Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przyprawy korzenne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przyprawy korzenne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-23 11:38:29

Temat: Re: Przyprawy korzenne
Od: "B.Z." <b...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

2a) kwiat muszkatolowy, zowiac fachowo osnowka muszkatolowa
czyli lupinka otaczajaca galke. Jest delikatniejsza w smaku
i ja ja osobiscie wole.
6a) kasja, czyli suszone liscie cynamonowca chinskiego
bardzo delikatny cynamonowy aromat. Super np.do ryzu na slodko
9) kardamon - czyli male suszone straczki chyba krzewu - chyba , ze ktos wie
lepiej
10) badian, czyli anyz gwiazdkowy, suszone owoce w ksztalcie gwiazdki
bardzo wazna przyprawa w chinskiej kuchni
11) a co z sezamem - to chyba juz nie korzenie, ale tez nie ziola
nie wiem, jak to potraktowac
I mam pytanie do warszawiakow, gdzie w W-wie mozna kupic wymienione wyzej
specjaly
koniecznie w calosci, nie mielone!! Zwykle je przywozilam ze swiata
ale pewnie w W-wie gdzies sa?
Pozdrawiam
Wielka amatorka korzeni i innych specjalow
Barbara

Ela wrote:

> 1. Goździk, który jest wysuszonym pączkiem kwiatowym goździkowca korzennego.
> 2. Gałka muszkatołowa - jądro nasienia drzewa muszkatołowca korzennego.
> 3. Kłącze imbiru
> 4. Pieprz czarny - wysuszone,niedojrzałe owoce, biały - całkowicie dojrzałe
> owoce
> 5. Ziele angielskie jest to niedojrzały owoc drzewa pigmentowego.
> 6. Cynamon - suszona kora cynamonowca
> 7. Wanilia - wysuszony owoc w kształcie strąka-laseczki pnącza waniliowego.
> Często w sprzedaży jest cukier wanilinowy (środek syntetyczny).
> 8. Szafran jedna z najdroższych przypraw świata, powstaje z wysuszonych i
> sproszkowanych pręcików szafrana.
> Więcej nie pamiętam.
>
> Aha, nie wiem jak się przedstawia sprawa kuminu, ale może zgłosi się Walduś
> i nam wszystko wyjaśni.;)
>
> Ela

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-23 12:13:27

Temat: Odp: Odp: Przyprawy korzenne
Od: "Ela" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:3BFE11E6.9C97B65D@people.pl...
> Ela napisala:
>
> > > > Jesienią kwitną zimowity, to inna roslina. Jest bardzo trująca.:))
> > > Zimowit jesienny (Colchicum autumnale L.)
> > > pozdr. Jerzy
> > > PS
> > > Skąd czerpiesz swoją wiedzę? Z głowy? :-)))
> > Rośliny (gł. zioła) i geografia to moje "koniki". He He He :)))
>
> To coś Cię ten konik poniósł - co innego zimowit, a co innego krokus
> jesienny. Chociaż jeden i drugi kwitnie jesienią ;-)
>
> Krycha


Już się kajałam.:)

Ela


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-23 12:27:19

Temat: Re: Przyprawy korzenne
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ela napisala:

> Już się kajałam.:)

:-) Widziałam, ale dotarłam do tego potem.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-25 12:34:24

Temat: Re: Przyprawy korzenne
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik B.Z. <b...@c...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@c...com.pl...
> I mam pytanie do warszawiakow, gdzie w W-wie mozna kupic wymienione wyzej
> specjaly
> koniecznie w calosci, nie mielone!! Zwykle je przywozilam ze swiata
> ale pewnie w W-wie gdzies sa?
> Pozdrawiam
> Wielka amatorka korzeni i innych specjalow
> Barbara

w Gdyni , w Klifie, w sklepie kolonialnym nawet cumin jest ,wiec w Warszawie
w Klifie...
no i moze w Wawie jadlodajnia arabska z mozliwoscia kupowania:( kumin
mieli:)))
Aysza, Hoża 63/67

Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-26 09:53:53

Temat: Re: Przyprawy korzenne - OT
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Niewątpliwie odmiana stricte hodowlana tak, nie zapominaj jednak, że krokusy
> doś powszechnie występowały w Karpatach i były używane w kuchni
> średniowiecznej Polski.

No, no czyzbys sie zarazil od WL, a moze to cecha starych bywalcow grupy.
Najpierw przepisy, a potem nastepuje znudzenie przepisami i pozostaje
teoria-historia gotowania :). Pozdrowionka. Ulka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Moja nowa pasja: SUSHI
proba
Re: paczki jablkowe
Ciasto dojrzewające
refleksja nad tym czego nie lubię w lokalach (banał)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »