Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)
Date: Mon, 15 Apr 2002 20:24:43 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <a9fcii$pt5$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 1018901907 26533 217.96.222.87 (15 Apr 2002 20:18:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Apr 2002 20:18:27 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:104077
Ukryj nagłówki
Dane dla 4 osob...statystycznej rodziny polskiej z czasow wyzu
demograficznego...
5 jablek typu na szarlotke
1 banan
2 lyzki rodzynek (koryntek idealnie)
80 g cukru brazowego (zwykly pewnie tez wystarczy - trudno)
cukier waniliowy - opakowanie
2 lyzki rumu
10g masla
kruszonka : 100g maki, 100g masla miekkiego ("zidiocialego"),
50g cukru, 100g migdalow mielonych, szczypta soli
Namoczyc rodzynki w rumie. Podzielic jablka na cwiartki, obrac
i usunac srodki. Umiescic w rondlu z cukrem brazowym i
waniliowym. Wlac 5cl wody, przykryc i gotowac na malym ogniu do czasu
az jablka zmiekna ale nie rozciapia sie. Zostawic je do
ostygniecia i podzielic je widelcem na mniejsze kawalki.
teraz robimy w misce kruszonke: mieszamy make, migdaly, cukier,
sol i maslo - wyrabiamy koncem paluszkow az do uzyskania
"piasku" typu zwirek...nagrzewamy piekarnik na 6stke w stopniach
180C. Na wysmarowane maslem naczynie wykladamy nasze duszone
jablka, rodzynki i banana pokrojonego na plasterki. Obsypujemy
kruszonka i zapiekamy przez okolo 35 minut. Podajemy gdy kruszonka
sie zezloci...A podac mozemy z lodami albo bita smietana...
tez od Braci Francuzow...(cwicze slownictwo)
AgataW.
|