Data: 2006-02-19 22:23:11
Temat: Re: 10 procentowy roztwor glukozy
Od: Krzysztof Rudnik <r...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jeszcze jeden pomysl jak uzyskac konkretne stezenie:
Mozna wyjsc od rozwtoru nasyconego i stopniono rozcienczyc go n razy
woda do wymaganego stezenia. Czyli najpierw rozpuszczamy w malej
ilosci wody tyle glukozy ile sie tylko da (az zostanie troche i
nie bedzie sie chcialo rozpuscic), zlewamy roztwor i stopniowo go
rozcienczamy dodajac wode (najprosciej np. tyle wod ile bylo
roztworu). Niestety nie dysponuje stosownymi tablicami wiec
nie moge powiedziec ile razy trzeba rozcienczac taki
roztwor. Inny problem to zaleznosc stezenia roztworu
nasyconego od temperatury, o ile pamietam dla cukru
(sacharozy) jest ona szczegolnie duza, wiec boje sie ze
dla glukozy jest podobnie. Ale jakis termometr to zwykle
w domu sie znajdzie, gorzej z waga labolatoryjna.
Jesli ktos ma stosowne tablice i moglby uzupelnic intrukcje...
--
Krzysiek Rudnik
|