« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-13 11:38:19
Temat: kostki loduWitam!
Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
przejrzyste a nie białe ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-14 05:16:01
Temat: Re: kostki loduarchibald pisze:
> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?
Woda musi być przegotowana lub mineralna niegazowana.
Schładzanie stopniowe, czyli najpierw woda do lodówki, potem do
zamrażarki. Najlepiej by było najpierw -5 stopni, później do niższej
temp., ale i bez tego powinny był ładne.
Warunek główny: woda przegotowana.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-14 05:20:10
Temat: Re: kostki loduBBjk pisze:
> Woda musi być przegotowana lub mineralna niegazowana.
niskomineralizowana
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-14 05:23:07
Temat: Re: kostki lodu
"archibald" <a...@o...pl> wrote in message
news:f9pft4$fu3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?
Kup sobie filtr RO (odwrócona osmoza)... Ja nalewam w woreczki do kostek -
są idealne i mniej zachodu, a kostek dużo w porównaniu z tacką...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-15 01:29:26
Temat: Re: kostki loduOn Mon, 13 Aug 2007 13:38:19 +0200, archibald <a...@o...pl> wrote:
>Witam!
>Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
>przejrzyste a nie białe ?
Robic z przegotowanej i swiezo, najlepiej pod plywajacym przykryciem
wystudzonej wody. Za metnosc kostek lodu odpowiada powietrze
rozpuszczone w wodzie - im nizsza temperatura wody tym wiecej
powietrza jest sie w stanie w niej rozpuscic ale w lodzie to powietrza
sie miesci znacznie mniej - w efekcie w trakcie zamarzania nadmiar
powietrza wydziela sie w postaci mikrobabelkow ktore w duzej mierze
nie nadazaja uciec z kostki zanim zostana uwiezione miedzy krysztalami
lodu. Jak zmrozisz wode przegotowana (co znaczaco zmniejsza ilosc
rozpuszczonych w wodzie skladnikow powietrza) i stosownie szybko
ostudzona z w warunkach ograniczonej powierzchni kontaktu woda -
powietrze to zmrozisz wode w ktorej tego powietrza rozpuszczone jest o
wiele mniej - wiec o wiele mniej babelkow sie w kostce lodu wytraci i
ma ona szanse byc przejrzysta.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-15 17:33:12
Temat: Re: kostki loduarchibald napisał(a):
> Witam!
> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?
Każda woda byle by była schłodzona/podgrzana do ok. 45-50*C.
Nawet dużo szybciej te kostki uzyskasz.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |