« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-08-05 07:28:38
Temat: CHWALE SIE...Dostarczono mi zakupione na Słowacji urzadzenie do wyrobu hałusek.
Dziwne - znanej firmy BERGNER o nazwie "Gnocchi Grater" typ wyrobu
BG-1607.
Na kartoniku - opakowaniu przepis na kluski tradycyjne:
30 dag mąki
3 jajka
sól
woda
Przepis łatwy do zwielokrotnienia 10 dag mąki to jedno jajko.
Do miski z mąką wbić jajka i wlać około poł szklanki wody, posolić
i wyrobić gładkie ciasto aż, przestanie się przylepiać do miski i
zaczną pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza.
Następnie napełniamy pojemnik tarki ciastem i opierając ją na
garnku z osoloną wrzącą wodą przesuwamy pojemnikiem wzdluż tarki,
haluski wpadają wprost do wrzątku. Ja dodałbym tradycyjnie łyżkę albo
dwie oleju. Kluski po ugotowaniu (około 6 min) odcedzamy i hartujemy
zimną wodą następnie wrzucamy do naczynia z rozgrzanym tłuszczem i
poitrząsamy aby się nie skleiły. Doskonałe są z różnymi sosami, tartym
serem, smażonym boczkiem, czy słoniną lub z jarzynami.
Najsmaczniejsze są oczywiście z bryndzą owczą, polane skwarkami ze
słoniny (dla koszernych z gęsim smalcem)... :-P))))
http://unidom.unas.sk/plaincart/index.php?if=2182&c=
30&p=613
http://www.markann.sk/product/haluskar-862/
http://www.oriontrade.sk/index.php?MenuID=9&CatID=11
&Wiev=11&Search=&Detail=5218&Page=10
http://www.mimiaukcie.sk/aukce.php?id=382157
http://www.vamax.eu/product_info.php?products_id=472
Oczywiście widziałem inne rozwiązania: rondelek z otworami w dnie -
ciasto przecierane kopystką, okrągłe sitko z mieszadłem w środku
kręconym przy pomocy korbki, itd.
Podobne kluski, acz z bardziej gęstego ciasta tartego na tarce o
największych otworach tradycyjnie robione w mojej rodzinie jako kluski
tarte, nie mylić z zacierkami zwanymi też ścieranką - te robione były
poprzez mieszanie ręką mąki z wlaną do niej odrobiną wody, w trakcie
czego wytwarzały się twarde kuleczki - gałuszki (hałuski, haluski) -
po za naczyniem na mąkę i samej mąki i soli nie potrzeba było innych
sprzętów, prócz garnka czy kociołka do ugotowania pysznego dania...
Najlepsze hałuski wychodziły z mąki razowej...
Parę przepisów ze Słowacji:
http://online.mojerecepty.sk/ine.html
SMACZNEGO!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-08-05 07:57:53
Temat: Re: CHWALE SIE...On 5 Sie, 09:28, Panslavista <p...@i...pl> wrote:
To są bardzo szybkie dania - jeżeli masz robot z możliwością
wyrabiania ciasta np. malakser robota Zelmera - Fenomen, to po
piętnastu minutach masz prawie gotowe jedzenie - przy większej ilości
czas na wykonanie sprowadza się do zagotowania gara wody i ugotowania
w nim klusek, gdyż inne prace zostaną w tym czasie wykonane...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-08-05 20:59:36
Temat: Re: CHWALE SIE...> Dostarczono mi zakupione na Słowacji urzadzenie do wyrobu hałusek.
> Dziwne - znanej firmy BERGNER o nazwie "Gnocchi Grater" typ wyrobu
> BG-1607.
>
Betoniarkę se kup ...
MH
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-08-06 03:43:35
Temat: Re: CHWALE SIE...On 5 Sie, 22:59, "MH" <l...@o...pl> wrote:
> > Dostarczono mi zakupione na Słowacji urzadzenie do wyrobu hałusek.
> > Dziwne - znanej firmy BERGNER o nazwie "Gnocchi Grater" typ wyrobu
> > BG-1607.
>
> Betoniarkę se kup ...
>
> MH
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy:http://niusy.onet.pl
He..he, masz fabrykę atramentu?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-08-06 13:42:38
Temat: Re: CHWALE SIE...On 5 Sie, 09:28, Panslavista <p...@i...pl> wrote:
> SMACZNEGO!!!
Dziękuję - właśnie jem zupę pomidorową z haluskami - SUPER !!!
Dobre twarde kluseczki al dente - takie jak lubię, błyskawicznie...
Proponuję BERGNEROWI rzucenie na rynek wygodnego przyrządu
kuchennego. Albo - do rzemieslników - łapcie się za interes - są
rozwiązania - zapewne nie obłożone prawem patentowym i róbcie z
nierdzewki - linki do wzorów - niekoniecznie do dokładnego
odwzorowania a do zrozumienia idei są wyżej...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-08-06 13:46:18
Temat: Re: CHWALE SIE...On 6 Sie, 15:42, Panslavista <p...@i...pl> wrote:
> On 5 Sie, 09:28, Panslavista <p...@i...pl> wrote:
>
> > SMACZNEGO!!!
>
> Dziękuję - właśnie jem zupę pomidorową z haluskami - SUPER !!!
> Dobre twarde kluseczki al dente - takie jak lubię, błyskawicznie...
> Proponuję BERGNEROWI rzucenie na rynek wygodnego przyrządu
> kuchennego. Albo - do rzemieslników - łapcie się za interes - są
> rozwiązania - zapewne nie obłożone prawem patentowym i róbcie z
> nierdzewki - linki do wzorów - niekoniecznie do dokładnego
> odwzorowania a do zrozumienia idei są wyżej...
Pychotka!!!
Dodałem do zupy parĘ kropel WORCESTERSHIRE SAUSE FIRMY lEA &
PERRINS - rewelka!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-08-06 14:49:46
Temat: Re: CHWALE SIE...Panslavista pisze:
>
> Pychotka!!!
> Dodałem do zupy parĘ kropel WORCESTERSHIRE SAUSE FIRMY lEA &
> PERRINS - rewelka!!!
swiezego sztolca jeszcze dodaj poczujesz roznice
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-08-06 16:17:33
Temat: Re: CHWALE SIE...On 6 Sie, 16:49, EÓZEBJÓSZ SMÓLÓREK <s...@a...com.w.pizdu.pl>
wrote:
> Panslavista pisze:
>
>
>
> > Pychotka!!!
> > Dodałem do zupy parĘ kropel WORCESTERSHIRE SAUSE FIRMY lEA &
> > PERRINS - rewelka!!!
>
> swiezego sztolca jeszcze dodaj poczujesz roznice
Masz eksperiencję. NIech GWno przyjmie cię jako ekspierda.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-08-07 17:31:56
Temat: Re: CHWALE SIE...dzisiaj widzialam maszymke w auchanie za 12,50 i maszynke do rivoli
28.00
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-08-08 01:09:27
Temat: Re: CHWALE SIE...>
> Masz eksperiencję. NIech GWno przyjmie cię jako ekspierda.
Skąd ty to wszystko wiesz?! Empiria?!
MH
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |