Data: 2006-06-23 19:22:26
Temat: Re: Ból w podbrzuszu
Od: <j...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "mamouna" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e7gr60$bjp$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik <j...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:e7gpde$dp0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
>> Kamienie w nerkach, które miał Pan kiedyś świadczyły o fatalnej diecie.
>> Kamieni Pan nie ma, ale nie wyciągnął Pan żadnych wniosków. A organizm
>> podpowiadał (złogami w postaci kamieni).
>> Materiałem budulcowym kamieni są zawsze węglowodany zjadane w dużej
>> ilości.
>> Proszę ograniczyć zjadanie cukrowców do minimum, tj. do 50 g na dobę.
>> Bóle muszą ustapić.
>> 50 g węglowodanow t.j. np. 330 g ziemniaków lub 100 g czarnego chleba,
>> lub 70 g kaszy. Wystrzegac się węglowodanów prostych i fruktozy (owoce i
>> miód).
>
> Czy to nie jest zbyt dużo uogólnienie ? Kamienie szczawianowe czy
> moczanowe nie są chyba wynikiem tylko i wyłącznie diety zawierającej
> węglowodany ?
>
> Jaką widziałby Pan dietę w przypadku dny moczanowej i potrzeby
> zmniejszenia wagi ciała ?
>
Dna moczanowa charakteryzuje się nierównowagą kwasowo-zasadową. Trzeba
bezwzględnie unikać produktów zakwaszających. Między innymi trzeba bardzo
ograniczyć mięso wieprzowe (-12), wołowe, a najlepiej wyeliminować z diety
na 4 tygodnie (zależnie od wieku i zaawansowania choroby).
Jajka z białkiem są zakwaszające, mają -24, ale same żółtka sąalkalizujące.
Królik ma +3. Sandacz bardzo zakwasza (-23), wątroba cielęca (-14,7),
wołowina (-23 do -32) różne źródła.
Zawsze zakwaszająco działają wsłodycze, owoce (oprócz cytryny), ryż (-18),
maka żytnia i pieczywo białe (-11), kwaśny t(-17).
Zakwaszająco działa alkohol i kawa.
Alkalizująco natomiast działajątakie produkty jak: sery twarogowe
(niekwaśne0, śmietana słodka, wspomniane żółtka jaj, botwina (+27), brokuły
(+9), kalafior (+5+, pomidory (+13), suszone morele (+60), ale w morelach
uważać trzeba na ogromną ilość węglowodanów (nie dla cukrzyka mającego dnę
moczanową, buraki (+12), ziemniaki (+6).
Cytryna z pozoru jest zakwaszająca, ale po zetknięciu z śliną działa
alkalizująco.
Oczywiście ja pisałem to pod kątem odżywiania optymalnego, tzn. odpowiednia
ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w gramach na dobę.
Bardzo łatwo wyleczyć się z dny poczanowej (są różne postacie, zależy gdzie
jest umiejscowiona: chiragra, gonagra, rachidagra itd.) na diecie optymalnej
w krótkim czasie. Kryształki moczanowe szybko rozpuszczają się pod wpływem
diety i opuszczają organizm.
Później można jeść już wszelkie produkty, również zakwaszające . Nie
wpływają już na tę równowagę.
Pomagałem kilkunastu osobom w ostatnich latach w sporządzeniu
"alkalizującego" jadłospisu. Zapomnieli, że chorowali na tę chorobę.
Nie wiem w jakim kontekście Pan mnie pytał o tę chorobę, ale przekazałem co
wiem z praktycznego punktu widzenia. (Teorią się nie zajmuję...:)))
Pozdrawiam Jurek M.
|