« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-17 11:20:57
Temat: 40 zabkow czosnkuWitam Wszystkich
Ktos swego czasu potrzebowal przepis na potrawe z czosnkiem.
Po przewertowaniu swoich przepisow znalazle moim zdaniem bardzo
interesujacy:
1 kurczak
40 zabkow czosnku (nie obierac)
1 lyzeczka oregano
1 lyzeczka tymianku lub lubczyku
listek laurowy
kawalek selera, pora, pietruszki
100 ml oliwki
10 g maki (do zalepienia garnka)
sol, pieprz
Podzielic kurczaka na porcje, jarzyny pokroic w drobna kostke
Make wyrobic z odrobina wody na klejace ciasto.
oliwke wlac do rondla (najlepiej zeliwnego), wlozyc kurczaka, zabki
czosnku,jarzyny, przyprawy, kura powinna byc przykryta oliwka. Ciasto
uformowac w rulon od dlugosci rownej obwodowi garnka, nalozyc na brzeg
garnka i przylozyc przykrywke zeby sie przykleila. Dusic w piekarniku (175
stopni C), okolo 40-45 minut.
Garnek otworzyc dopiero na stole, podac do tego biale pieczywo i czerwone
wino.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-17 11:44:11
Temat: Re: 40 zabkow czosnku> Witam Wszystkich
> Ktos swego czasu potrzebowal przepis na potrawe z czosnkiem.
> Po przewertowaniu swoich przepisow znalazle moim zdaniem bardzo
> interesujacy:
Cześć!
Przepis rzeczywiście świetny, dzięki - wypróbuję w weekend - uwielbiam
czosnek! :)
Pozdrawiam
Iwona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-17 21:37:28
Temat: Re: 40 zabkow czosnkuUżytkownik wrote:
>> Witam Wszystkich
>> Ktos swego czasu potrzebowal przepis na potrawe z czosnkiem.
>> Po przewertowaniu swoich przepisow znalazle moim zdaniem bardzo
>> interesujacy:
>
>
> Cześć!
> Przepis rzeczywiście świetny, dzięki - wypróbuję w weekend - uwielbiam
> czosnek! :)
> Pozdrawiam
> Iwona
napisz jak wyszło !!
--
[ Pomyśl zanim odpiszesz ]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-17 22:30:27
Temat: Re: 40 zabkow czosnku> Make wyrobic z odrobina wody na klejace ciasto.
> oliwke wlac do rondla (najlepiej zeliwnego), wlozyc kurczaka, zabki
Dokładnie tak robią kurczaka Cyganki. Kuraka przykrywają ciastem prawie
takim, jak moja mama robi na pierogi, trzeba dokładnie rozciągnąć, żeby było
cienkie i wkładają do piekarnika. Jak mawiała znajoma Cyganka, dawniej
sagan stawiano na żarze z ogniska, a kurę dlatego, że było najłatwiej złapać
i pod fartuch... I , o ile pamiętam, dodawano nieco wina do gara, a oleju
chyba nie...Trzeba by zapytać w muzeum cyganskim w Tarnowie, jak to
dokładniej było...Albo taboru spod Sącza...
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |