Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk
!4.1.16.34!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newsfeed.skycache.com!Cide
ra!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chalka
References: <8tcses$ffs$1@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
<8tpoe9$hhp$1@news.tpi.pl> <3a0113ca$1@news.vogel.pl>
<3...@w...net> <8tspci$4m$1@sunsite.icm.edu.pl>
<3...@w...net> <3a02bc25$0$25542@news2.zeelandnet.nl>
<3...@w...net>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 36
Date: Fri, 03 Nov 2000 13:54:31 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.171
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 973288460 207.71.222.171 (Fri, 03 Nov 2000 13:54:20 PST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 03 Nov 2000 13:54:20 PST
X-Received-Date: Fri, 03 Nov 2000 13:54:20 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36638
Ukryj nagłówki
Maslo musi byc topione.
Magdalena Bassett
Magdalena Bassett wrote:
>
> Danka wrote:
> >
> > A jak robisz chalke jesli wolno wiedziec? Kiedy bylam mala, kupowalam sobie
> > chaleczke i zjadalam ja sama, pokrojona na kromy z gruba warstwa masla.
> > Babcia sie za to na mnie zawsze wsciekala. A w Holandii chalki nie
> > spotkalam. Maja tu za to pyszny "suikerbrood"- chleb cukrowy, o zblizonym
> > smaku. I tez sie juz od niego uzaleznilam :)
>
> 200 ml mleka
> 2 paczki suchych drozdzy
> 110 gr cukru
> 3 zoltka
> 1 lyzka ekstraktu waniliowego
> 2-3 szklanki maki
> 75 gr masla
>
> W mikserze, z haczykiem do chleba, umiescic drozdze, troche cukru,
> troche maki, dolac cieple mleko, wymieszac dokladnie, odstawic, az
> drozdze sie rusza. Dodac reszte cukru, zoltka, ekstrakt waniliowy, 2
> szklanki maki, maslo i wyrobic. Dodac tyle maki, zeby bylo bardzo
> miekkie, troche klejace sie ciasto, wyrobic, az gladkie. Podzielic na
> dwie czesci, urolowac dlugie cienkie walki, zlozyc je na pol i splesc
> warkocz z 4 koncow. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce, az sie
> potroi w objetosci, najlepiej juz w piecu, zeby potem nie ruszac ciasta.
> Gdy wyrosniete, podniesc temperature do 350F/180C i piec, az patyczek
> wyjdzie czysty. Zmieszac w malym naczy niu jedno zoltko i lyzke mleka i
> pedzelkiem posmarowac cala chalke, i piec jeszcze 5 minut. Wystudzic na
> blasze 10 minut, potem przelozyc na kratki. Swietna nadrugi dzien
> krojona grubo i do mikrofalowki na 10 sekund. To samo ciasto uzywam na
> makowiec i na chleb z rodzynkami.
> Magdalena
|