« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-02 07:02:44
Temat: Akcent meksykańskiUwielbiam meksykańskie przysmaki choć jestem wegetarianką. Oto meksykańskie
fajitas vege, ale jest problem. Tłumaczyłam ten przepis z angielskiego i nie
mam pojęcia co to jest CILANTRO. Domyślam się, że FAJITA SEASONING MIX to
jakieś warzywka... poproszę o pomoc.
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka posiekanej cebuli
1 szk. czerwonej, zielonej lub żółtej papryki pokrojonej w paski
1 puszka czerwonej fasoli (red kidney)
1/2 szk. kukurydzy
1/3 szk. wody
1/4 szk. posiekanej pietruszki lub CILANTRO
6 podgrzanych tortilli
opakowanie FAJITA SEASONING MIX
Podgrzać olej roślinny na średnim ogniu w dużym rondlu. Dodać cebulę i paprykę.
Podsmażyć ok. 3-4 minut co jakiś czas mieszając. Dodać fasolę, kukurydzę,
FAJITA SEASONING MIX i wodę, mieszać aż się zagotuje. Ogień zmniejszyć do
minimum. Ponownie gotować 3-4 min. Zdjąć z gazu, wymieszać z CILANTRO. Na każdą
tortillę nałożyć po 1/2 filiżanki tej mikstury, tortille złożyć na pół i gotowe.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-02 07:17:58
Temat: Re: Akcent meksykańskiOn 2 Jul 2001 09:02:44 +0200, <a...@t...pl> wrote:
>Uwielbiam meksyka?skie przysmaki cho? jestem wegetariank?. Oto meksyka?skie
>fajitas vege, ale jest problem. T?umaczy?am ten przepis z angielskiego i nie
>mam poj?cia co to jest CILANTRO. Domy?lam si?, ?e FAJITA SEASONING MIX to
>jakie? warzywka... poprosz? o pomoc.
>
Ten mix (wlasnie takiej cholery uzylam w sobote ichyba
przesadzilam...) to przyprawy, pasta pomid. w proszku, chiles, i
taka jakas maczka (moze kukur. moze ryzowa), ktora spaja calosc
(dziala jak Fix, Knura). Ten Mix nadaje fajitom ich fajitosc
metnie to dosc brzmi. Moge kupic nastepne opakowanie i poczytac,
tortille mi zostaly, wiec moge znow zrobic chicken fajitas
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 07:32:33
Temat: Re: Akcent meksykańskiFAJITA SEASONING MIX to jest mix przypraw, mozna to kupic prawie w kazdym
supermarkecie w dziale z roznymi kuchniami swiata, wiem ze na rynku dostepne
sa mixy firmy Old El Paso i CasaFiesta a o reszcie mi nie wiadomo.
Pozdrawiam
Użytkownik <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:423c.00000001.3b401c93@newsgate.onet.pl...
> Uwielbiam meksykańskie przysmaki choć jestem wegetarianką. Oto
meksykańskie
> fajitas vege, ale jest problem. Tłumaczyłam ten przepis z angielskiego i
nie
> mam pojęcia co to jest CILANTRO. Domyślam się, że FAJITA SEASONING MIX to
> jakieś warzywka... poproszę o pomoc.
>
> asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
>
> Składniki:
> 2 łyżki oleju roślinnego
> 1 szklanka posiekanej cebuli
> 1 szk. czerwonej, zielonej lub żółtej papryki pokrojonej w paski
> 1 puszka czerwonej fasoli (red kidney)
> 1/2 szk. kukurydzy
> 1/3 szk. wody
> 1/4 szk. posiekanej pietruszki lub CILANTRO
> 6 podgrzanych tortilli
> opakowanie FAJITA SEASONING MIX
>
> Podgrzać olej roślinny na średnim ogniu w dużym rondlu. Dodać cebulę i
paprykę.
> Podsmażyć ok. 3-4 minut co jakiś czas mieszając. Dodać fasolę, kukurydzę,
> FAJITA SEASONING MIX i wodę, mieszać aż się zagotuje. Ogień zmniejszyć do
> minimum. Ponownie gotować 3-4 min. Zdjąć z gazu, wymieszać z CILANTRO. Na
każdą
> tortillę nałożyć po 1/2 filiżanki tej mikstury, tortille złożyć na pół i
gotowe.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 09:33:03
Temat: Re: Akcent meksykański
>
> Meksykanskie przysmaki, poniewaz w wielu z nich wystepuja fasola, moga sie
> wspaniale obejsc bez miesa, sama jestem wegetarianka, wiec wiem. Cilantro to
> inna nazwa na coriander (choc nie mam pojecia jak to bedzie na polski...) -
> wyglada jak nac pietruszki, ale smak i zapach inny, takze smakowite w
> chinskich zupach typu rosolowatego.
to nać (znaczy odrosty ;-)) kolendry. W usiech nazywają na ogół cilantro
to zielone a coriander nasiona do tego.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 10:24:38
Temat: Re: Akcent meksykańskiMeksykanskie przysmaki, poniewaz w wielu z nich wystepuja fasola, moga sie
wspaniale obejsc bez miesa, sama jestem wegetarianka, wiec wiem. Cilantro to
inna nazwa na coriander (choc nie mam pojecia jak to bedzie na polski...) -
wyglada jak nac pietruszki, ale smak i zapach inny, takze smakowite w
chinskich zupach typu rosolowatego.
ania
<a...@t...pl> wrote in message
news:423c.00000001.3b401c93@newsgate.onet.pl...
> Uwielbiam meksykańskie przysmaki choć jestem wegetarianką. Oto
meksykańskie
> fajitas vege, ale jest problem. Tłumaczyłam ten przepis z angielskiego i
nie
> mam pojęcia co to jest CILANTRO. Domyślam się, że FAJITA SEASONING MIX to
> jakieś warzywka... poproszę o pomoc.
>
> asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
>
> Składniki:
> 2 łyżki oleju roślinnego
> 1 szklanka posiekanej cebuli
> 1 szk. czerwonej, zielonej lub żółtej papryki pokrojonej w paski
> 1 puszka czerwonej fasoli (red kidney)
> 1/2 szk. kukurydzy
> 1/3 szk. wody
> 1/4 szk. posiekanej pietruszki lub CILANTRO
> 6 podgrzanych tortilli
> opakowanie FAJITA SEASONING MIX
>
> Podgrzać olej roślinny na średnim ogniu w dużym rondlu. Dodać cebulę i
paprykę.
> Podsmażyć ok. 3-4 minut co jakiś czas mieszając. Dodać fasolę, kukurydzę,
> FAJITA SEASONING MIX i wodę, mieszać aż się zagotuje. Ogień zmniejszyć do
> minimum. Ponownie gotować 3-4 min. Zdjąć z gazu, wymieszać z CILANTRO. Na
każdą
> tortillę nałożyć po 1/2 filiżanki tej mikstury, tortille złożyć na pół i
gotowe.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-02 18:06:34
Temat: Re: Akcent meksykański
----- Original Message -----
From: Anna Sheridan <a...@o...com.au>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, July 02, 2001 12:24 PM
Subject: Re: Akcent meksykański
> Meksykanskie przysmaki, poniewaz w wielu z nich wystepuja fasola, moga sie
> wspaniale obejsc bez miesa, sama jestem wegetarianka, wiec wiem. Cilantro
to
> inna nazwa na coriander (choc nie mam pojecia jak to bedzie na
polski...) -
> wyglada jak nac pietruszki, ale smak i zapach inny, takze smakowite w
> chinskich zupach typu rosolowatego.
>
> ania
>
Cilantro o ile dobrze pamietam to kolendra - w sensie swieza zielenina a
coriander to tez kolendra, jeno nasionka :-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-03 02:50:27
Temat: Re: Akcent meksykański> Uwielbiam meksykańskie przysmaki choć jestem wegetarianką. Oto meksykańskie
> fajitas vege, ale jest problem. Tłumaczyłam ten przepis z angielskiego i nie
> mam pojęcia co to jest CILANTRO.......[cut]
Cilantro to po prostu natka kolendry,podobna do pietruszki,
nazywana tez czesto chinska pietruszka.
Owoce kolendry uzywane sa czesto jako dodatek do marynowania
(np.sledzi mniamniam).
Marek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-05 19:16:08
Temat: R: Akcent meksykańskiKogo ja tu widze ?? Jak twoje patchworki Krysiu?
Terry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-05 19:32:59
Temat: Re: R: Akcent meksykańskia wszelki duch?? hehe, dziekuje, dobrze!! A Twoje???
Musimy wznowic rozmowy i motywacje!!!
Krysia
>Kogo ja tu widze ?? Jak twoje patchworki Krysiu?
>Terry
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |