« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-22 00:33:26
Temat: Bigos grzybowyCzy może znacie jakiś fajny przepis na bigos grzybowy? Chciałabym zrobić na
Wigilię.
Oczywiście z suszonych grzybów. :)
W necie znalazłam przepisy na bigosy ze świeżych grzybów.
Pozdrawiam Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-22 00:46:42
Temat: Re: Bigos grzybowyUżytkownik "Polnocny Wiatr" <p...@w...pl> napisał
> W necie znalazłam przepisy na bigosy ze świeżych grzybów.
A jeśli tak, to w czym problem? ;)
M.
--
Posted via a free Usenet account from http://www.teranews.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-22 11:07:08
Temat: Re: Bigos grzybowy
Użytkownik "Polnocny Wiatr" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:emf95k$o1f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy może znacie jakiś fajny przepis na bigos grzybowy? Chciałabym zrobić
> na Wigilię.
> Oczywiście z suszonych grzybów. :)
> W necie znalazłam przepisy na bigosy ze świeżych grzybów.
>
Troche nie bardzo rozumiem pojecia bigos grzybowy ,bigos to bigos i tutaj
chyba kazdy jest swiadomy co je .To o czym piszesz moze byc kapusta z
grzybami ,moga byc i suszone .Nalezy tylko wymoczyc w wodzie i dzialac -:)
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-22 17:18:32
Temat: Re: Bigos grzybowyUżytkownik "Polnocny Wiatr" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:emf95k$o1f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy może znacie jakiś fajny przepis na bigos grzybowy? Chciałabym zrobić
na
> Wigilię.
> Oczywiście z suszonych grzybów. :)
> W necie znalazłam przepisy na bigosy ze świeżych grzybów.
> Pozdrawiam Hania
nie ma czegos takiego jak bigos grzybowy :)
bigos to bigos. tradycyjny z kiszonej kapusty robi sie prosto. do ok 3 kg
kiszonej kapusty (dobrze jak mieszana z tarta marchewka) kupujesz i gotujesz
2 goloneczki, 2 nozki swinskie, pol kilo karkowk. dodatkowo kupujesz petek
suchej kielbasy.
jak golonki, nozki i karkowka sie ugotuje ladnie zbierasz miesko od kosci i
kroisz w kostke ok 1 cm na 1 cm.
kielbase rowniez ale w mniejsza kostke
do tego bierzesz i gotujesz 2 garscie suszonych grzybkow (najlepsze sa
borowiki, ale moga byc i podgrzybki - ladnie pachna i maja wlasnie
intensywny zapach grzybow) jak grzybki sie podgotuje, odcedzasz i kroisz w
paski
wszystko wrzucasz do kapusty i mieszasz.
co do przypraw to mozesz dac tradycyjnie: sol, pieprz, odrobine curry, ale
sa tez dobre przyprawy (gotowe) do bigosow. to pozostawiam wg. uznania.
gotujesz min. 3-4 godziny na wolnym ogniu co kwadrans mieszajac.
osobiscie uwazam ze najlepszy bigos powinno sie robic ok 2-3 tygodnie przed
swietami
moj sposob na dobry bigos to taki, ktory codziennie przez ok 10 dni sie
podgotowuje min godzinke dziennie. po ok 7 dniach ladnie ciemnieje i robi
sie pyszny sosik na dnie.
dawniej bigos robilo sie w wielkich garach, albo naczyniach ceramicznych,
ktore mozna bylo podgrzewac na ogniu. ladowalo sie w to naczynie z 15 kg
kapusty. po przygotowaniu potrawy i skonsumowaniu ok 1/3 calosci uzupelnialo
sie do pelna i mieszalo z tym soczkiem z dna naczynia. a to w tym jest
wlasnie najlepsze - ten odlezakowany sok z kapusty, przesiakniety
przyprawami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-22 17:52:27
Temat: Re: Bigos grzybowy
"darkblue" <n...@n...pl> wrote in message
news:emh45h$92p$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Polnocny Wiatr" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:emf95k$o1f$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Czy może znacie jakiś fajny przepis na bigos grzybowy? Chciałabym zrobić
> na
>> Wigilię.
>> Oczywiście z suszonych grzybów. :)
>> W necie znalazłam przepisy na bigosy ze świeżych grzybów.
>> Pozdrawiam Hania
>
> nie ma czegos takiego jak bigos grzybowy :)
> bigos to bigos. tradycyjny z kiszonej kapusty robi sie prosto. do ok 3 kg
> kiszonej kapusty (dobrze jak mieszana z tarta marchewka) kupujesz i
> gotujesz
> 2 goloneczki, 2 nozki swinskie, pol kilo karkowk. dodatkowo kupujesz petek
> suchej kielbasy.
> jak golonki, nozki i karkowka sie ugotuje ladnie zbierasz miesko od kosci
> i
> kroisz w kostke ok 1 cm na 1 cm.
> kielbase rowniez ale w mniejsza kostke
> do tego bierzesz i gotujesz 2 garscie suszonych grzybkow (najlepsze sa
> borowiki, ale moga byc i podgrzybki - ladnie pachna i maja wlasnie
> intensywny zapach grzybow) jak grzybki sie podgotuje, odcedzasz i kroisz w
> paski
> wszystko wrzucasz do kapusty i mieszasz.
> co do przypraw to mozesz dac tradycyjnie: sol, pieprz, odrobine curry, ale
> sa tez dobre przyprawy (gotowe) do bigosow. to pozostawiam wg. uznania.
> gotujesz min. 3-4 godziny na wolnym ogniu co kwadrans mieszajac.
> osobiscie uwazam ze najlepszy bigos powinno sie robic ok 2-3 tygodnie
> przed
> swietami
> moj sposob na dobry bigos to taki, ktory codziennie przez ok 10 dni sie
> podgotowuje min godzinke dziennie. po ok 7 dniach ladnie ciemnieje i robi
> sie pyszny sosik na dnie.
> dawniej bigos robilo sie w wielkich garach, albo naczyniach ceramicznych,
> ktore mozna bylo podgrzewac na ogniu. ladowalo sie w to naczynie z 15 kg
> kapusty. po przygotowaniu potrawy i skonsumowaniu ok 1/3 calosci
> uzupelnialo
> sie do pelna i mieszalo z tym soczkiem z dna naczynia. a to w tym jest
> wlasnie najlepsze - ten odlezakowany sok z kapusty, przesiakniety
> przyprawami.
Bigos robiono nawet z jabłek, bez kapusty, co więcej - leczo z
kabaczkami (lub bez) na początku lat siedemdziesiątych nazywano bigosem
(zupełnie prawidłowo) jako, że bigos oznacza siekaninę wszystkiego, co pod
ręką (przykład bigosowanie wrogów - co może spotkać moich nachalnych
oponentów - jako ostatnia w życiu satysfakcja).
Przypuszczam, że Pani koszerna lub vege, proponuję różne grzyby w
różnych obróbkach - kurki raczej dobrze wysmażone, ale duszone i gotowane
inne grzyby, oczywiście kapustę kiszoną ale i świeżą, nawet brukselkę, a pod
koniec paprykę świeżą lub ze słoika, także pomidory.
Nic nie stoi zrobić w miejsce tej potrawy barszcz KOZACKI na bazie
wywaru warzywnego i grzybów... Buraki jak i kapusta grają z grzybami,
papryką i pomidorami. Jeżeli ktoś może jadać kalmary - pasują doskonale z
grzybami pokrojone (gotowane) w słomkę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-22 18:18:09
Temat: Re: Bigos grzybowy
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:emh61o$fut$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Bigos robiono nawet z jabłek, bez kapusty, co więcej - leczo z
> kabaczkami (lub bez) na początku lat siedemdziesiątych nazywano bigosem
> (zupełnie prawidłowo) jako, że bigos oznacza siekaninę wszystkiego, co pod
> ręką (przykład bigosowanie wrogów - co może spotkać moich nachalnych
> oponentów - jako ostatnia w życiu satysfakcja).
Bigos to bigos , jak znajde chwile to przepisze taki staropolski przepis na
bigos (ponad 100 lat majacy ) po hultajsku .Teraz to mieszasz gosciu
pojecie
bigos i taka staropolska nazwe plugawisz .Moze oglosisz przepis na bigos
koszerny, pfu .Zydzi takiej potrawy chyba nie znaja.
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-22 18:23:48
Temat: Re: Bigos grzybowy
"yuras" <p...@o...eu> wrote in message news:emh7h4$bok$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:emh61o$fut$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Bigos robiono nawet z jabłek, bez kapusty, co więcej - leczo z
>> kabaczkami (lub bez) na początku lat siedemdziesiątych nazywano bigosem
>> (zupełnie prawidłowo) jako, że bigos oznacza siekaninę wszystkiego, co
>> pod
>> ręką (przykład bigosowanie wrogów - co może spotkać moich nachalnych
>> oponentów - jako ostatnia w życiu satysfakcja).
>
> Bigos to bigos , jak znajde chwile to przepisze taki staropolski przepis
> na
> bigos (ponad 100 lat majacy ) po hultajsku .Teraz to mieszasz gosciu
> pojecie
> bigos i taka staropolska nazwe plugawisz .Moze oglosisz przepis na bigos
> koszerny, pfu .Zydzi takiej potrawy chyba nie znaja.
> juras
A kto ci napluł do ucha, żem żyd? Jak po za telewizją tylko trzy razy w
życiu jawnego żyda widziałem, ale za to czuje ich wredne macki? A obigos
zapytaj się łosia niech ci da wykład, bo ja o jabłkach wiedziałem, takoz o
leczu, ale to on jablka potwierdził majestatem myszy bibliotecznej...
Ciesz się juras Świętami, o ile je obchodzisz, no chyba że nukasz te Hany...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-12-22 18:44:58
Temat: Re: Bigos grzybowyPolnocny Wiatr napisał(a):
> Czy może znacie jakiś fajny przepis na bigos grzybowy?
Nie wiem, czy *fajny*, ale napatoczył się taki - pachnie mi on skansenem
peerelowskim z tymi pieczarkami i w ogóle:
http://www.ksiazka-kucharska.pl/index.php?p=przepisy
&id=2152
Ten bigos poniżej wydaje mi się dużo smaczniejszy:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis_do_druku.php?id=
11099
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-12-22 18:49:11
Temat: Re: Bigos grzybowyNo i nie dopisałam, że to możesz zrobić z suszonych, uprzednio solidnie
namoczonych i ugotowanych w małej ilości wody.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-12-22 18:51:37
Temat: Re: Bigos grzybowyIn article <emh7h4$bok$1@news.onet.pl>, "yuras" <p...@o...eu> wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:emh61o$fut$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Bigos robiono nawet z jabłek, bez kapusty, co więcej - leczo z
> > kabaczkami (lub bez) na początku lat siedemdziesiątych nazywano bigosem
> > (zupełnie prawidłowo) jako, że bigos oznacza siekaninę wszystkiego, co pod
> > ręką (przykład bigosowanie wrogów - co może spotkać moich nachalnych
> > oponentów - jako ostatnia w życiu satysfakcja).
>
> Bigos to bigos , jak znajde chwile to przepisze taki staropolski przepis na
> bigos (ponad 100 lat majacy ) po hultajsku .Teraz to mieszasz gosciu
> pojecie
> bigos i taka staropolska nazwe plugawisz .Moze oglosisz przepis na bigos
> koszerny, pfu .Zydzi takiej potrawy chyba nie znaja.
> juras
Zobacz ten wątek:
<http://tinylink.com/?yaMZjfFvlW>
oraz ten
<http://tinylink.com/?GK8LlLz4Vy>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |