« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-19 14:01:48
Temat: Prosba o oswiecenie!
Przypominam sobie z dziecinstwa, ze moja babcia i mama,
gdy mialy nadmiar drozdzy do pieczenia, kruszyly je i
suszyly na powietrzu.
Pytanie jak dlugo takie drozdze zachowuja swoje
'drozdzowe' wlasciwosci?
Pytanie drugie:
Drozdze do pieczenia rozpuszczone w letnio-cieplej
z dodatkiem cukru i maki zaczynaja 'zyc'. Czy jest
to tylko ozywianie czy takze i rozmnazanie? Jezeli
rozmnazanie, to czy istnieja domowe sposoby wielokrotnego
zwiekszenia 'drozdzowego wsadu'? Jak to zrobic, i jak
to przechowywac?
????
dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-20 00:14:42
Temat: Re: Prosba o oswiecenie!
> Pytanie drugie:
>
> Drozdze do pieczenia rozpuszczone w letnio-cieplej
> z dodatkiem cukru i maki zaczynaja 'zyc'. Czy jest
> to tylko ozywianie czy takze i rozmnazanie?
Tak, pomagasz sie im rozmnazac i produkowac CO2, a potem je mordujesz piekac
w goracym piekarniku/na oleju.
Jezeli
> rozmnazanie, to czy istnieja domowe sposoby wielokrotnego
> zwiekszenia 'drozdzowego wsadu'?
Na mysl przychodzi mi tylko zaczyn drozdzowy do produkcji chleba
Jak to zrobicTrzeba poszukac w archiwum grupy przepisu na chleb.
, i jak
> to przechowywac?
W lodowce.
iza/izasow
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |