« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-15 13:29:14
Temat: Pomysł z Hiszpani na kartoflePrzepis z ksiazki "Potrawy z hiszpańskiej tawerny" J. Pałęcka,
O. Sobański.
1kg. ziemniaków w łupinach ułożyć w obszernym garnku w dwóch
warstwach, wlać tyle zimnej wody aby przykrywało w 3/4 ziemniaki.
Wsypać dużo soli gruboziarnistej, nie ważona (około 50dag).
Wrzucić kilka plasterków cytryny wybielą ziemniaki. Połozyć teraz
czystą, lnianą szmatkę chowając boki pod spód. Przykryć bardzo
szczelną pokrywką i obciązyć. Gotować na dużym ogniu aż
miękkie (sprawdzać ręką czy miękkie)...Najlepsze kartofle do tego od
sierpnia do października. zasolenie tego jest tak wielkie ,że
sól nie rozpuszcza się a na kartoflach tworzy goracą skorupkę.
(nie robiłam ale kiedyś zaszaleję)
Sugerowane sosy:
1. posiekać 2 ząbki czosnku i rozetrzeć z papryką, 1/2 łyżeczki
kminku, łyżeczka soli. Następnie wciąż rozcierając wlewć
powoli oliwę ( 3 łyżki) a póxniej ocet ( 2 łyżki). Jak już wszystko
jednolite, dodajemy wedle smaku zimną, przegotowana wodę.
2. prawie tak samo + zielona pietrucha (pęczek) a czosnku główka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |