| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-03 07:43:39
Temat: Taaakie mielone!====================
Z powodu zatorow bankowych
stanalem wczoraj przed problemem:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
obiad dla 4 os. rodziny na 2 dni
! za jedyne 12 zl !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Podjalem wyzwanie ambitnie,
odrzucajac pomysly typu:
pomidorowa, jaja na twardo itp.
SMAKOWITE I WYDAJNE MIELONE:
60 dkg lopatki b.k. 6,60
40 dkg pieczarek 2,40
20 dkg marchwi 0,16
10 dkg pietruchy 0,20
1 malutka papryka ziel.0,22
10 dkg cebuli 0,20
3 zeby czosnku mialem
4 lyzki sosu sojowego mialem
tymianek mialem
pieprz zielony mialem
koperek 0,50
listek laurowy mialem
3 lyzki bulki tartej mialem
2 jaja 0,60
pol kubka smietany mialem
lyzeczka maki ziemn. mialem
troche masla mialem
----------------------------
Razem: 10,88
PRZEPIS:
- Lopatke zemlec
- cebule, czosnek, pieczarki
i papryke podsmazyc na jasne
zloto (na masle), podlac
sosem sojowym,
po wystygnieciu - do miesa
przez maszynke (grube sitko)
- Jarzyny podgotowac "w koszulkach",
obrac, i przez maszynke - do
miesa (grube sitko)
- Dodac bulke, jaja, przyprawy,
wyrobic (bulki tylko tyle,
zeby sie nie ciapalo)
- Uformowac duze kulki
(wychodzi 16, po 2 na lebka),
obsmazyc na zloto,
podlac woda, dodac, sol,
pieprz, listek, tymianek,
dusic 20 min.
- Dodac smietane, koperek,
zagescic maka ziem.
Podalem z ziemniakami
(0,20 - 1kg) i salata (0,80).
Bylo wiecej niz bardzo...
(i zostalo 12 gr)
waldek
=====================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-03 20:23:17
Temat: Re: Taaakie mielone!
Użytkownik "Waldek" <x...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:angsf5$b5q$1@news.tpi.pl...
> ====================
> Z powodu zatorow bankowych
> stanalem wczoraj przed problemem:
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> obiad dla 4 os. rodziny na 2 dni
> ! za jedyne 12 zl !
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
> Podjalem wyzwanie ambitnie,
> odrzucajac pomysly typu:
> pomidorowa, jaja na twardo itp.
>
> SMAKOWITE I WYDAJNE MIELONE:
>
> 60 dkg lopatki b.k. 6,60
> 40 dkg pieczarek 2,40
> 20 dkg marchwi 0,16
> 10 dkg pietruchy 0,20
> 1 malutka papryka ziel.0,22
> 10 dkg cebuli 0,20
> 3 zeby czosnku mialem
> 4 lyzki sosu sojowego mialem
> tymianek mialem
> pieprz zielony mialem
> koperek 0,50
> listek laurowy mialem
> 3 lyzki bulki tartej mialem
> 2 jaja 0,60
> pol kubka smietany mialem
> lyzeczka maki ziemn. mialem
> troche masla mialem
> ----------------------------
> Razem: 10,88
>
>
> PRZEPIS:
>
> - Lopatke zemlec
> - cebule, czosnek, pieczarki
> i papryke podsmazyc na jasne
> zloto (na masle), podlac
> sosem sojowym,
> po wystygnieciu - do miesa
> przez maszynke (grube sitko)
> - Jarzyny podgotowac "w koszulkach",
> obrac, i przez maszynke - do
> miesa (grube sitko)
> - Dodac bulke, jaja, przyprawy,
> wyrobic (bulki tylko tyle,
> zeby sie nie ciapalo)
> - Uformowac duze kulki
> (wychodzi 16, po 2 na lebka),
> obsmazyc na zloto,
> podlac woda, dodac, sol,
> pieprz, listek, tymianek,
> dusic 20 min.
> - Dodac smietane, koperek,
> zagescic maka ziem.
>
> Podalem z ziemniakami
> (0,20 - 1kg) i salata (0,80).
>
> Bylo wiecej niz bardzo...
> (i zostalo 12 gr)
>
> waldek
> =====================
>
>
Można oszczędniej.
30 dkg wołowiny "gulaszowej" (ok. 9 zł/kg)
30 dkg wieprzowiny jw (cena podobna)
zamiast bułki zwykłej 6 łyżek tartej
reszta bez zmian.
Do tego frytki (spróbuj na smalcu).
Moja żona była zadawolona.
Smacznego
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-04 06:08:43
Temat: Re: Taaakie mielone!> Można oszczędniej.
> 30 dkg wołowiny "gulaszowej" (ok. 9 zł/kg)
> 30 dkg wieprzowiny jw (cena podobna)
> zamiast bułki zwykłej 6 łyżek tartej
> reszta bez zmian.
> Do tego frytki (spróbuj na smalcu).
> Moja żona była zadawolona.
> Smacznego
> Artur
====================
Tak, wiem ze mozna bylo jeszcze
troche z tego wycisnac.
Jednak programowo nie jadamy
wolowiny. Akurat w moim 'hicie'
w promocji byla po 5 zl (ladna).
No coz. moja strata.
(a bulka byla tarta)
waldek
====================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 00:42:44
Temat: Re: Taaakie mielone!Zapomniałem o jeszcze jednym, Dodaje 2-3 łyżki śmietany 30%.
Smacznego
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |