« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-15 20:24:43
Temat: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)Dane dla 4 osob...statystycznej rodziny polskiej z czasow wyzu
demograficznego...
5 jablek typu na szarlotke
1 banan
2 lyzki rodzynek (koryntek idealnie)
80 g cukru brazowego (zwykly pewnie tez wystarczy - trudno)
cukier waniliowy - opakowanie
2 lyzki rumu
10g masla
kruszonka : 100g maki, 100g masla miekkiego ("zidiocialego"),
50g cukru, 100g migdalow mielonych, szczypta soli
Namoczyc rodzynki w rumie. Podzielic jablka na cwiartki, obrac
i usunac srodki. Umiescic w rondlu z cukrem brazowym i
waniliowym. Wlac 5cl wody, przykryc i gotowac na malym ogniu do czasu
az jablka zmiekna ale nie rozciapia sie. Zostawic je do
ostygniecia i podzielic je widelcem na mniejsze kawalki.
teraz robimy w misce kruszonke: mieszamy make, migdaly, cukier,
sol i maslo - wyrabiamy koncem paluszkow az do uzyskania
"piasku" typu zwirek...nagrzewamy piekarnik na 6stke w stopniach
180C. Na wysmarowane maslem naczynie wykladamy nasze duszone
jablka, rodzynki i banana pokrojonego na plasterki. Obsypujemy
kruszonka i zapiekamy przez okolo 35 minut. Podajemy gdy kruszonka
sie zezloci...A podac mozemy z lodami albo bita smietana...
tez od Braci Francuzow...(cwicze slownictwo)
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-15 22:59:43
Temat: Re: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)
Uzytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisal w wiadomosci
news:a9fcii$pt5$1@news.tpi.pl...
> Dane dla 4 osob...statystycznej rodziny polskiej z czasow wyzu
> demograficznego...[.... ciach przepis smakowity ...]
W czasach nizu tez mocno mi pasuje ;-))), mniam !! , jutro zrobie :-).
Pozdr.
Adiola ( spiaca lekko)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 06:15:19
Temat: Re: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)
Użytkownik AgataW <a...@g...com.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:a9fcii$pt5$...@n...tpi.pl...
> Dane dla 4 osob...statystycznej rodziny polskiej z czasow wyzu
> demograficznego...
>
>
> kruszonka : 100g maki, 100g masla miekkiego ("zidiocialego"),
> 50g cukru, 100g migdalow mielonych, szczypta soli
>
>
przepis wyglada baaaaaardzo fajnie. Juz mi slinka leci. Co prawda dzis robie
drozdzówke, ale na toto skusze sie niopodal ;-) czyli pojutrze :) A jak mi
brzucho nie da spokoju, to i dzis polece po jablka, bo rodzynek aktualnie
mam kilogram (jak ja lubie miec tyle rodzynek w domu )
Ciekawe tylko czemu przeczytalam 100 gram zidiocialego cukru i zastanawialam
sie przez chwile jak go zmiekczyc, moze spryskac woda czy co. Slepota pewnie
byla spowodowana niedawnym wyleznieciem z lózka.
Wkn
ide po spoko tea cytrynowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 07:14:02
Temat: Re: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)
Użytkownik AgataW <a...@g...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a9giqj$947$...@n...tpi.pl...
> AgataW. (powiem Wam generalnie, ze cala reszta swiata objada
> sie juz od lat takimi zapiekanymi owocami pod kruszonka. Te owoce
> dla nich to jak dla nas...np...nalesniki, szartlotka (?) kazdy
> jada, piecze i lubi...A swiat zapieka te owoce najrozniejsze
> (morele suszone i swieze, wisnie, sliwki wegierki itp...) tylko
> my jakos nie nabralismy zwyczaju...
szczególnie śliwki węgierki, miaaaaaamu :)
Teraz czas na banay i jabłka :)
Wkn (już mi się oczy otworzyły )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 07:14:45
Temat: Re: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)
>
>.fr. "ramolli" - zidiocialy (pl. ramol )
> "ramollir" - zmiekczac
>
>maslo ma nie byc jak kamien....ot i tajemnica...
>
>AgataW. (powiem Wam generalnie, ze cala reszta swiata objada
>sie juz od lat takimi zapiekanymi owocami pod kruszonka. Te owoce
>dla nich to jak dla nas...np...nalesniki, szartlotka (?) kazdy
>jada, piecze i lubi...A swiat zapieka te owoce najrozniejsze
>(morele suszone i swieze, wisnie, sliwki wegierki itp...) tylko
>my jakos nie nabralismy zwyczaju...
wszystko prawda...u mnie kroluje jablo, jablko +banan, jablko +
ananas, jablko + jezyna, jablko + rozne inne owoce, sliwki takze
sam, rabarbar...a kruszonki robie dwa razy wiecej, bo i tak po
upieczeniu polowe ukradne
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 07:17:32
Temat: Re: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)"Wkn" <w...@w...pl> wrote:
>Ciekawe tylko czemu przeczytalam 100 gram zidiocialego cukru i zastanawialam
>sie przez chwile jak go zmiekczyc, moze spryskac woda czy co. Slepota pewnie
>byla spowodowana niedawnym wyleznieciem z lózka.
.fr. "ramolli" - zidiocialy (pl. ramol )
"ramollir" - zmiekczac
maslo ma nie byc jak kamien....ot i tajemnica...
AgataW. (powiem Wam generalnie, ze cala reszta swiata objada
sie juz od lat takimi zapiekanymi owocami pod kruszonka. Te owoce
dla nich to jak dla nas...np...nalesniki, szartlotka (?) kazdy
jada, piecze i lubi...A swiat zapieka te owoce najrozniejsze
(morele suszone i swieze, wisnie, sliwki wegierki itp...) tylko
my jakos nie nabralismy zwyczaju...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 07:38:44
Temat: Re: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>wszystko prawda...u mnie kroluje jablo, jablko +banan, jablko +
>ananas, jablko + jezyna, jablko + rozne inne owoce, sliwki takze
>sam, rabarbar...a kruszonki robie dwa razy wiecej, bo i tak po
>upieczeniu polowe ukradne
..Oooo..ten babarabar to wazne, bo roslina wczesna i dzialkowa
a malo wykorzystywana u nas...ciasto, kompot i koniec mojej
inwencji...choc przyznam jakos mnie te badyle nie szczegolnie
ciesza...z badyli najbardziej ciesza mnie szparagi...i slone paluszki
AgataW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 07:46:53
Temat: Re: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)
Użytkownik AgataW <a...@g...com.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:a9gk2b$ql7$...@n...tpi.pl...
>
> ..Oooo..ten babarabar to wazne, bo roslina wczesna i dzialkowa
> a malo wykorzystywana u nas...ciasto, kompot i koniec mojej
> inwencji...choc przyznam jakos mnie te badyle nie szczegolnie
> ciesza...z badyli najbardziej ciesza mnie szparagi...i slone paluszki
>
> AgataW
mnie z kolei szparagi wisza i powiewaja z tego prostego powodu, ze nie
potrafie wybrac zjadliwych. Co i rusz, to jakis lykowate. Bue, tesciowie i
babcia tez takie niewypaly podaja, totez na szparagi mam dlugie zeby.no
chyba ze mi kto pomoze, gdzie w gdansku mozna kupic dobre szparagi, swieze
albo w sloiczku
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 08:13:40
Temat: Re: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)AgataW napisala:
(...)
> AgataW. (powiem Wam generalnie, ze cala reszta swiata objada
> sie juz od lat takimi zapiekanymi owocami pod kruszonka. Te owoce
> dla nich to jak dla nas...np...nalesniki, szartlotka (?) kazdy
> jada, piecze i lubi...A swiat zapieka te owoce najrozniejsze
> (morele suszone i swieze, wisnie, sliwki wegierki itp...) tylko
> my jakos nie nabralismy zwyczaju...
Poza suszonymi morelami wszystko mam w sadzie. Chyba nabiorę
zwyczaju :-) Pierwsze będą wiśnie.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 08:42:29
Temat: Re: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)From: Wkn <w...@w...pl>
> brzucho nie da spokoju, to i dzis polece po jablka, bo rodzynek aktualnie
> mam kilogram (jak ja lubie miec tyle rodzynek w domu )
Tak sobie myslalam, ze to tylko ja mam takie skrzywienie, ale okazuje sie,
ze nie. Bardzo mnie to cieszy. Wyobrazcie sobie, ze UWIELBIAM miec duzo
zapasow w domu, ja nie ma, to sie czuje niespokojna, zestresowania i
natychmiast lece na zakupy. W zwiazku z tym lodowka zapchana po dziurki w
nosie, taka spora szafka nad lodowka, szafa w przedpokoju ;-)) i taka mala
wneka pod oknem w kuchni. Acha, jeszcze w takiej duzej szufladzie mam kawy i
herbaty, a w duzym, otwieranym stolku makarony. Wszystko w kilkunastu
rodzajach.
Sadze, ze to pamiec genetyczna - od tych glodujacych, prehistorycznych
przodkow.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |