Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Baranina, jagniecina

Grupy

Szukaj w grupach

 

Baranina, jagniecina

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-03-01 12:24:25

Temat: Baranina, jagniecina
Od: KRZYZAK <k...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Szczegolnie ta pierwsza. Ma ktos sprawdzona bejce/marynate, zeby danie nie
pachnialo goralskim sweterkiem?

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-03-01 12:33:06

Temat: Re: Baranina, jagniecina
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-03-01 13:24, KRZYZAK pisze:
> Szczegolnie ta pierwsza. Ma ktos sprawdzona bejce/marynate, zeby danie nie
> pachnialo goralskim sweterkiem?
>
Po prostu kwaśne mleko.
Po dniu lub kilku (trzymać w zimnie) dniach zlać, natrzeć czosnkiem z
solą i cząbrem, czy czym chcesz. Można też bajcować w wodzie z octem i
przyprawami, można w winie (czerwone, wytrawne), ale górale uczyli mnie,
ze najlepsze do tego jest kwaśne mleko.
Inna rzecz, że specyficzny zapaszek baraniny nie przeszkadza mi, ale nie
każdy go lubi.
Jagnięcinę bejcuję w winie.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-03-01 12:45:08

Temat: Re: Baranina, jagniecina
Od: KRZYZAK <k...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 01 Mar 2012 13:33:06 +0100, Bbjk napisał(a):

> Inna rzecz, że specyficzny zapaszek baraniny nie przeszkadza mi, ale nie
> każdy go lubi.

Mnie nie obrzydza, ale kojarzy sie jakos niekulinarnie:)

PS
Najlepsza jagniecina jaka jadlem byla z naprawde mlodziutkich jagniakow
(owce je zadeptaly) wlasnorecznie oprawionych.
Niesamowicie delikatne mieso, wystarczylo szaszlyki lekko dotknac ogniem.

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-03-01 12:53:01

Temat: Re: Baranina, jagniecina
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-03-01 13:45, KRZYZAK pisze:

> Najlepsza jagniecina jaka jadlem byla z naprawde mlodziutkich jagniakow
> (owce je zadeptaly) wlasnorecznie oprawionych.
> Niesamowicie delikatne mieso, wystarczylo szaszlyki lekko dotknac ogniem.

Jagnięcina jest pyszna, dla mnie to najlepsze mięso, szczególnie z
rusztu. Stare barany mają ten silny zapaszek i są twardawe, ale na ogół
starych się nie jada. Szkoda, że u nas jest tak mało popularna.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-03-01 13:32:21

Temat: Re: Baranina, jagniecina
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "KRZYZAK" <k...@k...pl> napisał w wiadomości
news:r66tf123x8yw$.1hijmhmxi04c.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 01 Mar 2012 13:33:06 +0100, Bbjk napisał(a):
>
>> Inna rzecz, że specyficzny zapaszek baraniny nie przeszkadza mi, ale nie
>> każdy go lubi.
>
> Mnie nie obrzydza, ale kojarzy sie jakos niekulinarnie:)
>
> PS
> Najlepsza jagniecina jaka jadlem byla z naprawde mlodziutkich jagniakow
> (owce je zadeptaly) wlasnorecznie oprawionych.
> Niesamowicie delikatne mieso, wystarczylo szaszlyki lekko dotknac ogniem.
W latach 70-tych parokrotnie byłem w Kazachskiej SRR i Tadżyckiej SRR.
Podczas jednego z wypadów w step poczęstowano nas doskonałymi szaszłyczkami.
Na pytanie z czego to - odpowiedź brzmiała - wyporki.
Wrażliwych proszę dalej nie czytać!
Szto eto wyporki? To są młode nieurodzone jagnięta rasy merynos. Przed
wykotami zabija się owce, wyciąga jagnięta, pozyskuje się skórki
arakułowe - super ceny- a mięsko się zjada... Super smaczniutkie.
pozdrawiam
Stefan


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-03-01 13:47:06

Temat: Re: Baranina, jagniecina
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 1 Mar, 13:53, Bbjk <b...@q...pl> wrote:

> Szkoda, że u nas jest tak mało popularna.

I tak sakramencko droga...

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-03-02 21:06:34

Temat: Re: Baranina, jagniecina
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 1 Mar 2012 13:45:08 +0100, KRZYZAK napisał(a):

> Najlepsza jagniecina jaka jadlem byla z naprawde mlodziutkich jagniakow
> (owce je zadeptaly) wlasnorecznie oprawionych.

Owszem, najlepsza - z jagniąt tzw mlecznych, czyli jeszcze ssących.
Zupełnie nie ma "zapaszku". Mięso niesamowicie delikatne i smaczne.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2d0d423dec7a91b
.html
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-03-05 17:24:08

Temat: Re: Baranina, jagniecina
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 1 Mar 2012 05:47:06 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> On 1 Mar, 13:53, Bbjk <b...@q...pl> wrote:
>
>> Szkoda, że u nas jest tak mało popularna.
>

Rzeczywiście:
http://www.befsztyk.pl/mieso-jagniecina-swieza-c-2_1
9.html
:-O

U znajomego z hodowli kupuję 10 kg jagnię mleczne czyli najlepsze (ważone
bez skóry, głowy i wnętrznosci) za 200 zł, czyli 20 zł za kilogram tzw
"rąbanki", czyli "jak leci" - udziec czy żeberka jedna cena. Czyli tanio.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2d0d423dec7a91b
.html

--

XL z półtorej jagnięcia w zamrażarce

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-03-05 17:27:44

Temat: Re: Baranina, jagniecina
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 5 Mar 2012 18:24:08 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Thu, 1 Mar 2012 05:47:06 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
>> On 1 Mar, 13:53, Bbjk <b...@q...pl> wrote:
>>
>>> Szkoda, że u nas jest tak mało popularna.
>>


Wycięło Czeremchy: "Sakramencko droga".

> Rzeczywiście:
> http://www.befsztyk.pl/mieso-jagniecina-swieza-c-2_1
9.html
> :-O
>
> U znajomego z hodowli kupuję 10 kg jagnię mleczne czyli najlepsze (ważone
> bez skóry, głowy i wnętrznosci) za 200 zł, czyli 20 zł za kilogram tzw
> "rąbanki", czyli "jak leci" - udziec czy żeberka jedna cena. Czyli tanio.
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2d0d423dec7a91b
.html

Za ubicie i oprawienie dodatkowo 10 zł człowiekowi poleconemu przez owego
znajomego - szybko i sprawnie oprawia, skórę i "dudki" bierze sobie, części
nieużyteczne wyrzuca, tuszkę odbieram pociętą na ćwiartki lub połowki.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Morskie stwory i inne takie... :D
Advocaat i inne trunki - niższa moc - nowy trend?
No i... Bosch w kosch :-/
A jednak smalczyk!
Farsz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »