Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Prośba o...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Prośba o...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-06 12:54:07

Temat: Prośba o...
Od: "Renata Wrzosek" <r...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

...przepis na jakąś sałatkę, z tymże koniecznie na słodko i na owe słynne
śliweczki zapiekane z boczusiem...
Wysłałam już jedną, ale cóś się nie ujawniła, nie wiedzieć czemu.
Pleaseeeee...
Renata Wrzosek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-06 13:46:46

Temat: Odp: Prośba o...
Od: "Agnes" <a...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora


Ooo, przepraszam ale nie widzialam wczesniej Twojej prosby o sliwki - za to
teraz z przyjemnoscia przypominam przepis:

Skladniki:
paczka drylowanych suszonych sliwek (najlepiej duzych)
2 jablka
4 lyzki koniaku lub brandy (ewentualnie innego szlachetnego trunku)
ok. 30 dkg boczku
czas: przygotowanie 15 min + 15 min pieczenie
drewniane szpilki do koreczkow

Najpierw obieramy jablka, trzemy na miazge i przesmazamy na patelni dodajac
koniaku (mozna sypnac na koniec cynamonu). Kroimy boczek w cienkie paski.
Obficie nadziewamy sliwki jablkiem, owijamy boczkiem i przebijamy szpilka.
Potem na blache i do piekarnika na kilka - kilkanascie minut, pilnowac zeby
boczek sie wytopil ale nie przypalil. Niebo!

--
Agnes
http://www.koneser.pl




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-07 17:01:57

Temat: Re: Prośba o...
Od: m...@b...pl (Iwona Konieczny) szukaj wiadomości tego autora

In article <8u69l2$2m1$1@news.tpi.pl>, Renata Wrzosek wrote:
>...przepis na jakąś sałatkę, z tymże koniecznie na słodko i na owe słynne
>śliweczki zapiekane z boczusiem...
>Wysłałam już jedną, ale cóś się nie ujawniła, nie wiedzieć czemu.
>Pleaseeeee...
>Renata Wrzosek
>

U mnie w domu największą furorę zawsze robiła sałatka z borówek. Bierze
się słoiczek borówek ok. 0.3 l, do tego 2 jabłka starte na grubej tarce,
garść, albo 2 orzechów włoskich średnio pokrojonych i dwie łyżki cukru.
Borówki posiadam własnej roboty w pocie czoła zbierane na wakacjach.
Wsadzam do słoików z małą ilością dodatków i cukru. Przy innych może
najpierw lepiej poeksperymentować w trakcie dodawania składników, aby
nie okazało się za słodkie.
Można podawać do mięsa, albo wcinać tak samo z siebie, ja uwielbiam pod
każdą postacią. Niektórzy zamiast lub obok jabłek dają gruszki.

Pozdrawiam
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-09 09:23:32

Temat: Re: Prośba o...
Od: "Renata Wrzosek" <r...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo wieeelkie dzięki!
Borówek niestety nie posiadam :((, ale śliweczki wypróbuję już w sobotę!
Renata Wrzosek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-10 12:48:03

Temat: Re: Prośba o...
Od: "Roman Gloser" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Najpierw obieramy jablka, trzemy na miazge i przesmazamy na patelni
dodajac
> koniaku (mozna sypnac na koniec cynamonu). Kroimy boczek w cienkie paski.
> Obficie nadziewamy sliwki jablkiem, owijamy boczkiem i przebijamy szpilka.
> Potem na blache i do piekarnika na kilka - kilkanascie minut, pilnowac
zeby
> boczek sie wytopil ale nie przypalil. Niebo!
>
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>

Pozdrawiam grupowiczów,

napewno spróbuję zrobić te śliwki, ale zastanawiam się, jak nafaszerować
suszoną śliwkę. Czy aby w przepisie nie pominięto jakiegoś sposobu na
wcześniejsze zmiękczenie tejże?
Doradźcie, bo już sobie wyobrażam ten smak.

Roman


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy "kucharze" :) tez graja w gry komputerowe?
!!Ciasta!!
Udało mi się....
Jaka sałatka na słodko?
Parapetówa.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »