Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Prawdziwy, domowy żur

Grupy

Szukaj w grupach

 

Prawdziwy, domowy żur

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-19 11:45:27

Temat: Prawdziwy, domowy żur
Od: "marek m." <m...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Żur krakowski

Zakwas

Składniki
2 kopiate łyżki mąki razowej żytniej
2 kopiate łyżki mąki razowej pszennej
3-4 ząbki czosnku
ok. 1 litra ostudzonej wody po ugotowaniu ziemniaków

Ząbki czosnku pokroić w talarki. Składniki wymieszać w ceramicznym
(szklanym) naczyniu, przykryć gazą i umieścić w ciepłym miejscu (około 30°C)
na około 2-3 doby. Ważne, by w ciągu 1-szej doby utrzymać temperaturę i co
kilka godzin zakwas wymieszać. Brak odpowiedniej temperatury może spowodować
pójście fermentacji w niewłaściwym kierunku. Podobnie jak dodanie czystej
wody, a nie spod ziemniaków.

Przygotowanie żuru.

Składniki
ok. 1,5 litra wywaru z mięsa
kilka suszonych grzybów
łyżka suszonych jarzyn (można użyć większej ilości świeżych, ale
odpowiednio rozdrobnionych)
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, wg smaku)

Zakwas należy użyć do przygotowania ok. 2,5 - 3,5 litrów żuru. Do wywaru z
mięsa (może być kostka rosołowa) dodać pokruszone grzyby i jarzyny. Gotować
ok. 10-15 minut. Wlać zakwas
i zagotować.

Zabielanie

Składniki
(dotyczy wszystkich zup za wyjątkiem rosołu, barszczu i flaczków &#8211; te
ostatnie zagęszcza się tartą bułką)
1/2 szklanki śmietany (można użyć kefiru lub jogurtu)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka mąki kukurydzianej

Składniki dokładnie wymieszać rogalką. Po-winny stanowić około połowy
objętości naczynia. Powoli dodawać gorącego żuru intensywnie mieszając.
Całość wlać do żuru i mieszając zagotować. Należy wypraktykować ilość mąki,
by żur nie był zbyt gęsty.

Smacznego

pozdr.
mm

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

fasolka, bulka tarta
pieczeń z indyka
kruche ciasto
sałatka z pomidorów
młoda kapusta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »