Data: 2003-03-30 14:44:23
Temat: Re: Bol gardla po jablkach
Od: "Jacekraf" <j...@t...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A jak jest po sokach jablkowych? Wazne takze czy probowaliscie jesc
> jablka bez skorek...oraz czy takie objawy sa tez po jablkach np. z
> szarlotki? Powodem moze byc sklad sliny, ktory powoduje
> "przyspieszona" fermentacje juz na wysokosci gardla, zwlaszcza w
> przypadku jablek kruchych. Takie jablka nie rozplywaja sie w ustach
> tylko rozpadaja na malenkie drobinki, ktore przyklejaja sie do blony.
> Przyczyna takze moze byc reakcja alergiczna na srodek chem. ktorym
> jablka byly pryskane.
Ja mam takie problemy po jablkach, ktore sa bardzo soczyste, swieze.
Szczegolnie Jonagold - duze, pelne soku. Od razu czuje podraznienie gardla i
bol. Nie mija po Sebidinie niestety. Ulge daje np. Tantum Verde, Hals. Po
jablkach obranych, ktore juz polezaly (sa takie lekko wyschniete choc
oczywiscie swieze) nie mam takich historii.
Pozdrawiam
Rafal
|