Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Potrzebny przepis na gęś pieczoną

Grupy

Szukaj w grupach

 

Potrzebny przepis na gęś pieczoną

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-12-19 12:08:21

Temat: Potrzebny przepis na gęś pieczoną
Od: "Wojtek" <f...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Potrzebuje przepis j/w czyli na gęś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-12-20 18:53:46

Temat: Re: Potrzebny przepis na gęś pieczoną
Od: "Czarek Gmyz" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wojtek" <f...@p...fm> napisał w wiadomości
news:atscno$pe9$1@news.tpi.pl...
> Potrzebuje przepis j/w czyli na gęś
>
Najprosztszy i jeden z najlepszych to gęś w glinie. Sól, pieprz, ewentualnie
majeranek. Oblepic warstwa gliny ok pol centymentra do piekarnika na ponad 2
godziny. Rozbic skorupe. Jesc
Czarek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-21 12:02:50

Temat: Re: Potrzebny przepis na gęś pieczoną (P)
Od: "Derella" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

GĘŚ FASZEROWANA JABŁKAMI

gęś (ok. 2,5 kg)
1 kg jabłek (najlepiej szarej renety albo antonówek)
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz

Gęś natrzeć na zewnątrz i w środku majerankiem i czosnkiem roztartym z solą.
Odstawić na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce. Jabłka obrać, pokroić
na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Na faszerować gęś jabłkami, zaszyć i
włożyć do brytfanny. Dodać kilka łyżek wody (minimum 5) i piec przez 1,5
godziny początkowo w 250 C, a po niecałej godninie w ok. 200 C. W trakcie
pieczenia gęś trzeba często polewać sosem, który powstanie. Upieczoną gęś
podzielić na porcje, polać sosem od pieczenia i ozdobić natką pietruszki.

Pozdrawiam
Anna z Łodzi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-22 09:04:39

Temat: Re: Potrzebny przepis na gęś pieczoną (P)
Od: "Wojtek" <f...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki za przepis
pozdrawiam Wojtek
Użytkownik "Derella" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:au1l3l$jms$1@news.onet.pl...
> GĘŚ FASZEROWANA JABŁKAMI
>
> gęś (ok. 2,5 kg)
> 1 kg jabłek (najlepiej szarej renety albo antonówek)
> 2 ząbki czosnku
> 1 łyżka majeranku
> kilka gałązek natki pietruszki
> sól, pieprz
>
> Gęś natrzeć na zewnątrz i w środku majerankiem i czosnkiem roztartym z
solą.
> Odstawić na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce. Jabłka obrać, pokroić
> na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Na faszerować gęś jabłkami, zaszyć
i
> włożyć do brytfanny. Dodać kilka łyżek wody (minimum 5) i piec przez 1,5
> godziny początkowo w 250 C, a po niecałej godninie w ok. 200 C. W trakcie
> pieczenia gęś trzeba często polewać sosem, który powstanie. Upieczoną gęś
> podzielić na porcje, polać sosem od pieczenia i ozdobić natką pietruszki.
>
> Pozdrawiam
> Anna z Łodzi
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: książka i przepis na śledzie.
Orzechy włoskie - waga a objętoś
Orzechy włoskie - waga a objętoś
Kulinarne ozdoby na choinke
pieczenie miesa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »