« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-19 11:45:27
Temat: Prawdziwy, domowy żurŻur krakowski
Zakwas
Składniki
2 kopiate łyżki mąki razowej żytniej
2 kopiate łyżki mąki razowej pszennej
3-4 ząbki czosnku
ok. 1 litra ostudzonej wody po ugotowaniu ziemniaków
Ząbki czosnku pokroić w talarki. Składniki wymieszać w ceramicznym
(szklanym) naczyniu, przykryć gazą i umieścić w ciepłym miejscu (około 30°C)
na około 2-3 doby. Ważne, by w ciągu 1-szej doby utrzymać temperaturę i co
kilka godzin zakwas wymieszać. Brak odpowiedniej temperatury może spowodować
pójście fermentacji w niewłaściwym kierunku. Podobnie jak dodanie czystej
wody, a nie spod ziemniaków.
Przygotowanie żuru.
Składniki
ok. 1,5 litra wywaru z mięsa
kilka suszonych grzybów
łyżka suszonych jarzyn (można użyć większej ilości świeżych, ale
odpowiednio rozdrobnionych)
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, wg smaku)
Zakwas należy użyć do przygotowania ok. 2,5 - 3,5 litrów żuru. Do wywaru z
mięsa (może być kostka rosołowa) dodać pokruszone grzyby i jarzyny. Gotować
ok. 10-15 minut. Wlać zakwas
i zagotować.
Zabielanie
Składniki
(dotyczy wszystkich zup za wyjątkiem rosołu, barszczu i flaczków – te
ostatnie zagęszcza się tartą bułką)
1/2 szklanki śmietany (można użyć kefiru lub jogurtu)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka mąki kukurydzianej
Składniki dokładnie wymieszać rogalką. Po-winny stanowić około połowy
objętości naczynia. Powoli dodawać gorącego żuru intensywnie mieszając.
Całość wlać do żuru i mieszając zagotować. Należy wypraktykować ilość mąki,
by żur nie był zbyt gęsty.
Smacznego
pozdr.
mm
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |