Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Awokado

Grupy

Szukaj w grupach

 

Awokado

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-22 15:45:47

Temat: Awokado
Od: j...@i...isk.skierniewice.pl (Joanna Pulawska) szukaj wiadomości tego autora

Bardzo lubie awokado, ale wlasciwie mam tylko jeden przepis, w jaki je
przyrzadzam i zjadam i mowiac szczerze sprobowalabym czegos nowego. Przepis
wg ktorego przyrzadzam awokado to: pokrojone w kostke dojrzale awokado
skrapiam cytryna, posypuje drobno pokrojona cebulka i polewam sosem: majonez
+ ktchup + worchester(tak to sie pisze?)+sok z cytryny + sol&pieprz. Nam b.
smakuje.
Pozdrawiam
Aska

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-05-22 16:45:49

Temat: Re: Awokado
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



Joanna Pulawska <j...@i...isk.skierniewice.pl> wrote in message
news:01eb01bfc3e5$f2ce59c0$9124bfd4@Pulawska.isk.ski
erniewice.pl...
> Bardzo lubie awokado, ale wlasciwie mam tylko jeden przepis, w jaki je
> przyrzadzam i zjadam i mowiac szczerze sprobowalabym czegos nowego.
Przepis
> wg ktorego przyrzadzam awokado to: pokrojone w kostke dojrzale awokado
> skrapiam cytryna, posypuje drobno pokrojona cebulka i polewam sosem:
majonez
> + ktchup + worchester(tak to sie pisze?)+sok z cytryny + sol&pieprz. Nam
b.
> smakuje.
> Pozdrawiam
> Aska
Hm...dojrzale avokado ugniesc widelcem, dodac pokrojona drobno cebule,
zmiazdzony zabek czosnku, pokrojony drobniutko pomidor, sok z cytryny, a
lepiej z limonek, pare kropel tabasco sosu, sol i pieprz...masz dip do
chipsow.
F.
PS. Mi najlepiej smakuje avokado, pokrojone w cwiartki, z sola i
pieprzem...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-22 18:53:16

Temat: Re: Awokado
Od: behemoth <b...@c...fr> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Pulawska wrote:
>
> Bardzo lubie awokado, ale wlasciwie mam tylko jeden przepis, w jaki je
> przyrzadzam i zjadam i mowiac szczerze sprobowalabym czegos nowego. Przepis
> wg ktorego przyrzadzam awokado to: pokrojone w kostke dojrzale awokado
> skrapiam cytryna, posypuje drobno pokrojona cebulka i polewam sosem: majonez
> + ktchup + worchester(tak to sie pisze?)+sok z cytryny + sol&pieprz. Nam b.
> smakuje.
Witam,
awokado mozna przyrzadzic chyba na 100 sposobow.
Ja czasem robie na szybko : polowki awokado wypelniam tunczykiem w
pomidorach,albo tunczykiem w sosie naturalnym wymieszanym z majonezem.
Mozna tez zrobic przystawke wloska : mozarella,avocado i suszone
pomidory ,wszystko ladnie ulozone na talerzu i polane sosem
vinaigrette,ladne i smaczne.
Albo taka salatka : swieze pomidory,pomidory suszone,awokado,biala
cebulka + troche sosu albo po prostu lyzka oliwy,pieprz i sol.
I jeszcze guacamole,danie Tex-Mex :
6 bardzo dojrzalych awokado
2 male ostre zielone papryczki
1 lyzka lub wiecej swiezej siekanej kolendry
2 cebule
2 lyzki oliwy
sok z trzech malych zielonych cytryn (limonek?)
Zmiksowac awokado z oliwa i sokiem z cytryn, dodac wszystkie dobrze
posiekane skladniki.Podawac z meksykanskimi chipsami.
pozdrawiam
Ada

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-22 23:34:18

Temat: Re: Awokado
Od: "Dagmara" <a...@c...net> szukaj wiadomości tego autora


"Joanna Pulawska" <j...@i...isk.skierniewice.pl> wrote in message
news:<01eb01bfc3e5$f2ce59c0$9124bfd4@Pulawska.isk.sk
ierniewice.pl>...
> Bardzo lubie awokado, ale wlasciwie mam tylko jeden przepis, w jaki je
> przyrzadzam i zjadam i mowiac szczerze sprobowalabym czegos nowego.
Przepis
> wg ktorego przyrzadzam awokado to: pokrojone w kostke dojrzale awokado
> skrapiam cytryna, posypuje drobno pokrojona cebulka i polewam sosem:
majonez
> + ktchup + worchester(tak to sie pisze?)+sok z cytryny + sol&pieprz. Nam
b.
> smakuje.

Ja czesto daje awokado do zwyklej salatki do obiadu: salata, swiezy ogorek
pokrojony w gruba kostke, pomidory pokrojone w osemki, awokado pokrojone w
gruba kostke i to wszystko w sosie vinaigrette. Mozna dla naprzykladu
posypac szczypiorkiem.

Tak na marginesie to tez mam pytanie: jak poznac, czy awokado, ktore sie
kupuje jest odpowiednio dojrzale? A w przypadku jak sie kupilo za twarde -
czy nalezy je po prostu zostawic na pare dni i poczekac az sie zrobi
bardziej miekkie?

Dagmara

--------------------------------
http://www.casema.net/~afanas


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-23 01:34:47

Temat: Re: Awokado
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



> Tak na marginesie to tez mam pytanie: jak poznac, czy awokado, ktore sie
> kupuje jest odpowiednio dojrzale? A w przypadku jak sie kupilo za twarde -
> czy nalezy je po prostu zostawic na pare dni i poczekac az sie zrobi
> bardziej miekkie?
>
> Dagmara
>
Avocado trzeba pomacac czy miekkie. Sa zreszta dwa rodzaje avocado, jedno o
gladkiej, lsniacej i zielonkawej skorce, drugie, lepsze, o chropowatej i
prawie czarnej skorce. Avocado najszybciej dojrzewa w zamknietej, papierowej
torbie w ktorej jest pare jablek.
F.
PS. Rada praktyczna dotyczaca fachowegowyjmowania pestki. Przekroic avocado
na pol, poruszyc jedna polowke w jedna strone, druga w druga, zostanie nam
pestka w polowce avocado. Uderzyc lekko ostrzem noza w pestke az noz sie w
nia wbije. Zakrecic lekko nozem i pestka zostanie nam na ostrzu. Pisze sie
to minute, robi sie to sekunde.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-23 06:41:07

Temat: Re: Awokado
Od: "Marek" <M...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Proszę wejść na stronę http://www.avocado.org/ , przepisy są naturalnie po
angielsku.

Pozdrawiam,
Marek
"Joanna Pulawska" <j...@i...isk.skierniewice.pl> wrote in message
news:01eb01bfc3e5$f2ce59c0$9124bfd4@Pulawska.isk.ski
erniewice.pl...
> Bardzo lubie awokado, ale wlasciwie mam tylko jeden przepis, w jaki je
<<>>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-23 06:49:30

Temat: Re: Awokado
Od: "Lilly was here" <:)@com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przekrawamy awokado na połówki, wyciągamy pestkę, wydrążąmy miąższ,
dokładnie go rozgniatamy, ucieramy, dodajemy 1-2 roztarte z solą ząbki
czosnku. Mieszamy. Smacznego - dobry dodatek do mięs np. polędwicy wołowej z
rusztu

--
Lilly was here


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-23 07:11:49

Temat: Re: Awokado - 'smaczliwka wdzięczna'
Od: "Marek" <M...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jeszcze raz ja,
Warto wstąpić do 'Taco' w Krakowie, żeby zobaczyć jak można calkowicie
spaskudzić avokado (nawiasem mówiąc, ma ono śliczną polską nazwę
'smaczliwka wdzięczna'). Otoż w owym Taco podają paskudne kukurydziane
chipsy z dipem z avocado. Dip ten jest tak przyprawiony, że tylko barwa
pozwala się domyślić, że był on z avocado zrobiony. Nazywa się toto chyba
quacamole. Knajpka ta, chyba 'kultowa', specjalizuje się w kapuście
pekińskiej.
Pozdrawiam,
Marek

Od siebie: danie w 6-8 minut:
Ugotować makaron 'al dente'. Ja używam penne rigate - rurki ukośnie krojone.
Ochłodzić go. W międzyczasie na mieszance masła z oliwą usmażyc (b. krótko!)
pokrojone gulaszowo kawałki łososia, zalać szklanką posolonej i popieprzonej
śmietanki. Zalać tym chłodny (!) makaron. Dodać pokrojone (ładniej wygląda)
lub starte na grubej tarce niezbyt dojrzałe avocado.
Ostrożnie z solą i pieprzem - powinno mieć delikatny smak.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-23 14:11:11

Temat: Re: Awokado
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Nie wiem czy znasz taki bardzo szybki, dobry i efektowny sposob na awokado:
Awokado przekrawamy na polowki wyciagamy pestke skrapiamy cytryna lub lime ( nie
ciemnieje)
a w miejsce peski wkladamy miesko krabowe lub drobne krewetki polewamy to sosem
"Thousand Islands Dressing" posypac koperkiem i gotowe. Podawac na na
spodeczkach i jesc lyzeczka do herbaty.

smacznego,

Slav


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-25 21:58:00

Temat: Re: Re: Awokado
Od: Gosia <g...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Slavek <s...@u...net> napisał(a):

>Nie wiem czy znasz taki bardzo szybki, dobry i efektowny sposob na awokado:
>Awokado przekrawamy na polowki wyciagamy pestke skrapiamy cytryna lub lime ( nie
>ciemnieje)
>a w miejsce peski wkladamy miesko krabowe lub drobne krewetki polewamy to sosem
>"Thousand Islands Dressing" posypac koperkiem i gotowe. Podawac na na
>spodeczkach i jesc lyzeczka do herbaty.
>

Nie ma jak avokado jedzone lyzeczka bez dodatkow (ostatecznie sol)...

Gosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szpinak
przepis
Lukrecja - co mozna z nia zrobic?
Sztuka podawania
zaroodporne talerze

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »