« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-09-17 22:14:54
Temat: Re: Chili papryczki mi dojrzewaja
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fcmu6m$ied$2@atlantis.news.tpi.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. pisze:
> > Le lundi 17 septembre 2007 a 23:30:06, dans
<fcmrr3$5ma$1@mx1.internetia.pl> vous écriviez :
> >
> >> Witam!
> >> Zaczynaja mi sie czerwienic na krzewie chili, chcialbym je wpakowac do
> >> sloja - cos w stylu piripiri- jak sie do tego zabrac?
> >> Mozecie podac jakies sprawdzone przepisy i proporcje czy po prostu robi
sie
> >> to w taki sam sposob jak papryke konserwowa?
> >
> > Nie wiem jak sie robi papryke konserwowa (w czasach kiedy mieszkalam w
> > w okolicach papryki konserwowej to jakos nie lubilam), ale...
> >
> > - jezeli papryczki wsadzisz do octu, to dojda do porzadnej ostrosci,
> > nastepnie sie zatrzymaja
> >
> > - jezeli papryczki wlozysz do oleju, to ostrosc chili bedzie
> > postepowac wolniej - ale w sposob wlasciwie nieograniczony. W moich
> > sloiczkach (konserwy z poprzedniego roku) chili tego typu uzywam w
> > proporcjach 2 krople / kilogram potrawy.
> >
> > ps. W moich konserwach z chili wyjmuje pestki. Szczegolnie z tych w
> > oleju.
> >
> >
> >
> > Ewcia
> >
> W zeszłym roku zrobiłam leczo w słojach, a do każdego dodałam jeden
> strączek chili własnej uprawy. Hmmm - dwa słoiki leczo zjedliśmy, a do
> reszty ani przystąp, takie ostre :-) Trzeba będzie chyba rozmnożyć innym
> leczo...
Pić czerwone wytrawne - Egri Bikaver.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-09-17 22:19:28
Temat: Re: Chili papryczki mi dojrzewajaOn 17 Wrz, 22:30, "rajton" <mart74USUŃ@TOTEŻUSUŃgazeta.pl> wrote:
> Witam!
> Zaczynaja mi sie czerwienic na krzewie chili, chcialbym je wpakowac do
> sloja - cos w stylu piripiri- jak sie do tego zabrac?
> Mozecie podac jakies sprawdzone przepisy i proporcje czy po prostu robi sie
> to w taki sam sposob jak papryke konserwowa?
czy to na pewno chilli? czy maly krzaczek z papryczkami ozdobnymi?
jesli to drugie - to walory smakowe maja watpliwe (choc sa ostre),
mozna zostawic na krzaczku i pozwolic im uschnac.
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-09-17 22:27:02
Temat: Re: Chili papryczki mi dojrzewajaPanslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:fcmu6m$ied$2@atlantis.news.tpi.pl...
>> Ewa (siostra Ani) N. pisze:
>>> Le lundi 17 septembre 2007 a 23:30:06, dans
> <fcmrr3$5ma$1@mx1.internetia.pl> vous écriviez :
>>>> Witam!
>>>> Zaczynaja mi sie czerwienic na krzewie chili, chcialbym je wpakowac do
>>>> sloja - cos w stylu piripiri- jak sie do tego zabrac?
>>>> Mozecie podac jakies sprawdzone przepisy i proporcje czy po prostu robi
> sie
>>>> to w taki sam sposob jak papryke konserwowa?
>>> Nie wiem jak sie robi papryke konserwowa (w czasach kiedy mieszkalam w
>>> w okolicach papryki konserwowej to jakos nie lubilam), ale...
>>>
>>> - jezeli papryczki wsadzisz do octu, to dojda do porzadnej ostrosci,
>>> nastepnie sie zatrzymaja
>>>
>>> - jezeli papryczki wlozysz do oleju, to ostrosc chili bedzie
>>> postepowac wolniej - ale w sposob wlasciwie nieograniczony. W moich
>>> sloiczkach (konserwy z poprzedniego roku) chili tego typu uzywam w
>>> proporcjach 2 krople / kilogram potrawy.
>>>
>>> ps. W moich konserwach z chili wyjmuje pestki. Szczegolnie z tych w
>>> oleju.
>>>
>>>
>>>
>>> Ewcia
>>>
>> W zeszłym roku zrobiłam leczo w słojach, a do każdego dodałam jeden
>> strączek chili własnej uprawy. Hmmm - dwa słoiki leczo zjedliśmy, a do
>> reszty ani przystąp, takie ostre :-) Trzeba będzie chyba rozmnożyć innym
>> leczo...
>
> Pić czerwone wytrawne - Egri Bikaver.
>
>
>
To chyba spróbuję z własnego wyrobu wiśniowym półwytrawnym, jeśli
jeszcze jest, bo nie mam pewności ;-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-09-18 07:11:16
Temat: Re: Chili papryczki mi dojrzewajaPanslavista dość niespodziewanie napisał(a):
>
> Pić czerwone wytrawne - Egri Bikaver.
Dlaczego spośród wielu dobrych węgierskich win tego akurat sikacza polecasz?
--
Roman Rumpel GG 9429617 Skype: rumpel.roman
"kiedy zażywam żeń-szeń, to pamiętam, gdzie położyłem Viagrę"
C Hollywood Homicide
www.ip.biz.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-09-18 07:20:21
Temat: Re: Chili papryczki mi dojrzewaja
"Roman Rumpel" <romane@screwspam,gazeta.pl> wrote in message
news:fcntmk$s6c$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista dość niespodziewanie napisał(a):
> >
> > Pić czerwone wytrawne - Egri Bikaver.
>
>
> Dlaczego spośród wielu dobrych węgierskich win tego akurat sikacza
polecasz?
Wystarczy do ostrej papryki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-09-18 07:26:13
Temat: Re: Chili papryczki mi dojrzewajaRoman Rumpel pisze:
> Panslavista dość niespodziewanie napisał(a):
>>
>> Pić czerwone wytrawne - Egri Bikaver.
>
>
> Dlaczego spośród wielu dobrych węgierskich win tego akurat sikacza
> polecasz?
>
Nie jest zły. Np. do przyprawienia bigosu i do picia dla niektórych
dobry, ale ja w ogóle nie lubię wytrawnych win, poza Rieslingiem (i
innymi białymi wytrawnymi) do ryb. Nade wszystko jednak lubię domowe
wina (i nalewki!), które robi mój mąż, nauczony w naturalny sposób przez
swego ojca - konesera i wręcz artystę w tej dziedzinie :-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-09-18 22:21:44
Temat: Re: Chili papryczki mi dojrzewaja> Nie wiem jak sie robi papryke konserwowa (w czasach kiedy mieszkalam w
> w okolicach papryki konserwowej to jakos nie lubilam), ale...
>
> - jezeli papryczki wsadzisz do octu, to dojda do porzadnej ostrosci,
> nastepnie sie zatrzymaja
>
> - jezeli papryczki wlozysz do oleju, to ostrosc chili bedzie
> postepowac wolniej - ale w sposob wlasciwie nieograniczony. W moich
> sloiczkach (konserwy z poprzedniego roku) chili tego typu uzywam w
> proporcjach 2 krople / kilogram potrawy.
>
> ps. W moich konserwach z chili wyjmuje pestki. Szczegolnie z tych w
> oleju.
No jakas konkretna odpowiedz :)
Jeszcze chcialbym wiedziec jak dlugo moge je trzymac w occie a ile w oliwie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |