| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-08-24 14:17:24
Temat: Re: Pomysł na obiadKinga 'Słowotok' Macyszyn wrote:
>>Witam!
>>Ostatnio na grupie popularna tarta sie zrobila.
>>Sam ostatnio robilem - na lekki obiad moze byc:)
>>
>>
>>
>Mi teraz chodzą po glowie tarty na słodko :)
>Wg was jaka jest najsmaczniejsza? Jabłkową wykluczam, bo szarlotka to
>szarlotka,
>
>
Eee, a tarta Tatin ? Bardzo dobra, szczegolnie jak na masle solonym i
wcale nie gorsza od szarlotki, za to 5000x szybciej sie robi ;)
>w tej chwili dostępne są brzoskwinie, śliwki, owoce leśne, jak nie świeże to
>z mrożonki...
>Którą polecacie?
>
>
>
>
Migdalowa z gruszkami, mrrrr...
U Bliklego mozna dostac ciastka z ciasta francuskiego, na ktore nalozona
jest przepolowiona sliwka wegierka skorka do dolu, pozniej pomazane
lukrem, z powodzeniem mozna zmienic ksztalt na tartowy, proste i pyszne ;)
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-08-24 14:21:14
Temat: Re: Pomysł na obiadGochaBielsko wrote:
>Witam,
>
>Zapodajcie mi jakiś pomysł na szybki obiad, nie mam dzisiaj weny.
>
>
>
Ja mam troche zimowo chyba, bo pomidorowa z makaronem ;) Ale to ze
wzgledu na dzidzie, ktora podobno wywarow miesnych jadac nie moze, a
gotowalam jej kurza noge jako dodatek do pomidorowej z ryzem ;) Wciagala
az milo. Na kolacje nie mam pomyslu tez...
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-08-24 14:23:16
Temat: Re: Pomysł na obiadKinga 'Słowotok' Macyszyn wrote:
>>>Którą polecacie?
>>>
>>>
>>>
>>Śliwki lub maliny :)
>>
>>
>>
>Śliwki, śliwki :)
>
>Właśnie sobie ściągam z googli przepisy i mam już chyba z 10 na tarty na
>słodko, ale na pierwszy ogień idą śliwki :)
>Btw, a maliny jeszcze są? Czy już tylko mrożone?
>I ostatnie pytanie, czy ktoś próbował robić tartę z mrożonych owoców, a
>jeśli tak, to czy owoce rozmraża, czy nie? Ja tylko powiem, że robiłam
>kiedyś kruche babeczki z mrożonymi jagodami i malinami (środek zimy) i
>zgodnie z przepisem nie rozmrażałam ich, po prostu wsypywało się mrożone
>owoce do środka zmieszane z cukrem i posypywało kruszonką i wychodziło
>pierwsza klasa :)
>
>
>
Nieglupio, nieglupio ;) Ja robie clafoutis z wisni mrozonych i nie
rozmrazam.
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-08-24 14:41:18
Temat: Re: Pomysł na obiad
> U mnie dzisiaj zapiekanka makaronowa z szynką, cebulką, pieczarkami,
serem,
> zalana śmietaną rozbełtaną z jajem. Godzinka roboty będzie :)
> --
Prosilbym o dokladny przepis, bo brzmi smacznie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-08-24 14:48:55
Temat: Re: Pomysł na obiad> Migdalowa z gruszkami, mrrrr...
Mam ten przepis :))
A z brzoskwiniami i mascarpone? A cytrynowa? mrrrrau :))
I mam przepis na zwykłą śliwkową i na migdałowo-śliwkową :))
I na czekoladową też :))
> U Bliklego mozna dostac ciastka z ciasta francuskiego, na ktore nalozona
> jest przepolowiona sliwka wegierka skorka do dolu, pozniej pomazane
> lukrem, z powodzeniem mozna zmienic ksztalt na tartowy, proste i pyszne ;)
Lukier tak średnio lubię, chyba jednak posmakowały mi tarty własnej roboty,
zwłaszcza, że to się robi naprawdę szybko (u mnie "długo" to np. ciasto
drożdżowe, osobiście nie rozumiem co może być długiego w tarcie czyli
zagnieceniu ciasta, do lodówki, w te pół godziny robi się sos, potem na
blaszkę i do piekarnika, wyjąć, nałożyć owoce i sos i znowu do piekarnika)
:))
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-08-24 14:57:52
Temat: Re: Pomysł na obiadDnia Wed, 24 Aug 2005 16:41:18 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Tomasz*, w
wiadomości news:<news:dei19q$urj$1@alohha.vectranet.pl> zawarł, co
następuje:
>> U mnie dzisiaj zapiekanka makaronowa z szynką, cebulką, pieczarkami,
> serem,
>> zalana śmietaną rozbełtaną z jajem. Godzinka roboty będzie :)
>> --
> Prosilbym o dokladny przepis, bo brzmi smacznie.
paczka makaronu, 500g, u mnie penne rigate
400g szynki (200konserwowej, 200 wędzonej)
1 duża cebula
500g pieczarek
500g śmietany 18%
cztery jaja
żółty ser - dużoooo!
makaron gotujesz al dente, wkładasz do miski
pieczarki w plasterki - duszone na maśle z pieprzem ziołowym i solą - jak
gotowe - do miski
duża cebula zeszklona na maśle, do tego pokrojone w kosteczkę wędliny,
podsmażasz trochę i jak dobre to do miski
śmietana rozbełtana z gałkką muszkatołową i jajami - przygotowana obok
ser starty
mieszamy zawartość miski
duże naczynie żaroodporne smaruję oliwą, na to połowa zawartości miski,
połowa startego sera i nieapetyczne ugniecenie ręką (żeby się zmieściło :))
na to druga połowa miski, druga połowa sera, ugniatanie też
zalewamy masą śmietanową
pod przykryciem piekłam to 20 minut w 175 stopniach, teraz piecze się już 10
minut odkryte
efekt końcowy za chwilę, jak zjem :))
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |