« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-05 19:18:28
Temat: Przerabiamy ptysiePtysie robi sie bardzo latwo. O tej porze roku mozna zastapic bita
smietane lodami i truskawkami lub malinami. Albo zrobic tort malinowy z
bita smietana na duzym wiencu z ciasta ptysiowego - jak oponka, tylko
duzo wieksze.
Ciasto ptysiowe
250 ml wody
100 g masla
250 ml maki
4 jajka
Rozgrzac piec do 220C. W malym garnku rozpuscic maslo w wodzie i
doprowadzic do wrzenia. Dodac make jednym ruchem i szybko i energicznie
mieszac drewniana lyzka, az kula ciasta odejdzie od brzegow garnka.
Zdjac z ognia i mieszac 20 sekund. Przelozyc do miksera z lopatka (jak
do ciasta na babke), dodac 4 jajka i miksowac, az sie polaczy w gladka
mase. Jak sie nie ma miksera, dodawac po jednym jajku do garnka z masa i
ucierac drewniana lyzka, az sie polaczy.
Przelozyc do worka plastykowego (albo do rekawa cukierniczego) i
wyciskac przez przyciety rog na blache posmarowana maslem. Kulki ciasta
powinny byc wielkosci jajka. Wstawic do goracego pieca, otworzyc piec po
15 minutach na chwile, zeby para uleciala, zmniejszyc temperature do
200C. Po 15 minutach zmniejszyc temperature do 180C i piec tak dlugo, az
beda zlote w zagieciach. Ostudzic na kratkach. Przeciac na pol, wypelnic
spod lodami, posypac malinami, przykryc wierzchem, Posypac cukrem
pudrem. Jesc lyzeczka, zdejmujac wierzch i podgryzajac go do lodow.
Ciasto na tort/wieniec robi sie tak samo, tylko wyciska sie w krag z
duzym otworem w srodku i kazdy etap piecze sie o 5 minut dluzej.
Przekrojone w poprzek wypelnia sie bita smietana i malinami czy
poziomkami. Posypac cukrem pudrem na wierzchu, ciac zebatym nozem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-07-15 19:25:51
Temat: Re: Przerabiamy ptysie
Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:138qh06ru0gmi49@corp.supernews.com...
> Kulki ciasta powinny byc wielkosci jajka.
Panslavista chetnie posluzy za wzorzec.
eni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |