Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Babka z winem (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Babka z winem (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-03 08:56:09

Temat: Babka z winem (P)
Od: "Niteczka" <n...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich!

Podaje bardzo prosty przepis na szybka wilgotna babke z winem. Ja zamiast
wina czerwonego dodalam biale i wyszlo tez smaczne.

Babka z winem

4 jaja
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wina czerwonego wytrwanego
1 maly proszek do pieczenia (opakowanie Dr. Oetkera)
bakalie

Jaja zmiksowac z cukrem na jednolita mase. Dodac reszte skladnikow,
zmiksowac dobrze. Dodac na koncu bakalie (jelsi rodzynki to uprzednio
namoczone, potem odsaczone i obtaczane w mace). Piec w temperaturze 180C
przez okolo 50 minut.

Ciasto wychodzi pulchne, wilogotne, dlugo zachowuje swiezosc, i ma ciekawy
smak wina.

Pozdrawiam i zycze smacznego!:)

Niteczka




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-03 09:45:18

Temat: Re: Babka z winem (P)
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisała:
> Babka z winem
[...]
> Jaja zmiksowac z cukrem na jednolita mase.

Obejdzie sie bez zadnego ubijania bialek?

> Ciasto wychodzi pulchne, wilogotne, dlugo zachowuje swiezosc, i ma ciekawy
> smak wina.

I na pewno nie bedzie w nim zakalca? ;-)
Jestem juz nieco przewrazliwiona na tym punkcie po ostatnich
niepowodzeniach z ciastami ucieranymi, a babke chcialabym upiec.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-03 10:45:40

Temat: Re: Babka z winem (P)
Od: "Niteczka" <n...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora


Hej hej!

> > Jaja zmiksowac z cukrem na jednolita mase.
>
> Obejdzie sie bez zadnego ubijania bialek?

Cale jaja miksujesz z cukrem. Ciasto jest proste jak sto dwa, cala robocizna
jakies niecale 15 minut mi zajela i pach do piekarnika. Wczesniej robilam
zawsze z czerwonym winem i ciasto wychodzilo lekko brazowawe. Tym razem z
braku laku dalam biale wino i wilogotna pulchna baba zostala pochlonieta w
calosci przez malzonka:)

> I na pewno nie bedzie w nim zakalca? ;-)
> Jestem juz nieco przewrazliwiona na tym punkcie po ostatnich
> niepowodzeniach z ciastami ucieranymi, a babke chcialabym upiec.

No w moim nie bylo:)) Moja Mama tez piecze z tego przepisu i babka
bezzakalcowa wychodzi.
A z piekarnika wyjmuje, gdy juz jest zlocista na wierzchu i ma
charakterystyczne wierzchnie pekniecie babkowe.

Zycze smacznej bezzakalcowej babki:)

Niteczka




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-03 10:52:51

Temat: Re: Babka z winem (P)
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Pozdrawiam i zycze smacznego!:)
>
> Niteczka
>

Hmm... Konieczna jest wysoka forma na babke? Czy moze byc tortownica?

Magda z ochota na cos slodkiego ;)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-03 10:59:03

Temat: Re: Babka z winem (P)
Od: "Niteczka" <n...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Hmm... Konieczna jest wysoka forma na babke? Czy moze byc tortownica?
>
> Magda z ochota na cos slodkiego ;)

Ja robilam w waskiej formie babkowej, dlugosc 32cm, glebokosc 9cm, szerokosc
9 cm.

Pozdrawiam rowniez z ochota na cos slodkiego:) (chyba Zebre upieke)

Niteczka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-03 11:10:33

Temat: Re: Babka z winem (P)
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisała:
> Ja robilam w waskiej formie babkowej, dlugosc 32cm, glebokosc 9cm, szerokosc
> 9 cm.

To jest raczej forma keksowa, a nie babkowa.
Babkowa ma ksztalt scietego stozka i pofaldowane brzegi.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-03 12:08:51

Temat: Re: Babka z winem (P)
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> p.s. Ostatnio moja znajoma przywiozla mi kawalek babki [ciasta ;-)] z
> rodzynkami od swojej babci, babki [ciasta;-)], ktora babcia upiekla w
> podluznej blaszce;-).
>
>
Hihihi, polski to fajny jezyk ;)

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-03 12:09:48

Temat: Re: Babka z winem (P)
Od: "Beata M." <b...@k...umcs.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

slonko napisał(a):

> Hmm... Konieczna jest wysoka forma na babke? Czy moze byc tortownica?

Ja zawsze robie babke cytrynowa w okraglej blaszcze niebabkowej, bo
posiadam tylko taka. Mysle, ze to o smak chodzi przede wszystkim, ksztalt
tez jest wazny;-), ale jak nie ma sie babkowej foremki to chyba nie nalezy
sobie odmawiac upieczenia babki tylko z tego powodu;-).

Pozdrawiam slonecznie
Beata M.

p.s. Ostatnio moja znajoma przywiozla mi kawalek babki [ciasta ;-)] z
rodzynkami od swojej babci, babki [ciasta;-)], ktora babcia upiekla w
podluznej blaszce;-).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 06:10:35

Temat: Re: Babka z winem (P)
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisała:
> Zycze smacznej bezzakalcowej babki:)

Moge sie pochwalic, ze babka wyszla i to bez zakalca :)
Zrobilam ja z czerwonym wytrawnym winem, wiec ciasto jest
ciemne, ale tego aromatu wina to chyba bardzo niewiele zostalo
po upieczeniu, bo nikt nie moze rozpoznac, co tam jest... ;-)

Poczestowalam ciastem juz kilku kolegow i kazdego pytam, czy
rozpoznal w tej babce cos niezwyklego, ale nikt nie wpadl jeszcze
na pomysl, ze tam jest wino :) W koncu sama im o tym powiem.

Babka jest pulchna i dobra, dzieki za przepis :)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 07:04:01

Temat: Re: Babka z winem (P)
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Moge sie pochwalic, ze babka wyszla i to bez zakalca :)
> Zrobilam ja z czerwonym wytrawnym winem, wiec ciasto jest
> ciemne, ale tego aromatu wina to chyba bardzo niewiele zostalo
> po upieczeniu, bo nikt nie moze rozpoznac, co tam jest... ;-)
>

Tez zrobilam wczoraj babke i dodalam czerwonego wina. Faktycznie, aromatu
niewiele zostalo... Niestety zostalam skrytykowana przez znajomych, ze za
bardzo zbita jest (mimo ze bardzo wyrosla) i czuc proszek do pieczenia.
Czlowiek sie stara, a tu takie "komplementy" slyszy :(

Magda z paskudnym humorkiem dzis


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Stare numery "Kuchni"
Salatka ziemniaczana (potatissallad) [P]
Taaakie mielone!
OT kompletny - Ziemia Niczyja?
Racuchy z jabłkami (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »