Data: 2002-04-15 20:24:43
Temat: Banany i jablka zasypane kruszonka...(P)
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dane dla 4 osob...statystycznej rodziny polskiej z czasow wyzu
demograficznego...
5 jablek typu na szarlotke
1 banan
2 lyzki rodzynek (koryntek idealnie)
80 g cukru brazowego (zwykly pewnie tez wystarczy - trudno)
cukier waniliowy - opakowanie
2 lyzki rumu
10g masla
kruszonka : 100g maki, 100g masla miekkiego ("zidiocialego"),
50g cukru, 100g migdalow mielonych, szczypta soli
Namoczyc rodzynki w rumie. Podzielic jablka na cwiartki, obrac
i usunac srodki. Umiescic w rondlu z cukrem brazowym i
waniliowym. Wlac 5cl wody, przykryc i gotowac na malym ogniu do czasu
az jablka zmiekna ale nie rozciapia sie. Zostawic je do
ostygniecia i podzielic je widelcem na mniejsze kawalki.
teraz robimy w misce kruszonke: mieszamy make, migdaly, cukier,
sol i maslo - wyrabiamy koncem paluszkow az do uzyskania
"piasku" typu zwirek...nagrzewamy piekarnik na 6stke w stopniach
180C. Na wysmarowane maslem naczynie wykladamy nasze duszone
jablka, rodzynki i banana pokrojonego na plasterki. Obsypujemy
kruszonka i zapiekamy przez okolo 35 minut. Podajemy gdy kruszonka
sie zezloci...A podac mozemy z lodami albo bita smietana...
tez od Braci Francuzow...(cwicze slownictwo)
AgataW.
|