« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-19 12:08:21
Temat: Potrzebny przepis na gęś pieczonąPotrzebuje przepis j/w czyli na gęś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-20 18:53:46
Temat: Re: Potrzebny przepis na gęś pieczoną
Użytkownik "Wojtek" <f...@p...fm> napisał w wiadomości
news:atscno$pe9$1@news.tpi.pl...
> Potrzebuje przepis j/w czyli na gęś
>
Najprosztszy i jeden z najlepszych to gęś w glinie. Sól, pieprz, ewentualnie
majeranek. Oblepic warstwa gliny ok pol centymentra do piekarnika na ponad 2
godziny. Rozbic skorupe. Jesc
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 12:02:50
Temat: Re: Potrzebny przepis na gęś pieczoną (P)GĘŚ FASZEROWANA JABŁKAMI
gęś (ok. 2,5 kg)
1 kg jabłek (najlepiej szarej renety albo antonówek)
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
Gęś natrzeć na zewnątrz i w środku majerankiem i czosnkiem roztartym z solą.
Odstawić na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce. Jabłka obrać, pokroić
na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Na faszerować gęś jabłkami, zaszyć i
włożyć do brytfanny. Dodać kilka łyżek wody (minimum 5) i piec przez 1,5
godziny początkowo w 250 C, a po niecałej godninie w ok. 200 C. W trakcie
pieczenia gęś trzeba często polewać sosem, który powstanie. Upieczoną gęś
podzielić na porcje, polać sosem od pieczenia i ozdobić natką pietruszki.
Pozdrawiam
Anna z Łodzi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-22 09:04:39
Temat: Re: Potrzebny przepis na gęś pieczoną (P)Dzięki za przepis
pozdrawiam Wojtek
Użytkownik "Derella" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:au1l3l$jms$1@news.onet.pl...
> GĘŚ FASZEROWANA JABŁKAMI
>
> gęś (ok. 2,5 kg)
> 1 kg jabłek (najlepiej szarej renety albo antonówek)
> 2 ząbki czosnku
> 1 łyżka majeranku
> kilka gałązek natki pietruszki
> sól, pieprz
>
> Gęś natrzeć na zewnątrz i w środku majerankiem i czosnkiem roztartym z
solą.
> Odstawić na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce. Jabłka obrać, pokroić
> na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Na faszerować gęś jabłkami, zaszyć
i
> włożyć do brytfanny. Dodać kilka łyżek wody (minimum 5) i piec przez 1,5
> godziny początkowo w 250 C, a po niecałej godninie w ok. 200 C. W trakcie
> pieczenia gęś trzeba często polewać sosem, który powstanie. Upieczoną gęś
> podzielić na porcje, polać sosem od pieczenia i ozdobić natką pietruszki.
>
> Pozdrawiam
> Anna z Łodzi
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |