Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pozdrowienia dla Magdaleny Bassett!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pozdrowienia dla Magdaleny Bassett!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-03 19:46:09

Temat: Re: Pozdrowienia dla Magdaleny Bassett!
Od: "Jerzy" <j...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
[...]
> W koncu moj ojciec powiedzial, ze chce jajecznice.
Nawet wiem dlaczego.

> Mama zrobila nalesniki z kapusta i grzybami, ktore byly
> pyszne,
to też się zgadza;

i kotlety mielone,
a tu poproszę o przepis, z czego były zrobione, i czym "złamała" twoja mama
słodkość mięsa;

> i placki ziemniaczane, i bitki wolowe, [ tu też jw.] i juz
> sama nie pamietam. Ja pieklam ciasta, robilam makaron, lazanie, pizze
> domowa, pieklam chleb, chalke, makowiec, ciasto bananowe, itd. Jak teraz
> to czytam, to tylko wlos z glowy rwac.
Ostrożnie z tym rwaniem włosów, jak 1 to szkoda. ;-)))
Ja mam trochę więcej a i tak już nie spoglądam przynajmniej od tyłu na swoją
głowę. ;-(((
Pozdrawiam Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-03 21:54:31

Temat: Re: Chalka
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Maslo musi byc topione.
Magdalena Bassett

Magdalena Bassett wrote:
>
> Danka wrote:
> >
> > A jak robisz chalke jesli wolno wiedziec? Kiedy bylam mala, kupowalam sobie
> > chaleczke i zjadalam ja sama, pokrojona na kromy z gruba warstwa masla.
> > Babcia sie za to na mnie zawsze wsciekala. A w Holandii chalki nie
> > spotkalam. Maja tu za to pyszny "suikerbrood"- chleb cukrowy, o zblizonym
> > smaku. I tez sie juz od niego uzaleznilam :)
>
> 200 ml mleka
> 2 paczki suchych drozdzy
> 110 gr cukru
> 3 zoltka
> 1 lyzka ekstraktu waniliowego
> 2-3 szklanki maki
> 75 gr masla
>
> W mikserze, z haczykiem do chleba, umiescic drozdze, troche cukru,
> troche maki, dolac cieple mleko, wymieszac dokladnie, odstawic, az
> drozdze sie rusza. Dodac reszte cukru, zoltka, ekstrakt waniliowy, 2
> szklanki maki, maslo i wyrobic. Dodac tyle maki, zeby bylo bardzo
> miekkie, troche klejace sie ciasto, wyrobic, az gladkie. Podzielic na
> dwie czesci, urolowac dlugie cienkie walki, zlozyc je na pol i splesc
> warkocz z 4 koncow. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce, az sie
> potroi w objetosci, najlepiej juz w piecu, zeby potem nie ruszac ciasta.
> Gdy wyrosniete, podniesc temperature do 350F/180C i piec, az patyczek
> wyjdzie czysty. Zmieszac w malym naczy niu jedno zoltko i lyzke mleka i
> pedzelkiem posmarowac cala chalke, i piec jeszcze 5 minut. Wystudzic na
> blasze 10 minut, potem przelozyc na kratki. Swietna nadrugi dzien
> krojona grubo i do mikrofalowki na 10 sekund. To samo ciasto uzywam na
> makowiec i na chleb z rodzynkami.
> Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"Kulinarna" ciekawostka :-))))
Brukselka palce lizac
Re: Kupno wok-a
HotWings he he
spaghetti

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »