Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przerabiamy ptysie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przerabiamy ptysie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-05 19:18:28

Temat: Przerabiamy ptysie
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Ptysie robi sie bardzo latwo. O tej porze roku mozna zastapic bita
smietane lodami i truskawkami lub malinami. Albo zrobic tort malinowy z
bita smietana na duzym wiencu z ciasta ptysiowego - jak oponka, tylko
duzo wieksze.

Ciasto ptysiowe
250 ml wody
100 g masla
250 ml maki
4 jajka

Rozgrzac piec do 220C. W malym garnku rozpuscic maslo w wodzie i
doprowadzic do wrzenia. Dodac make jednym ruchem i szybko i energicznie
mieszac drewniana lyzka, az kula ciasta odejdzie od brzegow garnka.
Zdjac z ognia i mieszac 20 sekund. Przelozyc do miksera z lopatka (jak
do ciasta na babke), dodac 4 jajka i miksowac, az sie polaczy w gladka
mase. Jak sie nie ma miksera, dodawac po jednym jajku do garnka z masa i
ucierac drewniana lyzka, az sie polaczy.

Przelozyc do worka plastykowego (albo do rekawa cukierniczego) i
wyciskac przez przyciety rog na blache posmarowana maslem. Kulki ciasta
powinny byc wielkosci jajka. Wstawic do goracego pieca, otworzyc piec po
15 minutach na chwile, zeby para uleciala, zmniejszyc temperature do
200C. Po 15 minutach zmniejszyc temperature do 180C i piec tak dlugo, az
beda zlote w zagieciach. Ostudzic na kratkach. Przeciac na pol, wypelnic
spod lodami, posypac malinami, przykryc wierzchem, Posypac cukrem
pudrem. Jesc lyzeczka, zdejmujac wierzch i podgryzajac go do lodow.

Ciasto na tort/wieniec robi sie tak samo, tylko wyciska sie w krag z
duzym otworem w srodku i kazdy etap piecze sie o 5 minut dluzej.
Przekrojone w poprzek wypelnia sie bita smietana i malinami czy
poziomkami. Posypac cukrem pudrem na wierzchu, ciac zebatym nozem.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-15 19:25:51

Temat: Re: Przerabiamy ptysie
Od: "martertor" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:138qh06ru0gmi49@corp.supernews.com...
> Kulki ciasta powinny byc wielkosci jajka.

Panslavista chetnie posluzy za wzorzec.

eni


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

produkty firmy Kellogg's w Polsce
KANIE I ROZE...
dżem z arbuza-robił ktoś??
Czereśnie - czy to możliwe??
Ciasto owocowe Magdy Bassett a maka self rising

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »