« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-22 15:45:47
Temat: AwokadoBardzo lubie awokado, ale wlasciwie mam tylko jeden przepis, w jaki je
przyrzadzam i zjadam i mowiac szczerze sprobowalabym czegos nowego. Przepis
wg ktorego przyrzadzam awokado to: pokrojone w kostke dojrzale awokado
skrapiam cytryna, posypuje drobno pokrojona cebulka i polewam sosem: majonez
+ ktchup + worchester(tak to sie pisze?)+sok z cytryny + sol&pieprz. Nam b.
smakuje.
Pozdrawiam
Aska
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-22 16:45:49
Temat: Re: Awokado
Joanna Pulawska <j...@i...isk.skierniewice.pl> wrote in message
news:01eb01bfc3e5$f2ce59c0$9124bfd4@Pulawska.isk.ski
erniewice.pl...
> Bardzo lubie awokado, ale wlasciwie mam tylko jeden przepis, w jaki je
> przyrzadzam i zjadam i mowiac szczerze sprobowalabym czegos nowego.
Przepis
> wg ktorego przyrzadzam awokado to: pokrojone w kostke dojrzale awokado
> skrapiam cytryna, posypuje drobno pokrojona cebulka i polewam sosem:
majonez
> + ktchup + worchester(tak to sie pisze?)+sok z cytryny + sol&pieprz. Nam
b.
> smakuje.
> Pozdrawiam
> Aska
Hm...dojrzale avokado ugniesc widelcem, dodac pokrojona drobno cebule,
zmiazdzony zabek czosnku, pokrojony drobniutko pomidor, sok z cytryny, a
lepiej z limonek, pare kropel tabasco sosu, sol i pieprz...masz dip do
chipsow.
F.
PS. Mi najlepiej smakuje avokado, pokrojone w cwiartki, z sola i
pieprzem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-22 18:53:16
Temat: Re: AwokadoJoanna Pulawska wrote:
>
> Bardzo lubie awokado, ale wlasciwie mam tylko jeden przepis, w jaki je
> przyrzadzam i zjadam i mowiac szczerze sprobowalabym czegos nowego. Przepis
> wg ktorego przyrzadzam awokado to: pokrojone w kostke dojrzale awokado
> skrapiam cytryna, posypuje drobno pokrojona cebulka i polewam sosem: majonez
> + ktchup + worchester(tak to sie pisze?)+sok z cytryny + sol&pieprz. Nam b.
> smakuje.
Witam,
awokado mozna przyrzadzic chyba na 100 sposobow.
Ja czasem robie na szybko : polowki awokado wypelniam tunczykiem w
pomidorach,albo tunczykiem w sosie naturalnym wymieszanym z majonezem.
Mozna tez zrobic przystawke wloska : mozarella,avocado i suszone
pomidory ,wszystko ladnie ulozone na talerzu i polane sosem
vinaigrette,ladne i smaczne.
Albo taka salatka : swieze pomidory,pomidory suszone,awokado,biala
cebulka + troche sosu albo po prostu lyzka oliwy,pieprz i sol.
I jeszcze guacamole,danie Tex-Mex :
6 bardzo dojrzalych awokado
2 male ostre zielone papryczki
1 lyzka lub wiecej swiezej siekanej kolendry
2 cebule
2 lyzki oliwy
sok z trzech malych zielonych cytryn (limonek?)
Zmiksowac awokado z oliwa i sokiem z cytryn, dodac wszystkie dobrze
posiekane skladniki.Podawac z meksykanskimi chipsami.
pozdrawiam
Ada
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-22 23:34:18
Temat: Re: Awokado
"Joanna Pulawska" <j...@i...isk.skierniewice.pl> wrote in message
news:<01eb01bfc3e5$f2ce59c0$9124bfd4@Pulawska.isk.sk
ierniewice.pl>...
> Bardzo lubie awokado, ale wlasciwie mam tylko jeden przepis, w jaki je
> przyrzadzam i zjadam i mowiac szczerze sprobowalabym czegos nowego.
Przepis
> wg ktorego przyrzadzam awokado to: pokrojone w kostke dojrzale awokado
> skrapiam cytryna, posypuje drobno pokrojona cebulka i polewam sosem:
majonez
> + ktchup + worchester(tak to sie pisze?)+sok z cytryny + sol&pieprz. Nam
b.
> smakuje.
Ja czesto daje awokado do zwyklej salatki do obiadu: salata, swiezy ogorek
pokrojony w gruba kostke, pomidory pokrojone w osemki, awokado pokrojone w
gruba kostke i to wszystko w sosie vinaigrette. Mozna dla naprzykladu
posypac szczypiorkiem.
Tak na marginesie to tez mam pytanie: jak poznac, czy awokado, ktore sie
kupuje jest odpowiednio dojrzale? A w przypadku jak sie kupilo za twarde -
czy nalezy je po prostu zostawic na pare dni i poczekac az sie zrobi
bardziej miekkie?
Dagmara
--------------------------------
http://www.casema.net/~afanas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-23 01:34:47
Temat: Re: Awokado
> Tak na marginesie to tez mam pytanie: jak poznac, czy awokado, ktore sie
> kupuje jest odpowiednio dojrzale? A w przypadku jak sie kupilo za twarde -
> czy nalezy je po prostu zostawic na pare dni i poczekac az sie zrobi
> bardziej miekkie?
>
> Dagmara
>
Avocado trzeba pomacac czy miekkie. Sa zreszta dwa rodzaje avocado, jedno o
gladkiej, lsniacej i zielonkawej skorce, drugie, lepsze, o chropowatej i
prawie czarnej skorce. Avocado najszybciej dojrzewa w zamknietej, papierowej
torbie w ktorej jest pare jablek.
F.
PS. Rada praktyczna dotyczaca fachowegowyjmowania pestki. Przekroic avocado
na pol, poruszyc jedna polowke w jedna strone, druga w druga, zostanie nam
pestka w polowce avocado. Uderzyc lekko ostrzem noza w pestke az noz sie w
nia wbije. Zakrecic lekko nozem i pestka zostanie nam na ostrzu. Pisze sie
to minute, robi sie to sekunde.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-23 06:41:07
Temat: Re: AwokadoProszę wejść na stronę http://www.avocado.org/ , przepisy są naturalnie po
angielsku.
Pozdrawiam,
Marek
"Joanna Pulawska" <j...@i...isk.skierniewice.pl> wrote in message
news:01eb01bfc3e5$f2ce59c0$9124bfd4@Pulawska.isk.ski
erniewice.pl...
> Bardzo lubie awokado, ale wlasciwie mam tylko jeden przepis, w jaki je
<<>>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-23 06:49:30
Temat: Re: AwokadoPrzekrawamy awokado na połówki, wyciągamy pestkę, wydrążąmy miąższ,
dokładnie go rozgniatamy, ucieramy, dodajemy 1-2 roztarte z solą ząbki
czosnku. Mieszamy. Smacznego - dobry dodatek do mięs np. polędwicy wołowej z
rusztu
--
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-23 07:11:49
Temat: Re: Awokado - 'smaczliwka wdzięczna'Jeszcze raz ja,
Warto wstąpić do 'Taco' w Krakowie, żeby zobaczyć jak można calkowicie
spaskudzić avokado (nawiasem mówiąc, ma ono śliczną polską nazwę
'smaczliwka wdzięczna'). Otoż w owym Taco podają paskudne kukurydziane
chipsy z dipem z avocado. Dip ten jest tak przyprawiony, że tylko barwa
pozwala się domyślić, że był on z avocado zrobiony. Nazywa się toto chyba
quacamole. Knajpka ta, chyba 'kultowa', specjalizuje się w kapuście
pekińskiej.
Pozdrawiam,
Marek
Od siebie: danie w 6-8 minut:
Ugotować makaron 'al dente'. Ja używam penne rigate - rurki ukośnie krojone.
Ochłodzić go. W międzyczasie na mieszance masła z oliwą usmażyc (b. krótko!)
pokrojone gulaszowo kawałki łososia, zalać szklanką posolonej i popieprzonej
śmietanki. Zalać tym chłodny (!) makaron. Dodać pokrojone (ładniej wygląda)
lub starte na grubej tarce niezbyt dojrzałe avocado.
Ostrożnie z solą i pieprzem - powinno mieć delikatny smak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-23 14:11:11
Temat: Re: AwokadoNie wiem czy znasz taki bardzo szybki, dobry i efektowny sposob na awokado:
Awokado przekrawamy na polowki wyciagamy pestke skrapiamy cytryna lub lime ( nie
ciemnieje)
a w miejsce peski wkladamy miesko krabowe lub drobne krewetki polewamy to sosem
"Thousand Islands Dressing" posypac koperkiem i gotowe. Podawac na na
spodeczkach i jesc lyzeczka do herbaty.
smacznego,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-25 21:58:00
Temat: Re: Re: AwokadoSlavek <s...@u...net> napisał(a):
>Nie wiem czy znasz taki bardzo szybki, dobry i efektowny sposob na awokado:
>Awokado przekrawamy na polowki wyciagamy pestke skrapiamy cytryna lub lime ( nie
>ciemnieje)
>a w miejsce peski wkladamy miesko krabowe lub drobne krewetki polewamy to sosem
>"Thousand Islands Dressing" posypac koperkiem i gotowe. Podawac na na
>spodeczkach i jesc lyzeczka do herbaty.
>
Nie ma jak avokado jedzone lyzeczka bez dodatkow (ostatecznie sol)...
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |