« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-16 08:34:06
Temat: Wino!Witam!
Pogooglowałam troche i dowiedziałam się, że na grupie bywały dyskusje na
temat win. Ja właśnie w tej sprawie. Małżonek zamierza zrobic wino ryżowe.
Ma przepis według którego powienien do wina zużyć 125g kwasku cytrynowego.
Zamiast kwasku można użyć soku z cytryn. Problem w tym. że nie podano i le
ma być tego soku. Może ktoś z grupowiczów robił takie wino i wie ile należy
mieć soku cytrynowego.
--
Pozdrawiam
Benia
gg 2661933
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2004-01-16 11:28:06
Temat: Re: Wino!Wino z trawy.
_hehehe co Ty na to?:)
Pozdrawiam calvi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2004-01-16 13:06:26
Temat: Odp: Wino!> Zamiast kwasku można użyć soku z cytryn. Problem w tym. że nie podano i le
> ma być tego soku. Może ktoś z grupowiczów robił takie wino i wie ile
należy
> mieć soku cytrynowego.
Moja męska połowa zrobiła takie wino i chyba utarła na tarce - jarzynówce 2
cytryny uprzednio sparzone (jak wróci z pracy to cię dokłądnie dopytam na
jaką ilość wina to poszło)
Pozdrav.Rene
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2004-01-16 18:20:23
Temat: Odp: Wino!> Ma przepis według którego powienien do wina zużyć 125g kwasku cytrynowego.
> Zamiast kwasku można użyć soku z cytryn. Problem w tym. że nie podano i le
> ma być tego soku. Może ktoś z grupowiczów robił takie wino i wie ile
należy
> mieć soku cytrynowego.
Dopytawszy się męża mogę przekazać następujący przepis na 10 l wina z ryżu:
- drożdże winne Tokay lub Riesling
- 8 l wody
- 3 kg cukru
- 2 cytryny
- 2 gałki muszkatołowe
- 200 g rodzynek
- szczypta: cynamonu, tymianku, kilka goździków, parę kulek pieprzu, torebka
cukru waniliowego
Ryż należy płukać (jak najdokładniej - płukanie wpływa na klarowność
mikstury); cytrynę i gałkę zetrzeć na tarce; rodzynki można rozdrobnić; wino
pracuje szybko (to widać)
Pozdrav. Rene
PS. uprzejmie proszę sznowną sekcję winoroślową naszej szanownej grupy o
nieoburzanie się na nazywanie alkoholu ryżowego winem (sake to też chyba nie
będzie:))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2004-01-16 19:14:56
Temat: Re: Wino!witam
ryz tez dodać, jezeli tak to ile???
pozdrawiam jacek walewski
Użytkownik "Rene" <r...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bu9a8p$eq2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Ma przepis według którego powienien do wina zużyć 125g kwasku
cytrynowego.
> > Zamiast kwasku można użyć soku z cytryn. Problem w tym. że nie podano i
le
> > ma być tego soku. Może ktoś z grupowiczów robił takie wino i wie ile
> należy
> > mieć soku cytrynowego.
> Dopytawszy się męża mogę przekazać następujący przepis na 10 l wina z
ryżu:
> - drożdże winne Tokay lub Riesling
> - 8 l wody
> - 3 kg cukru
> - 2 cytryny
> - 2 gałki muszkatołowe
> - 200 g rodzynek
> - szczypta: cynamonu, tymianku, kilka goździków, parę kulek pieprzu,
torebka
> cukru waniliowego
> Ryż należy płukać (jak najdokładniej - płukanie wpływa na klarowność
> mikstury); cytrynę i gałkę zetrzeć na tarce; rodzynki można rozdrobnić;
wino
> pracuje szybko (to widać)
>
> Pozdrav. Rene
>
> PS. uprzejmie proszę sznowną sekcję winoroślową naszej szanownej grupy o
> nieoburzanie się na nazywanie alkoholu ryżowego winem (sake to też chyba
nie
> będzie:))
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2004-01-18 19:10:39
Temat: Odp: Wino!> ryz tez dodać, jezeli tak to ile???
> pozdrawiam jacek walewski
Cały 1 kg
Pozdrav.Rene
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2004-01-18 20:27:32
Temat: Re: Wino!W wiadomości news:buelou$4jq$1@nemesis.news.tpi.pl Rene
<r...@i...pl> napisał(a):
>> ryz tez dodać, jezeli tak to ile???
>>
> Cały 1 kg
>
Hejka. A do czego ten ryż ma służyć? Drożdże go raczej nie rozgryzą
same.
Pozdrawiam skrobiowo Ja...cki
H.Z.: "Źródłami mineralnymi nazywamy źródła, w których rozpuszczona jest
sól, cukier, mleko i inne lekarstwa." :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2004-01-18 20:27:35
Temat: RE: Wino!
Behalf Of Rene
> Subject: Odp: Wino!
> > ryz tez dodać, jezeli tak to ile???
> > pozdrawiam jacek walewski
> Cały 1 kg
> Pozdrav.Rene
Bardzo lubię zupę pomidorową :-)
:-) Bogusław
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2004-01-18 20:45:40
Temat: Odp: Wino!> Hejka. A do czego ten ryż ma służyć? Drożdże go raczej nie rozgryzą
> same.
Nie wiem w sumie... Ale na forum winiarskim wypowiadano sie iż po zamianie
ryżu na żyto uzyskujemy zupełnie inny smak. Jak sprawdzimy (z mężem:)) to
poinformujemy czy tak jest naprawdę (puszczają bąbelki nastawione wino z
ryżu jak i z żyta - dość szybko robią więc niedługo będzie degustacja:):):))
Pozdrav.Rene
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2004-01-18 20:46:14
Temat: Odp: Wino!> Bardzo lubię zupę pomidorową :-)
> :-) Bogusław
Do wina przecieru pomidorowego nie dajemy:):):)
Pozdrav.Rene
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |