| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-23 11:38:29
Temat: Re: Przyprawy korzenne2a) kwiat muszkatolowy, zowiac fachowo osnowka muszkatolowa
czyli lupinka otaczajaca galke. Jest delikatniejsza w smaku
i ja ja osobiscie wole.
6a) kasja, czyli suszone liscie cynamonowca chinskiego
bardzo delikatny cynamonowy aromat. Super np.do ryzu na slodko
9) kardamon - czyli male suszone straczki chyba krzewu - chyba , ze ktos wie
lepiej
10) badian, czyli anyz gwiazdkowy, suszone owoce w ksztalcie gwiazdki
bardzo wazna przyprawa w chinskiej kuchni
11) a co z sezamem - to chyba juz nie korzenie, ale tez nie ziola
nie wiem, jak to potraktowac
I mam pytanie do warszawiakow, gdzie w W-wie mozna kupic wymienione wyzej
specjaly
koniecznie w calosci, nie mielone!! Zwykle je przywozilam ze swiata
ale pewnie w W-wie gdzies sa?
Pozdrawiam
Wielka amatorka korzeni i innych specjalow
Barbara
Ela wrote:
> 1. Goździk, który jest wysuszonym pączkiem kwiatowym goździkowca korzennego.
> 2. Gałka muszkatołowa - jądro nasienia drzewa muszkatołowca korzennego.
> 3. Kłącze imbiru
> 4. Pieprz czarny - wysuszone,niedojrzałe owoce, biały - całkowicie dojrzałe
> owoce
> 5. Ziele angielskie jest to niedojrzały owoc drzewa pigmentowego.
> 6. Cynamon - suszona kora cynamonowca
> 7. Wanilia - wysuszony owoc w kształcie strąka-laseczki pnącza waniliowego.
> Często w sprzedaży jest cukier wanilinowy (środek syntetyczny).
> 8. Szafran jedna z najdroższych przypraw świata, powstaje z wysuszonych i
> sproszkowanych pręcików szafrana.
> Więcej nie pamiętam.
>
> Aha, nie wiem jak się przedstawia sprawa kuminu, ale może zgłosi się Walduś
> i nam wszystko wyjaśni.;)
>
> Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-23 12:13:27
Temat: Odp: Odp: Przyprawy korzenne
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:3BFE11E6.9C97B65D@people.pl...
> Ela napisala:
>
> > > > Jesienią kwitną zimowity, to inna roslina. Jest bardzo trująca.:))
> > > Zimowit jesienny (Colchicum autumnale L.)
> > > pozdr. Jerzy
> > > PS
> > > Skąd czerpiesz swoją wiedzę? Z głowy? :-)))
> > Rośliny (gł. zioła) i geografia to moje "koniki". He He He :)))
>
> To coś Cię ten konik poniósł - co innego zimowit, a co innego krokus
> jesienny. Chociaż jeden i drugi kwitnie jesienią ;-)
>
> Krycha
Już się kajałam.:)
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-23 12:27:19
Temat: Re: Przyprawy korzenneEla napisala:
> Już się kajałam.:)
:-) Widziałam, ale dotarłam do tego potem.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-25 12:34:24
Temat: Re: Przyprawy korzenne
Użytkownik B.Z. <b...@c...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@c...com.pl...
> I mam pytanie do warszawiakow, gdzie w W-wie mozna kupic wymienione wyzej
> specjaly
> koniecznie w calosci, nie mielone!! Zwykle je przywozilam ze swiata
> ale pewnie w W-wie gdzies sa?
> Pozdrawiam
> Wielka amatorka korzeni i innych specjalow
> Barbara
w Gdyni , w Klifie, w sklepie kolonialnym nawet cumin jest ,wiec w Warszawie
w Klifie...
no i moze w Wawie jadlodajnia arabska z mozliwoscia kupowania:( kumin
mieli:)))
Aysza, Hoża 63/67
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 09:53:53
Temat: Re: Przyprawy korzenne - OT> Niewątpliwie odmiana stricte hodowlana tak, nie zapominaj jednak, że krokusy
> doś powszechnie występowały w Karpatach i były używane w kuchni
> średniowiecznej Polski.
No, no czyzbys sie zarazil od WL, a moze to cecha starych bywalcow grupy.
Najpierw przepisy, a potem nastepuje znudzenie przepisami i pozostaje
teoria-historia gotowania :). Pozdrowionka. Ulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |