« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-04 22:24:13
Temat: Bedzie bigosPogoda w sam raz na bigosik. Mam ukiszona samodzielnie kapuste! Podpisuje
sie pod wszystkimi Waszymi opiniami na temat kapusty dostepnej w handlu, tez
mnie strasznie to wkurzalo no bo jak to mozliwe ze caly rynek w kraju
zmonopolizowala ta tandeta? Uzylam meza do ubijania i spisal sie na medal.
Teraz kapusta zapasteryzowana w sloikach czeka sobie. Surowka z jablkiem i
cebula juz byla wczoraj do kotletow cielecych, taka proscizna a niebo w
gebie.
Temat bigosu moze oklepany ale dorzuce garsc swoich uwag, bo uwazam swoj
bigos za specjalnosc. Stosuje zasade "pol na pol", dotyczy ona proporcji
kapusty kiszonej i slodkiej, mies bialych i czerwonych, wina bialego i
czerwonego, sliwek i grzybow suszonych. Uwazam, ze bledem jest dodawanie
duzej ilosci kielbasy. Wedlin dodaje malutko, w zasadzie tylko zeby
posprzatac lodowke. Szynka o mocnym, zdecydowanym zapachu wedzonki ma
pierwszenstwo przed kielbasa. Zawsze dodaje na samym poczatku kosc ze
schabu, na ktorej jest sporo resztek miesa. Gdy sie rozpada kosci usuwam a
mieso wrzucam z powrotem. Zalewam rosolem nie woda. Dodaje tez kawalek
wedzonego chudego boczku, W ogole unikam tlustosci tak ze w sumie moj bigos
jest daniem nietuczacym. Zawiera on tez sporo cebuli i czosnku. W
przedostatni dzien daje namoczone grzyby a w ostatni sliwki suszone oraz
aromatyczne ziola, zwlaszcza tymianek i oregano. Nie zawadzi tez odrobina
pikanterii - tabasco albo chili. Inne skladniki to sok pomidorowy albo
pomidory z puszki, chyba ze swieze sa jeszcze do rzeczy, lisc laurowy, ziele
angielskie, pieprz. No, w sumie chyba nic nowego. Jutro przystepuje do aktu
tworczego.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-04 22:52:54
Temat: Re: Bedzie bigos"Agata Solon" <a...@p...onet.pl> a écrit dans le message de news:
aq6rd9$46l$...@n...tpi.pl...
>
coupé
> Teraz kapusta zapasteryzowana w sloikach czeka sobie. Surowka z jablkiem i
> cebula juz byla wczoraj do kotletow cielecych, taka proscizna a niebo w
> gebie.
coupé
> Stosuje zasade "pol na pol", dotyczy ona proporcji
> kapusty kiszonej i slodkiej, mies bialych i czerwonych, wina bialego i
> czerwonego, sliwek i grzybow suszonych.
coupé
> Szynka o mocnym, zdecydowanym zapachu wedzonki ma
> pierwszenstwo przed kielbasa. Zawsze dodaje na samym poczatku kosc ze
> schabu, na ktorej jest sporo resztek miesa. Gdy sie rozpada kosci usuwam a
> mieso wrzucam z powrotem.
> Dodaje tez kawalek wedzonego chudego boczku
coupé
> Zawiera on tez sporo cebuli i czosnku. W przedostatni dzien daje namoczone
grzyby a w ostatni sliwki suszone oraz
> aromatyczne ziola, zwlaszcza tymianek i oregano. Nie zawadzi tez odrobina
> pikanterii - tabasco albo chili. Inne skladniki to sok pomidorowy albo
> pomidory z puszki, chyba ze swieze sa jeszcze do rzeczy, lisc laurowy,
ziele
> angielskie, pieprz.
coupé
> No, w sumie chyba nic nowego. Jutro przystepuje do aktu
> tworczego.
>
A jablka ? Co z jablkami ?
Ewcia
ps. no i rodzynki, nie zapomnij o rodzynkach...
(jezeli mozliwe, moczonych w rumie:)
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-05 11:05:27
Temat: Odp: Bedzie bigosJa w tym roku robie bigos na swieta dla calej rodzinki (cale szczescie
w tym przypadku-nielicznej).
W miniony weekend dokonalysmy z mama i babcia oficjalnego podzialu
obowiezków kulinarnych.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-05 13:31:03
Temat: Re: Bedzie bigos
Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aq6rd9$46l$1@news.tpi.pl...
>. Jutro przystepuje do aktu
> tworczego.
>
> Agata Solon, naturalna
>
>
no i jak wyszedł? Mnie się niestety skonczyl bigos wczoraj, nastepny w
okolicach Swiat :)
Dzis bede tworzyc fasolke po bretonsku :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-05 14:23:36
Temat: Re: Bedzie bigosAgata Solon wrote:
> Stosuje zasade "pol na pol", dotyczy ona proporcji
>kapusty kiszonej i slodkiej, mies bialych i czerwonych, wina bialego i
>czerwonego, sliwek i grzybow suszonych. Uwazam, ze bledem jest dodawanie
>duzej ilosci kielbasy.
hmm
a nie masz tak, ze musi byc, chocby po kawalku, ale i uduszone i
ugotowane i pieczone i wedzone i wedlina?
bo u nas zawsze tak robili znaczy sie mama robila :))
(brzmi prawie jak ten wierszyk o pozyczonym i niebieskim na slub
heheheh)
--
oshin
--
z nienacka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-05 15:00:58
Temat: Re: Bedzie bigos
Użytkownik wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aq8h8n$apg$...@n...tpi.pl...
> no i jak wyszedł? Mnie się niestety skonczyl bigos wczoraj, nastepny w
> okolicach Swiat :)
> Dzis bede tworzyc fasolke po bretonsku :)
>
> wkn
>
To bedzie wyjatkowo czasochlonny akt...;o)). Za cztery conajmniej dni bede
mogla z czystym sumieniem doniesc, ze wyszedl. Zakladam, ze wtopy nie
bedzie!;o))
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-05 15:04:08
Temat: Re: Bedzie bigos
Użytkownik Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3dc6f6a0$0$5108$6...@n...free.fr...
> A jablka ? Co z jablkami ?
>
> Ewcia
> ps. no i rodzynki, nie zapomnij o rodzynkach...
> (jezeli mozliwe, moczonych w rumie:)
>
Jablek do bigosu jeszcze nie dawalam - wyglada, ze najwyzszy czas sprobowac.
Z rodzynkami moze byc. Czasem daje, czasem nie, bo mam dziecie nie uznajace
ich. W zwiazku z tym u mnie bywaja drozdzowe baby i serniki bez rodzynek.
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-05 15:08:06
Temat: Re: Bedzie bigos
Użytkownik dorota bugla <o...@d...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:2...@2...17.239.45...
> hmm
> a nie masz tak, ze musi byc, chocby po kawalku, ale i uduszone i
> ugotowane i pieczone i wedzone i wedlina?
> bo u nas zawsze tak robili znaczy sie mama robila :))
> (brzmi prawie jak ten wierszyk o pozyczonym i niebieskim na slub
> heheheh)
> --
> oshin
W zasadzie to wszystko co wymieniasz sie miesci i w moim bigosie, z tym, ze
rozne gatunki mies (w tym wedzonka) znacznie przewazaja. Kielbasiany smak
natomiast lubi zdominowac i wybija sie przed innymi, co na moj smak pasuje
srednio - ale oczywiscie sa amatorzy. Znam takich, co poprzestaja na
wedlinach z przewaga kielbasy.
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-05 15:53:44
Temat: Re: Bedzie bigosFrom: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
To bedzie wyjatkowo czasochlonny akt...;o)). Za cztery conajmniej dni bede
mogla z czystym sumieniem doniesc, ze wyszedl. Zakladam, ze wtopy nie
bedzie!;o))
Agata
A chcesz przepis na prawdziwy bigos, ktory robi sie 1 dobe?
Wiem, wiem, ze trudno w to uwierzyc. Mnie tez bylo kiedys trudno :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.410 / Virus Database: 231 - Release Date: 2002.11.01
--
Zaplanuj wakacje: http://www.travelbook.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-05 16:55:14
Temat: Re: Bedzie bigosOn Mon, 4 Nov 2002 23:24:13 +0100, "Agata Solon"
<a...@p...onet.pl> wrote:
cut
>kapusty kiszonej i slodkiej, mies bialych i czerwonych, wina bialego i
>czerwonego,
cut
>Agata Solon, naturalna
>
Wino do bigosu ????!!!!
;->>>
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |