Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia BUDYNIE...

Grupy

Szukaj w grupach

 

BUDYNIE...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-04 02:19:47

Temat: BUDYNIE...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Budyń to nie tylko znany z torebki klajster, ale dzieło sztuki
kulinarnej, gotowane w gęstym mocnym kawałku płótna lub w formie blaszanej z
kominkiem (kominek jest po to, aby ciasto lub budyń był cały upieczony /
ugotowany równomiernie, ze względu na to, że grubość jest znaczna).
Serwetę białą smaruje się masłem wewnątrz, aby nie przykleiła się do
budyniu, nakłada się do niej masę budyniową zostawiając miejsce do
wyrośnięcia, ale nie za dużo, aby się nie zrobił płaski. Rogi serwety wiąże
się do kija lub pręta i wiesza wewnątrz garnka, aby budyń swobodnie pływał,
od czasu do czasu trzeba go obracać, aby ugotował się równomiernie.
Formę także smaruje się masłem i posypuje tartą bułeczką, nakłada się
masę zostawiając miejsce na wyrośnięcie, przykrywa się pokrywą i wstawia do
większego garnka na którego dnie układa się kratkę - może być drewniana,
formę stawia się na kratce i nalewa wrzątku tak, aby forma była nad
powierzchnią, gdyż czynnikiem gotującym jest para. Garnek przykrywa się
pokrywą, trzeba dolewać z czajnika wrzątek na miejsce wygotowanego.

Budyń zaparzany na mleku (przepis z "Kucharki Litewskiej" Wincenty
Zawadzkiej):

21/2 szklanki mleka
1/2 szklanki masła
11/2 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
8 jaj
Zagotować mleko z sklarowanym wcześniej masłem (stopić świeże masło i
zebrać pływające na powierzchni piany). Do wrzącej mieszaniny stojącej "na
ogniu" wsypywać maką ubijając powstajace ciasto. Gdy ciasto przestanie kleić
się do ścianek rondla zdjąć z ognia nadal wyrabiając aż do pełnego
ostudzenia. wsypać cukier, wbić jedno całe jajko i siedem żółtek i bardzo
dobrze wyrobić. Na końcu dodać, delikatnie mieszając, sztywną pianę z białek
i przelać do formy.
Gotować na parze, lub wstawić do pieca (około 100°C) na godzinę do
półtora przy większej formie.

Budyń z kapusty białej (przepis z "Kucharki Litewskiej" Wincenty
Zawadzkiej):

2 główki kapusty białej
20dag masła
8 jajek
1/2 szklanki bułki tartej
1 szklanka mleka
sól do smaku
masło topione do polania przy podaniu

Kapustę pokroić na ćwiartki, zblanszować, dać odciec wodzie, drobniutko
posiekać pomijając grube części liści i głąby. W makutrze utrzeć masło
wbijając po jednym żółtku i powoli wsypując tartą bułkę i na koniec wlewając
mleko, dodać usiekaną kapustę, posolić, dobrze wymieszać i dodać, delikatnie
mieszając, sztywną pianę z białek.
Przelać do formy i gotować na parze godzinę. Polać masłem lub sosem
maślanym.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-04-04 02:31:38

Temat: Re: BUDYNIE...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e0sl7l$jpg$1@atlantis.news.tpi.pl...

A tu link do dobrej polskiej i nie tylko kuchni:
http://kuchnia.kisa.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-04-04 02:36:04

Temat: Re: BUDYNIE...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e0slqv$ktc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:e0sl7l$jpg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> A tu link do dobrej polskiej i nie tylko kuchni:
> http://kuchnia.kisa.pl/

Dla niekumatych - wpisać budyń do lokalnej wyszukiwarki...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-04-04 07:20:45

Temat: Re: BUDYNIE...
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> >
> > A tu link do dobrej polskiej i nie tylko kuchni:
> > http://kuchnia.kisa.pl/
>
> Dla niekumatych - wpisać budyń do lokalnej wyszukiwarki...
>

Jak niekumaty tutaj wpisze "babka gotowana" to mu 4 czy 5 przepisów wyrzuci.


pozdr.
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-04-04 07:26:28

Temat: Re: BUDYNIE...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Basia" <b...@o...pl> wrote in message
news:e0t6ri$bst$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>> >
>> > A tu link do dobrej polskiej i nie tylko kuchni:
>> > http://kuchnia.kisa.pl/
>>
>> Dla niekumatych - wpisać budyń do lokalnej wyszukiwarki...
>>
>
> Jak niekumaty tutaj wpisze "babka gotowana" to mu 4 czy 5 przepisów
> wyrzuci.
>
>
> pozdr.
> Basia

Witam!

Tytuł jest jaki widać, o babce wspomniałem, ze względu na "wspólnotę
formy"...
Z tymi ciastami to jest tak, trzeba wybrać sobie przepis standardowy i
dobrze przećwiczyć, a nie tylko od święta. Nanosić uwagi i korekty, aż córka
ledwie opierzona w/g niego sama upiecze udany model. Wtedy matka zaczyna
robić wariacje na temat...
I tak powstaje Książka Kucharska dla córki (córek)... Wnuczka może wydać
jako dorobek rodzinny. Powodzenia, jestem za stary na kolejne córki, ale
synów jeszcze mogę... ;-P)))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Majorka - co KONIECZNIE zjeść
penne
Ciasto z mandarynek...ktokolwiek widział ktokolwiek wie;)
myslicie juz o swietach?
test

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »