Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bimber z miodu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bimber z miodu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-08-16 09:11:31

Temat: Re: Bimber z miodu
Od: "yur@s" <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "michalek" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:fa0u71$8ks$1@news.onet.pl...
> Mam zamiar w tym roku "popełnić" swój pierwszy tego typu
> wyrób (mam zamiar wykorzystać śliwki) i sądziłem że drożdze
> winne będą lepiej/skuteczniej/czyściej fermentowały.

To bedzie palinka, taka wlasnie pija i produkuja po rakuskiej stronie i
dodawac drozdzy winnych raczej nie musisz. Potrzebna jest szybka fermentacja
i szybki rezultat.-:))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-08-16 19:26:58

Temat: Re: Bimber z miodu
Od: Daniel Podlejski <u...@u...eu.org> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka napisała:

: > Pytanie może trochę nie na tą grupę ale czy ma ktoś dobry przepis na
: > bimber z miodu??
: > pozdrawiam
: > Krzysiek
:
: Nie profanuj miodu, no co Ty. Zrób lepiej dobry trójniaczek i pochwal
: się :-)

... za dwa lata, bo to minimu leżakowania dla trójniaka ;)

--
Daniel Podlejski

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-08-16 21:05:47

Temat: Re: Bimber z miodu
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:fa2d9c$36c$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Daniel Podlejski pisze:
> > Ikselka napisała:
> >
> > : > Pytanie może trochę nie na tą grupę ale czy ma ktoś dobry przepis na
> > : > bimber z miodu??
> > : > pozdrawiam
> > : > Krzysiek
> > :
> > : Nie profanuj miodu, no co Ty. Zrób lepiej dobry trójniaczek i pochwal
> > : się :-)
> >
> > ... za dwa lata, bo to minimu leżakowania dla trójniaka ;)
> >
>
>
> Ależ ja wiem takie rzeczy - miód mam od swoich pszczółek, to i teoria
> opracowana na blachę, żeby się nie zmarnował :-)
> Moje pszczółki kochane, moje, milusińskie :-)

Trójniak to sikacz - dobry jest półtorak...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-08-16 21:11:02

Temat: Re: Bimber z miodu
Od: "morghul" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> To bedzie palinka, taka wlasnie pija i produkuja po rakuskiej
> stronie i
> dodawac drozdzy winnych raczej nie musisz. Potrzebna jest
> szybka fermentacja i szybki rezultat.-:))

Ale czy nie będzie delikatniejszy w smaku?

--

Dawid

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-08-16 21:44:37

Temat: Re: Bimber z miodu
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Daniel Podlejski pisze:
> Ikselka napisała:
>
> : > Pytanie może trochę nie na tą grupę ale czy ma ktoś dobry przepis na
> : > bimber z miodu??
> : > pozdrawiam
> : > Krzysiek
> :
> : Nie profanuj miodu, no co Ty. Zrób lepiej dobry trójniaczek i pochwal
> : się :-)
>
> ... za dwa lata, bo to minimu leżakowania dla trójniaka ;)
>


Ależ ja wiem takie rzeczy - miód mam od swoich pszczółek, to i teoria
opracowana na blachę, żeby się nie zmarnował :-)
Moje pszczółki kochane, moje, milusińskie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-08-17 00:15:54

Temat: Re: Bimber z miodu
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 16 Aug 2007 23:05:47 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:


>Trójniak to sikacz - dobry jest półtorak...

Poltorak to klajster - przy obecnej pogodzie tylko czworniak! Na
trojniaki, dwojniaki i poltoraki na cieplo przyjdzie czas jak sie
troche ochlodzi.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-08-17 21:23:33

Temat: Re: Bimber z miodu
Od: "michalek" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Moje pszczółki kochane, moje, milusińskie :-)
>
> Trójniak to sikacz - dobry jest półtorak...
>
>
A może wiesz skąd zdobyć drożdże winiarskie (miodowe?)
co by wytrzymały tak duże stężenie cukru przy robieniu
nastawu na półtorak (nawet dodawanie porcjami miodu
nie rozwiązuje problemu). Muszą byc tutaj odpowiednio
wytrzymałe drożdże.
M

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-08-18 16:08:43

Temat: Re: Bimber z miodu
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

michalek napisał(a):
> Moje pszczółki kochane, moje, milusińskie :-)
>> Trójniak to sikacz - dobry jest półtorak...
>>
>>
> A może wiesz skąd zdobyć drożdże winiarskie (miodowe?)
> co by wytrzymały tak duże stężenie cukru przy robieniu
> nastawu na półtorak (nawet dodawanie porcjami miodu
> nie rozwiązuje problemu). Muszą byc tutaj odpowiednio
> wytrzymałe drożdże.

Dwukrotna fermentacja.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-08-19 06:23:31

Temat: Re: Bimber z miodu
Od: "michalek" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

wytrzymałe drożdże.
>
> Dwukrotna fermentacja.
> pozdr. Jerzy

Możesz rozwinąć, co przez to rozumiesz
M

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-08-19 20:45:43

Temat: Re: Bimber z miodu
Od: k...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

> > >
> > Mnie z mojego przepisu dobrze wychodzi. Latami go doskonaliłem. Oczywiście
> bez
> > łyżeczki miodu. Ale miało być z miodem to zrobiłem unowocześnienie. Tomek
> >
>
> A jeśli już przy tym temacie jesteśmy :) .... eee to czy nie
> lepsze rezultaty osiaga się za pomocą drożdży winnych?
>
> Mam zamiar w tym roku "popełnić" swój pierwszy tego typu
> wyrób (mam zamiar wykorzystać śliwki) i sądziłem że drożdze
> winne będą lepiej/skuteczniej/czyściej fermentowały.
>
> Jakie są opinie doświadczonych
> M
>
Nie polecam takich wynalazków. Nic dobrego z tego nie wychodzi. Chyba że chcesz
zrobić byle jakiego mózgoje. Ba. Ale w takim przypadku lepiej kupić najtańszą
wódkę w sklepie. Efekt taki sam a roboty niewiele. Wszystkie te śliwowice z
łącka włącznie są mocno przereklamowane. To marne bimbrzyska. Opinie o nich
wydają najczęściej ci co nigdy ich nie pili a jedynie słyszeli że są dobre.
Pewno związane jest to z jakąś modą. Druga grupa wychwalających walory kiepskiej
wódki to tacy co nawalili się nią gratis. W Polsce w takim przypadku nie wypada
źle mówić o trunku i sponsorze. Najlepsze rozwiązanie to przerobić śliwki na
wino. Wino na spirytus. A ze spirytusu można zrobić co się chce. Na duży ochlaj
świetna jest przepalanka. Smakosze mogą sobie zrobić wódki potrzebujące długiego
czasu leżakowania. Jaki długi ten okres. Od roku wzwyż. Jak chcesz zrobić coś
dobrego ze śliwek to zrób sobie nalewkę. Przepisy znajdziesz w Internecie. Tomek

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

He...he
MARCEPAN
Re: co z z jezyn?
chciałbym zrobić pizzę ale jak?
kostki lodu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »