Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Powidło z śliwek - JAK???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Powidło z śliwek - JAK???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-29 06:38:48

Temat: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Aretkka napisała:

> "Domowa Kawiarenka" to program emitowany z Krakowa. Gospodarzem jest pan
> Tadeusz Gwiaździński, starszy pan, grubasek, chyba przyjeżdża z Austrii. Na
> każde spotkanie zaprasza kogoś znanego z Krakowa, no i ........ ciekawie
> gawędzą a także robi przeróżne smakołyki. Co się tyczy wody, to wydaje mnie
> się, że prościej wlać kilka łyżek wody, niż PILNOWAĆ by wielki gar śliwek się
> zagrzał.

Jesli chodzi o kilka łyżek, to ok :) Początkowo miałam wrażenie, że
piszesz o czymś w rodzaju gęstego kompotu ;)

> Mam pytanie, czy można w czasie smażenia ( tak nawet po paru godzinach)
> dosypać nowych owoców?

Czasem dodaję. Ale dośc wcześnie, by wszystko miało szansę się ujednolicic.

> Ps. wracając do p. Tadzia, wiesz co on jeszcze robił z powidłami? On, on ....
> je przecierał przez sito, żeby nie było skórek!

Eee, w skórkach cały urok :)W jakiejś zakurzonej pożółkłej książce
czytałam, że tak robiono dawniejszymi czasy.
--
pa,BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-29 07:05:58

Temat: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisała:
> Ps. wracając do p. Tadzia, wiesz co on jeszcze robił z powidłami? On, on ....
> je przecierał przez sito, żeby nie było skórek!

Moj znajomy natomiast przepuszcza wypestkowane sliwki przez maszynke
do miesa zanim zacznie smazyc powidla. Tez mam ochote tak sprobowac...

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-29 07:48:24

Temat: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Od: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:4159dc33.5844644@news.tpi.pl...
> On Tue, 28 Sep 2004 20:07:02 +0200, BasiaBjk <b...@q...pl>
> wrote:
>
>
> Z woda. Bez wody przysmaza sie do dna zanim sok zdaza puscic... Tyle
> ze tej wody ma byc minimalna warstewka na dnie - tak do dwoch
> milimetrow, byle na poczatku grzania cieplo rosprowadzila. W
> porownaniu z iloscia wody zawartej w sliwkach jest to tyle co nic.
>

Hehehehe

Akurat ma to miejsce we szystkich kuchniach gazowych elektrycznych..itp..

w piekarniku i na weglowej nie jest to konieczne...a nic a nic sie nie
przypali...
a dodajac do tego palenie drewnem i aromat dymu...to jest dopiero smak..

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-29 07:50:55

Temat: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Od: "KasiaA" <k...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:cjdmuh$fo2$1@news.lublin.pl...
> Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisała:
> > Ps. wracając do p. Tadzia, wiesz co on jeszcze robił z powidłami? On, on
....
> > je przecierał przez sito, żeby nie było skórek!
>
> Moj znajomy natomiast przepuszcza wypestkowane sliwki przez maszynke
> do miesa zanim zacznie smazyc powidla. Tez mam ochote tak sprobowac...
>

U mnie w domu tez sie przeciera rozgotowane śliwki. Powidła lepsze sa bez
skórek.

Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-29 08:00:24

Temat: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik M.W. napisał:

> a dodajac do tego palenie drewnem i aromat dymu...to jest dopiero smak..

By miec namiastkę aromatu, o którym mówisz, dodaję podczas smażenia
odrobinę śliwek suszonych (wędzonych).
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-29 09:04:57

Temat: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>


>
> > Mam pytanie, czy można w czasie smażenia ( tak nawet po paru godzinach)
> > dosypać nowych owoców?
>
> Czasem dodaję. Ale dośc wcześnie, by wszystko miało szansę się ujednolicic.

--
> pa,BasiaBjk
Dzięki za odpowiedź :-). Właśnie, istotne żeby były jednolite, czyli na drugą
turę można wrzucić śliwki pomielone. One chyba nie muszą tyle się smażyć.:-)
Pozdrawiam Areta

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-29 23:40:49

Temat: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 29 Sep 2004 09:48:24 +0200, "M.W."
<t...@p...nospam.onet.pl> wrote:

>Hehehehe
>
>Akurat ma to miejsce we szystkich kuchniach gazowych elektrycznych..itp..
>
>w piekarniku i na weglowej nie jest to konieczne...a nic a nic sie nie
>przypali...
>a dodajac do tego palenie drewnem i aromat dymu...to jest dopiero smak..

Taaa... Miedziany kociolek na trojnogu, ognisko pod nim, powidla
wedzone w dymie...
Moze zejdziemy na ziemie?

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-30 07:19:30

Temat: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Od: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:415b3d07.10307521@news.tpi.pl...
> On Wed, 29 Sep 2004 09:48:24 +0200, "M.W."
> <t...@p...nospam.onet.pl> wrote:
>
> >Hehehehe
> >
> >Akurat ma to miejsce we szystkich kuchniach gazowych elektrycznych..itp..
> >
> >w piekarniku i na weglowej nie jest to konieczne...a nic a nic sie nie
> >przypali...
> >a dodajac do tego palenie drewnem i aromat dymu...to jest dopiero smak..
>
> Taaa... Miedziany kociolek na trojnogu, ognisko pod nim, powidla
> wedzone w dymie...
> Moze zejdziemy na ziemie?
>

Nie wiem jak kolega...ale ja mam do dyspozycji kuchnie weglową...
wieć nie jest to dla mnie rzecz z innego swiata..

Pozdrawiam

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przyprawy kuchni egipskiej
Tahini - gdzie w Warszawie ?
Niewolnictwo kuchenne
Dostałam suma, co począć?
orzeszki piniowe - gdzie??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »