« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-19 10:32:44
Temat: ABC pieczenia ciasta
Witam
Piekarnik mam do ...luftu ale póki co muszę sobie z nim jakoś radzić. W
pieczeniu ciast też orłem nie jestem co mi pracy nie ułatwia ;-) W zwiazku z
tym mam pytanie...Żeby ciasto wyrosło, było bez zakalca, nie popękało i się
przyrumieniło to :
- wsadziś je do piekarnika nagrzanego oczywiście ale mniej na początku a
potem gaz podkręcić ?( jeśli tak to po jakim czasie)
- wsadzić i trzymac cały czas jednakową temperature ?
- kiedy można otworzyć piekarnik i zajrzec do ciasta ?
- po upieczeniu do ostygnięcia trzymać w piekarniku ?
Pozdrawiam
Toffi "wypowiadam wojnę zakalcom ";-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-19 11:43:17
Temat: Re: ABC pieczenia ciastaToffi wrote:
>
> Witam
>
> Piekarnik mam do ...luftu ale póki co muszę sobie z nim jakoś radzić. W
> pieczeniu ciast też orłem nie jestem co mi pracy nie ułatwia ;-) W zwiazku
> z tym mam pytanie...Żeby ciasto wyrosło, było bez zakalca, nie popękało i
> się przyrumieniło to :
>
> - wsadziś je do piekarnika nagrzanego oczywiście ale mniej na początku a
> potem gaz podkręcić ?( jeśli tak to po jakim czasie)
> - wsadzić i trzymac cały czas jednakową temperature ?
> - kiedy można otworzyć piekarnik i zajrzec do ciasta ?
> - po upieczeniu do ostygnięcia trzymać w piekarniku ?
>
> Pozdrawiam
> Toffi "wypowiadam wojnę zakalcom ";}
Wszystko zalezy jakie ciasto:) na pewno nie wolno po upieczeniu ciasta
zostawic w piekarniku bo wyschnie w najlepszym wypadku a spali w
najgorszym. U rodzicow mam taki piekarnik u rodzicow... jesli przypala od
dolu to blacha dodatkowa pod ciasto, jest... od gory to tez jedna na gore
(odpowiednio wysoko:))
temperature caly czas trzymac, a otwierac piekarnik proponuje na ok 10 minut
przed planowym upieczeniem. AAA i jeszcze jedno nie otwieraj babki
ucieranej i biszkoptu -- nic z ciasta Ci wtedy nie wyjdzie:)
Izza, co ma juz bardzo fajny piekarnik :))
Co do temperatury...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-19 12:03:56
Temat: Re: ABC pieczenia ciasta
Użytkownik "Izza" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bpfl0l$kft$1@inews.gazeta.pl...
> Wszystko zalezy jakie ciasto:) na pewno nie wolno po upieczeniu ciasta
> zostawic w piekarniku bo wyschnie w najlepszym wypadku a spali w
> najgorszym.
Mnie trzeba jak dziecku....to znaczy wyłączyć i wyciągać ?;-)
U rodzicow mam taki piekarnik u rodzicow... jesli przypala od
> dolu to blacha dodatkowa pod ciasto, jest... od gory to tez jedna na gore
> (odpowiednio wysoko:))
Pomysł z dodatkową blachą wykorzystam. A ten mój piekarnik pali z tyłu :-( I
stałej temp nie mogę ustawić nawet jak go dwie godz wcześniej włączę :-(
AAA i jeszcze jedno nie otwieraj babki
> ucieranej i biszkoptu -- nic z ciasta Ci wtedy nie wyjdzie:)
Nawet te 10 min przed planowanym upieczeniem ? Za taki prawdziwy biszkopt i
tak nie mam odwagi się wziąć :-)
>
> Izza, co ma juz bardzo fajny piekarnik :))
Ja muszę czekać do wiosny ;-)
Dziękuję i pozdrawiam
Toffi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-19 13:14:59
Temat: Re: ABC pieczenia ciastaToffi wrote:
>
> Użytkownik "Izza" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:bpfl0l$kft$1@inews.gazeta.pl...
>
>
>> Wszystko zalezy jakie ciasto:) na pewno nie wolno po upieczeniu ciasta
>> zostawic w piekarniku bo wyschnie w najlepszym wypadku a spali w
>> najgorszym.
>
> Mnie trzeba jak dziecku....to znaczy wyłączyć i wyciągać ?;-)
Tak. wyciagnac i wylaczyc:)
>
>
> U rodzicow mam taki piekarnik u rodzicow... jesli przypala od
>> dolu to blacha dodatkowa pod ciasto, jest... od gory to tez jedna na gore
>> (odpowiednio wysoko:))
>
> Pomysł z dodatkową blachą wykorzystam. A ten mój piekarnik pali z tyłu :-(
> I stałej temp nie mogę ustawić nawet jak go dwie godz wcześniej włączę :-(
jesli pali z tylu to w czasie pieczenia obroc blache... a najlepiej pod
koniec pieczenia
> AAA i jeszcze jedno nie otwieraj babki
>> ucieranej i biszkoptu -- nic z ciasta Ci wtedy nie wyjdzie:)
>
> Nawet te 10 min przed planowanym upieczeniem ? taki prawdziwy biszkopt
> i
> tak nie mam odwagi się wziąć :-)
>
e tam. uda sie. trzeba poprobowac:) i potestowac najlepiej jak nikt nie
widzi:)
Izza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |