
Jak się ktoś wybiera, to mogę podesłać adres bardzo lokalnego baru
gdzie jadłem najlepszy kebap, a na dodatek przy ichniejszym
gitarzyście na żywo.
****************************************************
*
Slawek Lipski, Altkom Akademia Warszawa, POLAND
s...@a...com.pl CLI, CLP, MCP
****************************************************
*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-07 20:05:20
Temat: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?
> wróciłem właśnie z Istambułu, skąd przywiozłem trochę przypraw.
> Między innymi z rozpędu nabyłem coś o nazwie Kummel. W jednym zestawie
> też to trafiłem i tam jest jeszcze nazwa Cumin.
>
>
Czy to aby nie mielony kminek ?
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-07 21:43:27
Temat: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?Cumin to podstawowa przyprawa kuchni hinduskiej ipakistanskiej.
Moze toktos lubi, mna szarpia torsje jak tylko poczuje.
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-08 04:08:27
Temat: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?
Slawek Lipski wrote:
> wróciłem właśnie z Istambułu, skąd przywiozłem trochę przypraw.
> Między innymi z rozpędu nabyłem coś o nazwie Kummel. W jednym zestawie
> też to trafiłem i tam jest jeszcze nazwa Cumin.
>
> Jest to bardzo drobno zmielone, jasnobrązowe, z niewielkimi
> pozostałościami białych łodyżek (?), chyba zmielone z ususzonych
> liści, a te białe to "żyłki" tych liści. Zapach ma jak na mój gust
> dość obrzydliwy i bez konkretnej wiedzy nie dodam tego do niczego,
> żeby nie zepsuć całej potrawy.
>
> Sprawdziłem teraz w Websterze i jest Cumin jako roślina i owoce i
> wspominają coś o przyprawianiu zup i marynat. No w marynacie to jakoś
> to sobie mogę wyobrazić. Tak czy owak, czy ktoś tego używał i ma
> jakieś sugestie?
>
> Poza tym jedzonko w Istambule przeważnie pyszne, mniam, mniam.
> Jak się ktoś wybiera, to mogę podesłać adres bardzo lokalnego baru
> gdzie jadłem najlepszy kebap, a na dodatek przy ichniejszym
> gitarzyście na żywo.
>
> ****************************************************
*
> Slawek Lipski, Altkom Akademia Warszawa, POLAND
> s...@a...com.pl CLI, CLP, MCP
> ****************************************************
*
Juz to bylo...Cummin to sproszkowany kminek i mozna go tam uzywac, gdzie
uzywa sie kminku... W USA to glowny skladnik tex-mex potrawy, chilli.
Nadaje tej potrawie ostrosci..
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-08 04:09:47
Temat: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?
Przemyslaw Koziarski wrote:
> > wróciłem właśnie z Istambułu, skąd przywiozłem trochę przypraw.
> > Między innymi z rozpędu nabyłem coś o nazwie Kummel. W jednym zestawie
> > też to trafiłem i tam jest jeszcze nazwa Cumin.
> >
> >
> Czy to aby nie mielony kminek ?
>
> Przemyslaw Koziarski
Cumin po angielsku, Kummel po niemiecku, Kminek po naszemu....
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-08 06:57:49
Temat: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?Hi,
>Poza tym jedzonko w Istambule przewaÂżnie pyszne, mniam, mniam.
>Jak siĂŞ ktoÂś wybiera, to mogĂŞ podesÂłaĂŚ adres bardzo lokalnego baru
>gdzie jadÂłem najlepszy kebap, a na dodatek przy ichniejszym
>gitarzyÂście na Âżywo.
>
Ejjj ! Chyba sobie cos wmawiasz, kolego ! No chyba ze pochodzisz z tamtych
stron. Bo wybacz, prawdziwy kebap jest z owczego miesa, i dla nas
europejczykow, jego zapach delikatnie mowiac nie jest za bardzo przyjemny. A
tak poza tym gitarzysta w TURCJII i to w lokalu ???? Hmmmmmmm, bardzo
dziwne. Mi sie wydaje, kolego, byles w jakiejs tutystycznej, kitschowatej
knajpie, he ?????? Takze uszy do gory kolego i nie chwal sie kitschem !
Poz
Paul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-08 15:31:03
Temat: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?Polski "kminek" to amerykanski "caraway seed"; rozni sie smakowo (i to
znacznie) od "cumin"(cummin).
Drizzly Spike ...i wszystko jasne...
af wrote:
> Przemyslaw Koziarski wrote:
>
> > > wróciłem właśnie z Istambułu, skąd przywiozłem trochę przypraw.
> > > Między innymi z rozpędu nabyłem coś o nazwie Kummel. W jednym zestawie
> > > też to trafiłem i tam jest jeszcze nazwa Cumin.
> > >
> > >
> > Czy to aby nie mielony kminek ?
> >
> > Przemyslaw Koziarski
>
> Cumin po angielsku, Kummel po niemiecku, Kminek po naszemu....
> F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-08 15:36:39
Temat: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?
Użytkownik ZJP <p...@n...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...net...
> Polski "kminek" to amerykanski "caraway seed"; rozni sie smakowo (i to
> znacznie) od "cumin"(cummin).
>
Tego nie wiem dokladnie , natomiast Kummel (Kuemmel) w jezyku niemieckim to
na pewno kminek
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-08 16:18:20
Temat: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
> Tego nie wiem dokladnie , natomiast Kummel (Kuemmel) w jezyku niemieckim to
> na pewno kminek
Kiedyś, ze dwa lata temu, była na grupie cała dyskusja na ten temat:
Date: Wed, 20 May 1998 18:06:36 +0200
From: p...@v...co.uk
Subject: Re: Kminek - bylo: Re: Meksykanskie jedzenie
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Ten pies musi byc dosc gleboko pochowany!
Polskie slowniki w tej materii sa niescisle (mowiac delikatnie)
Ja tez sie kiedys zasugerowalam tym tluamczeniem ze
cumin to kminek ale moj smak i wech nie pozwolil mi
w to uwierzyc. Szukalam po wszelkich dostepnych
mi zrodlach, no i wszystko wskazuje na to ze mialam
racje, Cumin to Cumin a Kminek to Kminek.
Mam przed soba sloiczki z nasionam jednego i drugiego
i wierzcie mi, pachna inaczej i smakuja inaczej.
Po rozgryzieniu nawet jednego ziarenka cuminu
pozostaje gorzkawy i mocny charakterystyczny smak.
Raz jak sie go pozna to mozna go wyczuc z daleka.
(Internet na jedna wade - nie da sie przesylac zapachow
a opisac jest go raczej trudno.)
Kminek natomiast - nie jest taki mocny w smaku
i jakby bardziej slodkawy. Inny.
Oba nasiona wygladaja b. podobnie i byc moze
dlatego sa mylone. Gdyby ktos zamienil naklejki na
tych sloikach to na oko trudno byloby je rozpoznac,
ale po zapachu i smaku to zaraz.
(Ten Cumin co mam jest koloru zolto-brazowego i jest z
Iranu a Kminek jest z Holandii i koloru szaro-brazowego)
Wedlug Encyclopaedia Britannica ponizsze rosliny naleza
do tej samej rodziny botanicznej - UMBELLIFERAE - Apiaceae
(rodzina Pietruszki - pietruszkowate?)
Pietruszka - (Petroselinum crispum),
Marchew - (Daucus carota)
Seler - (Apium graveolens),
Pasternak - (Pastinaca sativa),
Koper Wloski - fennel (Foeniculum vulgare)
Anyz - (Pimpinella anisum),
Koper - (Anethum graveolens),
Kolendra - (Coriandrum sativum),
Kminek - (Carum carvi),
Cumin - (Cuminum cyminum).
Czyli botanicznie chociaz z tej samej rodziny
ale nie to samo, kazda z tych roslin czy nasion
smakuje inaczej i nikt nie myli anyzu z koprem
czy kminkiem bo sa one od dawna w Polsce znane.
Cumin natomiast nie byl do tej pory popularny w
Europejskiej kuchni i pewnie dlatego bywa mylony.
Wedlug hinduskiej ksiazki kucharskiej:
"Cumin - po ichniejszemu zwany - Zeera
ma kilka odmian miedzy innymi Ciemny Kaszmirski,
ale wiekszosc jest koloru jasnobrazowego.
Ziarna niektorych odmian krusza sie latwo inne
wymagaja mozdzierza".
Byc moze cumin cuminowi nie rowny. Ale nie udalo
mi sie jeszcze znalezc w sprzedazy (nawet w hinduskich
sklepach) roznych odmian cuminu. Te ktore do tej pory
kupowalam a byly to zarowno mielone jak i cale nasina
oraz w mieszankach zawsze charakteryzowaly sie tym samym
mocnym zapachem i nie podobnym do znanego ogolnie
w Polsce kminku.
Uff, zrobilo sie to przydlugawe i kto to bedzie czytal!
Jesli jednak ktos dobrnie do konca a uda mu sie znalec
cos jeszcze na ten temat, to prosze o podeslanie.
Pozdrawiam
pestka
--- end of the forwarded message ---
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-08 16:25:15
Temat: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?
On Tue, 8 Feb 2000, Przemyslaw Koziarski wrote:
> Użytkownik ZJP <p...@n...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@n...net...
> > Polski "kminek" to amerykanski "caraway seed"; rozni sie smakowo (i to
> > znacznie) od "cumin"(cummin).
>
> Tego nie wiem dokladnie , natomiast Kummel (Kuemmel) w jezyku niemieckim to
> na pewno kminek
O ile wiem:
Kuemmel = caraway seed = kminek
Kreuzkuemmel = cumin = (wg. Slownika roslin uzytkowych) kmin, kmin
krzyzowy lub kmin rzymski
To drugie bardzo rozni sie od naszego kminku, rosnie m.in. w basenie M.
Srodziemnego i w Indiach i jest malo znane w Polsce (widzialam chyba tylko
jeden przepis w jezyku polskim, na jakies wloskie danie, w ktorym uzyto
slowa kmin). Za to w Egipcie pachnie tym co druga potrawa, od salatek
przez ryz do wolowiny.
Pozdrowienia,
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |