Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "halszczak" <h...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Taaakie mielone!
Date: Thu, 3 Oct 2002 22:23:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 84
Message-ID: <ani8o2$daf$1@news.tpi.pl>
References: <angsf5$b5q$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qb194.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1033676355 13647 217.99.80.194 (3 Oct 2002 20:19:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Oct 2002 20:19:15 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127968
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Waldek" <x...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:angsf5$b5q$1@news.tpi.pl...
> ====================
> Z powodu zatorow bankowych
> stanalem wczoraj przed problemem:
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> obiad dla 4 os. rodziny na 2 dni
> ! za jedyne 12 zl !
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
> Podjalem wyzwanie ambitnie,
> odrzucajac pomysly typu:
> pomidorowa, jaja na twardo itp.
>
> SMAKOWITE I WYDAJNE MIELONE:
>
> 60 dkg lopatki b.k. 6,60
> 40 dkg pieczarek 2,40
> 20 dkg marchwi 0,16
> 10 dkg pietruchy 0,20
> 1 malutka papryka ziel.0,22
> 10 dkg cebuli 0,20
> 3 zeby czosnku mialem
> 4 lyzki sosu sojowego mialem
> tymianek mialem
> pieprz zielony mialem
> koperek 0,50
> listek laurowy mialem
> 3 lyzki bulki tartej mialem
> 2 jaja 0,60
> pol kubka smietany mialem
> lyzeczka maki ziemn. mialem
> troche masla mialem
> ----------------------------
> Razem: 10,88
>
>
> PRZEPIS:
>
> - Lopatke zemlec
> - cebule, czosnek, pieczarki
> i papryke podsmazyc na jasne
> zloto (na masle), podlac
> sosem sojowym,
> po wystygnieciu - do miesa
> przez maszynke (grube sitko)
> - Jarzyny podgotowac "w koszulkach",
> obrac, i przez maszynke - do
> miesa (grube sitko)
> - Dodac bulke, jaja, przyprawy,
> wyrobic (bulki tylko tyle,
> zeby sie nie ciapalo)
> - Uformowac duze kulki
> (wychodzi 16, po 2 na lebka),
> obsmazyc na zloto,
> podlac woda, dodac, sol,
> pieprz, listek, tymianek,
> dusic 20 min.
> - Dodac smietane, koperek,
> zagescic maka ziem.
>
> Podalem z ziemniakami
> (0,20 - 1kg) i salata (0,80).
>
> Bylo wiecej niz bardzo...
> (i zostalo 12 gr)
>
> waldek
> =====================
>
>
Można oszczędniej.
30 dkg wołowiny "gulaszowej" (ok. 9 zł/kg)
30 dkg wieprzowiny jw (cena podobna)
zamiast bułki zwykłej 6 łyżek tartej
reszta bez zmian.
Do tego frytki (spróbuj na smalcu).
Moja żona była zadawolona.
Smacznego
Artur
|