Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia CHWALE SIE...

Grupy

Szukaj w grupach

 

CHWALE SIE...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-08-05 07:28:38

Temat: CHWALE SIE...
Od: Panslavista <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dostarczono mi zakupione na Słowacji urzadzenie do wyrobu hałusek.
Dziwne - znanej firmy BERGNER o nazwie "Gnocchi Grater" typ wyrobu
BG-1607.

Na kartoniku - opakowaniu przepis na kluski tradycyjne:
30 dag mąki
3 jajka
sól
woda

Przepis łatwy do zwielokrotnienia 10 dag mąki to jedno jajko.

Do miski z mąką wbić jajka i wlać około poł szklanki wody, posolić
i wyrobić gładkie ciasto aż, przestanie się przylepiać do miski i
zaczną pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza.
Następnie napełniamy pojemnik tarki ciastem i opierając ją na
garnku z osoloną wrzącą wodą przesuwamy pojemnikiem wzdluż tarki,
haluski wpadają wprost do wrzątku. Ja dodałbym tradycyjnie łyżkę albo
dwie oleju. Kluski po ugotowaniu (około 6 min) odcedzamy i hartujemy
zimną wodą następnie wrzucamy do naczynia z rozgrzanym tłuszczem i
poitrząsamy aby się nie skleiły. Doskonałe są z różnymi sosami, tartym
serem, smażonym boczkiem, czy słoniną lub z jarzynami.
Najsmaczniejsze są oczywiście z bryndzą owczą, polane skwarkami ze
słoniny (dla koszernych z gęsim smalcem)... :-P))))

http://unidom.unas.sk/plaincart/index.php?if=2182&c=
30&p=613

http://www.markann.sk/product/haluskar-862/

http://www.oriontrade.sk/index.php?MenuID=9&CatID=11
&Wiev=11&Search=&Detail=5218&Page=10

http://www.mimiaukcie.sk/aukce.php?id=382157

http://www.vamax.eu/product_info.php?products_id=472

Oczywiście widziałem inne rozwiązania: rondelek z otworami w dnie -
ciasto przecierane kopystką, okrągłe sitko z mieszadłem w środku
kręconym przy pomocy korbki, itd.
Podobne kluski, acz z bardziej gęstego ciasta tartego na tarce o
największych otworach tradycyjnie robione w mojej rodzinie jako kluski
tarte, nie mylić z zacierkami zwanymi też ścieranką - te robione były
poprzez mieszanie ręką mąki z wlaną do niej odrobiną wody, w trakcie
czego wytwarzały się twarde kuleczki - gałuszki (hałuski, haluski) -
po za naczyniem na mąkę i samej mąki i soli nie potrzeba było innych
sprzętów, prócz garnka czy kociołka do ugotowania pysznego dania...
Najlepsze hałuski wychodziły z mąki razowej...

Parę przepisów ze Słowacji:
http://online.mojerecepty.sk/ine.html

SMACZNEGO!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-08-05 07:57:53

Temat: Re: CHWALE SIE...
Od: Panslavista <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 5 Sie, 09:28, Panslavista <p...@i...pl> wrote:

To są bardzo szybkie dania - jeżeli masz robot z możliwością
wyrabiania ciasta np. malakser robota Zelmera - Fenomen, to po
piętnastu minutach masz prawie gotowe jedzenie - przy większej ilości
czas na wykonanie sprowadza się do zagotowania gara wody i ugotowania
w nim klusek, gdyż inne prace zostaną w tym czasie wykonane...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-08-05 20:59:36

Temat: Re: CHWALE SIE...
Od: "MH" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Dostarczono mi zakupione na Słowacji urzadzenie do wyrobu hałusek.
> Dziwne - znanej firmy BERGNER  o nazwie "Gnocchi Grater" typ wyrobu
> BG-1607.
>

Betoniarkę se kup ...

MH

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-08-06 03:43:35

Temat: Re: CHWALE SIE...
Od: Panslavista <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 5 Sie, 22:59, "MH" <l...@o...pl> wrote:
> > Dostarczono mi zakupione na Słowacji urzadzenie do wyrobu hałusek.
> > Dziwne - znanej firmy BERGNER  o nazwie "Gnocchi Grater" typ wyrobu
> > BG-1607.
>
> Betoniarkę se kup ...
>
> MH
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy:http://niusy.onet.pl

He..he, masz fabrykę atramentu?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-08-06 13:42:38

Temat: Re: CHWALE SIE...
Od: Panslavista <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 5 Sie, 09:28, Panslavista <p...@i...pl> wrote:

> SMACZNEGO!!!

Dziękuję - właśnie jem zupę pomidorową z haluskami - SUPER !!!
Dobre twarde kluseczki al dente - takie jak lubię, błyskawicznie...
Proponuję BERGNEROWI rzucenie na rynek wygodnego przyrządu
kuchennego. Albo - do rzemieslników - łapcie się za interes - są
rozwiązania - zapewne nie obłożone prawem patentowym i róbcie z
nierdzewki - linki do wzorów - niekoniecznie do dokładnego
odwzorowania a do zrozumienia idei są wyżej...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-08-06 13:46:18

Temat: Re: CHWALE SIE...
Od: Panslavista <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 6 Sie, 15:42, Panslavista <p...@i...pl> wrote:
> On 5 Sie, 09:28, Panslavista <p...@i...pl> wrote:
>
> > SMACZNEGO!!!
>
>    Dziękuję - właśnie jem zupę pomidorową z haluskami - SUPER !!!
> Dobre twarde kluseczki al dente - takie jak lubię, błyskawicznie...
>    Proponuję  BERGNEROWI  rzucenie na rynek wygodnego przyrządu
> kuchennego. Albo - do rzemieslników - łapcie się za interes - są
> rozwiązania - zapewne nie obłożone prawem patentowym i róbcie z
> nierdzewki - linki do wzorów - niekoniecznie do dokładnego
> odwzorowania a do zrozumienia idei są wyżej...

Pychotka!!!
Dodałem do zupy parĘ kropel WORCESTERSHIRE SAUSE FIRMY lEA &
PERRINS - rewelka!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-08-06 14:49:46

Temat: Re: CHWALE SIE...
Od: EÓZEBJÓSZ SMÓLÓREK <s...@a...com.w.pizdu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:

>
> Pychotka!!!
> Dodałem do zupy parĘ kropel WORCESTERSHIRE SAUSE FIRMY lEA &
> PERRINS - rewelka!!!

swiezego sztolca jeszcze dodaj poczujesz roznice

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-08-06 16:17:33

Temat: Re: CHWALE SIE...
Od: Panslavista <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 6 Sie, 16:49, EÓZEBJÓSZ SMÓLÓREK <s...@a...com.w.pizdu.pl>
wrote:
> Panslavista pisze:
>
>
>
> > Pychotka!!!
> > Dodałem do zupy parĘ kropel  WORCESTERSHIRE  SAUSE  FIRMY lEA &
> > PERRINS  - rewelka!!!
>
> swiezego sztolca jeszcze dodaj poczujesz roznice

Masz eksperiencję. NIech GWno przyjmie cię jako ekspierda.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-08-07 17:31:56

Temat: Re: CHWALE SIE...
Od: Ewik <e...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

dzisiaj widzialam maszymke w auchanie za 12,50 i maszynke do rivoli
28.00

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-08-08 01:09:27

Temat: Re: CHWALE SIE...
Od: "MH" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Masz eksperiencję. NIech GWno przyjmie cię jako ekspierda.

Skąd ty to wszystko wiesz?! Empiria?!

MH


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ogorki - bleee
Jakiś pomysł na bazylię "na zimę"?
Wraps
Trwałość serów pleśniowych
Mątwa - co z tym zrobic ??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »