| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-06 12:54:07
Temat: Prośba o......przepis na jakąś sałatkę, z tymże koniecznie na słodko i na owe słynne
śliweczki zapiekane z boczusiem...
Wysłałam już jedną, ale cóś się nie ujawniła, nie wiedzieć czemu.
Pleaseeeee...
Renata Wrzosek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-06 13:46:46
Temat: Odp: Prośba o...
Ooo, przepraszam ale nie widzialam wczesniej Twojej prosby o sliwki - za to
teraz z przyjemnoscia przypominam przepis:
Skladniki:
paczka drylowanych suszonych sliwek (najlepiej duzych)
2 jablka
4 lyzki koniaku lub brandy (ewentualnie innego szlachetnego trunku)
ok. 30 dkg boczku
czas: przygotowanie 15 min + 15 min pieczenie
drewniane szpilki do koreczkow
Najpierw obieramy jablka, trzemy na miazge i przesmazamy na patelni dodajac
koniaku (mozna sypnac na koniec cynamonu). Kroimy boczek w cienkie paski.
Obficie nadziewamy sliwki jablkiem, owijamy boczkiem i przebijamy szpilka.
Potem na blache i do piekarnika na kilka - kilkanascie minut, pilnowac zeby
boczek sie wytopil ale nie przypalil. Niebo!
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-07 17:01:57
Temat: Re: Prośba o...In article <8u69l2$2m1$1@news.tpi.pl>, Renata Wrzosek wrote:
>...przepis na jakąś sałatkę, z tymże koniecznie na słodko i na owe słynne
>śliweczki zapiekane z boczusiem...
>Wysłałam już jedną, ale cóś się nie ujawniła, nie wiedzieć czemu.
>Pleaseeeee...
>Renata Wrzosek
>
U mnie w domu największą furorę zawsze robiła sałatka z borówek. Bierze
się słoiczek borówek ok. 0.3 l, do tego 2 jabłka starte na grubej tarce,
garść, albo 2 orzechów włoskich średnio pokrojonych i dwie łyżki cukru.
Borówki posiadam własnej roboty w pocie czoła zbierane na wakacjach.
Wsadzam do słoików z małą ilością dodatków i cukru. Przy innych może
najpierw lepiej poeksperymentować w trakcie dodawania składników, aby
nie okazało się za słodkie.
Można podawać do mięsa, albo wcinać tak samo z siebie, ja uwielbiam pod
każdą postacią. Niektórzy zamiast lub obok jabłek dają gruszki.
Pozdrawiam
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-09 09:23:32
Temat: Re: Prośba o...Bardzo wieeelkie dzięki!
Borówek niestety nie posiadam :((, ale śliweczki wypróbuję już w sobotę!
Renata Wrzosek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-10 12:48:03
Temat: Re: Prośba o...>
> Najpierw obieramy jablka, trzemy na miazge i przesmazamy na patelni
dodajac
> koniaku (mozna sypnac na koniec cynamonu). Kroimy boczek w cienkie paski.
> Obficie nadziewamy sliwki jablkiem, owijamy boczkiem i przebijamy szpilka.
> Potem na blache i do piekarnika na kilka - kilkanascie minut, pilnowac
zeby
> boczek sie wytopil ale nie przypalil. Niebo!
>
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>
Pozdrawiam grupowiczów,
napewno spróbuję zrobić te śliwki, ale zastanawiam się, jak nafaszerować
suszoną śliwkę. Czy aby w przepisie nie pominięto jakiegoś sposobu na
wcześniejsze zmiękczenie tejże?
Doradźcie, bo już sobie wyobrażam ten smak.
Roman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |