« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-03 08:56:09
Temat: Babka z winem (P)Witam wszystkich!
Podaje bardzo prosty przepis na szybka wilgotna babke z winem. Ja zamiast
wina czerwonego dodalam biale i wyszlo tez smaczne.
Babka z winem
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wina czerwonego wytrwanego
1 maly proszek do pieczenia (opakowanie Dr. Oetkera)
bakalie
Jaja zmiksowac z cukrem na jednolita mase. Dodac reszte skladnikow,
zmiksowac dobrze. Dodac na koncu bakalie (jelsi rodzynki to uprzednio
namoczone, potem odsaczone i obtaczane w mace). Piec w temperaturze 180C
przez okolo 50 minut.
Ciasto wychodzi pulchne, wilogotne, dlugo zachowuje swiezosc, i ma ciekawy
smak wina.
Pozdrawiam i zycze smacznego!:)
Niteczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-03 09:45:18
Temat: Re: Babka z winem (P)Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisała:
> Babka z winem
[...]
> Jaja zmiksowac z cukrem na jednolita mase.
Obejdzie sie bez zadnego ubijania bialek?
> Ciasto wychodzi pulchne, wilogotne, dlugo zachowuje swiezosc, i ma ciekawy
> smak wina.
I na pewno nie bedzie w nim zakalca? ;-)
Jestem juz nieco przewrazliwiona na tym punkcie po ostatnich
niepowodzeniach z ciastami ucieranymi, a babke chcialabym upiec.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-03 10:45:40
Temat: Re: Babka z winem (P)
Hej hej!
> > Jaja zmiksowac z cukrem na jednolita mase.
>
> Obejdzie sie bez zadnego ubijania bialek?
Cale jaja miksujesz z cukrem. Ciasto jest proste jak sto dwa, cala robocizna
jakies niecale 15 minut mi zajela i pach do piekarnika. Wczesniej robilam
zawsze z czerwonym winem i ciasto wychodzilo lekko brazowawe. Tym razem z
braku laku dalam biale wino i wilogotna pulchna baba zostala pochlonieta w
calosci przez malzonka:)
> I na pewno nie bedzie w nim zakalca? ;-)
> Jestem juz nieco przewrazliwiona na tym punkcie po ostatnich
> niepowodzeniach z ciastami ucieranymi, a babke chcialabym upiec.
No w moim nie bylo:)) Moja Mama tez piecze z tego przepisu i babka
bezzakalcowa wychodzi.
A z piekarnika wyjmuje, gdy juz jest zlocista na wierzchu i ma
charakterystyczne wierzchnie pekniecie babkowe.
Zycze smacznej bezzakalcowej babki:)
Niteczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-03 10:52:51
Temat: Re: Babka z winem (P)> Pozdrawiam i zycze smacznego!:)
>
> Niteczka
>
Hmm... Konieczna jest wysoka forma na babke? Czy moze byc tortownica?
Magda z ochota na cos slodkiego ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-03 10:59:03
Temat: Re: Babka z winem (P)> Hmm... Konieczna jest wysoka forma na babke? Czy moze byc tortownica?
>
> Magda z ochota na cos slodkiego ;)
Ja robilam w waskiej formie babkowej, dlugosc 32cm, glebokosc 9cm, szerokosc
9 cm.
Pozdrawiam rowniez z ochota na cos slodkiego:) (chyba Zebre upieke)
Niteczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-03 11:10:33
Temat: Re: Babka z winem (P)Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisała:
> Ja robilam w waskiej formie babkowej, dlugosc 32cm, glebokosc 9cm, szerokosc
> 9 cm.
To jest raczej forma keksowa, a nie babkowa.
Babkowa ma ksztalt scietego stozka i pofaldowane brzegi.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-03 12:08:51
Temat: Re: Babka z winem (P)> p.s. Ostatnio moja znajoma przywiozla mi kawalek babki [ciasta ;-)] z
> rodzynkami od swojej babci, babki [ciasta;-)], ktora babcia upiekla w
> podluznej blaszce;-).
>
>
Hihihi, polski to fajny jezyk ;)
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-03 12:09:48
Temat: Re: Babka z winem (P)slonko napisał(a):
> Hmm... Konieczna jest wysoka forma na babke? Czy moze byc tortownica?
Ja zawsze robie babke cytrynowa w okraglej blaszcze niebabkowej, bo
posiadam tylko taka. Mysle, ze to o smak chodzi przede wszystkim, ksztalt
tez jest wazny;-), ale jak nie ma sie babkowej foremki to chyba nie nalezy
sobie odmawiac upieczenia babki tylko z tego powodu;-).
Pozdrawiam slonecznie
Beata M.
p.s. Ostatnio moja znajoma przywiozla mi kawalek babki [ciasta ;-)] z
rodzynkami od swojej babci, babki [ciasta;-)], ktora babcia upiekla w
podluznej blaszce;-).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-04 06:10:35
Temat: Re: Babka z winem (P)Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisała:
> Zycze smacznej bezzakalcowej babki:)
Moge sie pochwalic, ze babka wyszla i to bez zakalca :)
Zrobilam ja z czerwonym wytrawnym winem, wiec ciasto jest
ciemne, ale tego aromatu wina to chyba bardzo niewiele zostalo
po upieczeniu, bo nikt nie moze rozpoznac, co tam jest... ;-)
Poczestowalam ciastem juz kilku kolegow i kazdego pytam, czy
rozpoznal w tej babce cos niezwyklego, ale nikt nie wpadl jeszcze
na pomysl, ze tam jest wino :) W koncu sama im o tym powiem.
Babka jest pulchna i dobra, dzieki za przepis :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-04 07:04:01
Temat: Re: Babka z winem (P)> Moge sie pochwalic, ze babka wyszla i to bez zakalca :)
> Zrobilam ja z czerwonym wytrawnym winem, wiec ciasto jest
> ciemne, ale tego aromatu wina to chyba bardzo niewiele zostalo
> po upieczeniu, bo nikt nie moze rozpoznac, co tam jest... ;-)
>
Tez zrobilam wczoraj babke i dodalam czerwonego wina. Faktycznie, aromatu
niewiele zostalo... Niestety zostalam skrytykowana przez znajomych, ze za
bardzo zbita jest (mimo ze bardzo wyrosla) i czuc proszek do pieczenia.
Czlowiek sie stara, a tu takie "komplementy" slyszy :(
Magda z paskudnym humorkiem dzis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |