« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-08-16 09:11:31
Temat: Re: Bimber z miodu
Użytkownik "michalek" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:fa0u71$8ks$1@news.onet.pl...
> Mam zamiar w tym roku "popełnić" swój pierwszy tego typu
> wyrób (mam zamiar wykorzystać śliwki) i sądziłem że drożdze
> winne będą lepiej/skuteczniej/czyściej fermentowały.
To bedzie palinka, taka wlasnie pija i produkuja po rakuskiej stronie i
dodawac drozdzy winnych raczej nie musisz. Potrzebna jest szybka fermentacja
i szybki rezultat.-:))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-08-16 19:26:58
Temat: Re: Bimber z mioduIkselka napisała:
: > Pytanie może trochę nie na tą grupę ale czy ma ktoś dobry przepis na
: > bimber z miodu??
: > pozdrawiam
: > Krzysiek
:
: Nie profanuj miodu, no co Ty. Zrób lepiej dobry trójniaczek i pochwal
: się :-)
... za dwa lata, bo to minimu leżakowania dla trójniaka ;)
--
Daniel Podlejski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-08-16 21:05:47
Temat: Re: Bimber z miodu
"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:fa2d9c$36c$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Daniel Podlejski pisze:
> > Ikselka napisała:
> >
> > : > Pytanie może trochę nie na tą grupę ale czy ma ktoś dobry przepis na
> > : > bimber z miodu??
> > : > pozdrawiam
> > : > Krzysiek
> > :
> > : Nie profanuj miodu, no co Ty. Zrób lepiej dobry trójniaczek i pochwal
> > : się :-)
> >
> > ... za dwa lata, bo to minimu leżakowania dla trójniaka ;)
> >
>
>
> Ależ ja wiem takie rzeczy - miód mam od swoich pszczółek, to i teoria
> opracowana na blachę, żeby się nie zmarnował :-)
> Moje pszczółki kochane, moje, milusińskie :-)
Trójniak to sikacz - dobry jest półtorak...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-08-16 21:11:02
Temat: Re: Bimber z miodu
> To bedzie palinka, taka wlasnie pija i produkuja po rakuskiej
> stronie i
> dodawac drozdzy winnych raczej nie musisz. Potrzebna jest
> szybka fermentacja i szybki rezultat.-:))
Ale czy nie będzie delikatniejszy w smaku?
--
Dawid
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-08-16 21:44:37
Temat: Re: Bimber z mioduDaniel Podlejski pisze:
> Ikselka napisała:
>
> : > Pytanie może trochę nie na tą grupę ale czy ma ktoś dobry przepis na
> : > bimber z miodu??
> : > pozdrawiam
> : > Krzysiek
> :
> : Nie profanuj miodu, no co Ty. Zrób lepiej dobry trójniaczek i pochwal
> : się :-)
>
> ... za dwa lata, bo to minimu leżakowania dla trójniaka ;)
>
Ależ ja wiem takie rzeczy - miód mam od swoich pszczółek, to i teoria
opracowana na blachę, żeby się nie zmarnował :-)
Moje pszczółki kochane, moje, milusińskie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-08-17 00:15:54
Temat: Re: Bimber z mioduOn Thu, 16 Aug 2007 23:05:47 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:
>Trójniak to sikacz - dobry jest półtorak...
Poltorak to klajster - przy obecnej pogodzie tylko czworniak! Na
trojniaki, dwojniaki i poltoraki na cieplo przyjdzie czas jak sie
troche ochlodzi.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-08-17 21:23:33
Temat: Re: Bimber z miodu
Moje pszczółki kochane, moje, milusińskie :-)
>
> Trójniak to sikacz - dobry jest półtorak...
>
>
A może wiesz skąd zdobyć drożdże winiarskie (miodowe?)
co by wytrzymały tak duże stężenie cukru przy robieniu
nastawu na półtorak (nawet dodawanie porcjami miodu
nie rozwiązuje problemu). Muszą byc tutaj odpowiednio
wytrzymałe drożdże.
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-08-18 16:08:43
Temat: Re: Bimber z miodumichalek napisał(a):
> Moje pszczółki kochane, moje, milusińskie :-)
>> Trójniak to sikacz - dobry jest półtorak...
>>
>>
> A może wiesz skąd zdobyć drożdże winiarskie (miodowe?)
> co by wytrzymały tak duże stężenie cukru przy robieniu
> nastawu na półtorak (nawet dodawanie porcjami miodu
> nie rozwiązuje problemu). Muszą byc tutaj odpowiednio
> wytrzymałe drożdże.
Dwukrotna fermentacja.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-08-19 06:23:31
Temat: Re: Bimber z mioduwytrzymałe drożdże.
>
> Dwukrotna fermentacja.
> pozdr. Jerzy
Możesz rozwinąć, co przez to rozumiesz
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-08-19 20:45:43
Temat: Re: Bimber z miodu> > >
> > Mnie z mojego przepisu dobrze wychodzi. Latami go doskonaliłem. Oczywiście
> bez
> > łyżeczki miodu. Ale miało być z miodem to zrobiłem unowocześnienie. Tomek
> >
>
> A jeśli już przy tym temacie jesteśmy :) .... eee to czy nie
> lepsze rezultaty osiaga się za pomocą drożdży winnych?
>
> Mam zamiar w tym roku "popełnić" swój pierwszy tego typu
> wyrób (mam zamiar wykorzystać śliwki) i sądziłem że drożdze
> winne będą lepiej/skuteczniej/czyściej fermentowały.
>
> Jakie są opinie doświadczonych
> M
>
Nie polecam takich wynalazków. Nic dobrego z tego nie wychodzi. Chyba że chcesz
zrobić byle jakiego mózgoje. Ba. Ale w takim przypadku lepiej kupić najtańszą
wódkę w sklepie. Efekt taki sam a roboty niewiele. Wszystkie te śliwowice z
łącka włącznie są mocno przereklamowane. To marne bimbrzyska. Opinie o nich
wydają najczęściej ci co nigdy ich nie pili a jedynie słyszeli że są dobre.
Pewno związane jest to z jakąś modą. Druga grupa wychwalających walory kiepskiej
wódki to tacy co nawalili się nią gratis. W Polsce w takim przypadku nie wypada
źle mówić o trunku i sponsorze. Najlepsze rozwiązanie to przerobić śliwki na
wino. Wino na spirytus. A ze spirytusu można zrobić co się chce. Na duży ochlaj
świetna jest przepalanka. Smakosze mogą sobie zrobić wódki potrzebujące długiego
czasu leżakowania. Jaki długi ten okres. Od roku wzwyż. Jak chcesz zrobić coś
dobrego ze śliwek to zrób sobie nalewkę. Przepisy znajdziesz w Internecie. Tomek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |