« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-21 14:19:08
Temat: Chleb ( P ) x 9 :o))CHLEB ŻYTNI WIEJSKI
Zakwas - / przygotować 2-3 dni wcześniej / : 200g suchego żytniego
chleba; 2l wrzątku; 100g drożdży; 1,5 kubka mąki żytniej; 5 łyżeczek
cukru. - najlepiej do kamionkowego naczynia włożyć pokrojony w kostkę
chleb i zalać przegotowaną wodą. Gdy płyn przestygnie dodać pozostałe
składniki; wymieszać, przykryć wygotowaną, suchą ściereczką, pozostawić
w ciepłym miejscu..
2-3 dni później... ;)) potrzeba nam będzie: 400g zakwasu; 10g drożdży; 2
łyżki oleju; 200g mąki żytniej lub graham; 200g mąki pszennej; łyżeczka
soli. Zakwas zmiksować, dodać pozostałe składniki i wyrabiać, potem
przełożyć do wyłożonej pergaminem foremki, posmarować jajem. Piec ok.
15min w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem zwiększyć
do 200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
CHLEB MIESZANY / tylko dla posiadaczy urządzenia dobrze mielącego /
100g kaszy jęcmiennej; 100g kaszy gryczanej; 100g płatków owsianych;
100g mąki pszennej; 40g drożdży; 320g kefiru; 3łyżki wody; 2 łyżki
oliwy; 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru.
Najpierw należy zmielić kaszę jęczmienną, gryczaną i płatki owsiane.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić i wrzucić do formy z pergaminem,
posypać płatkami owsianymi, wcześniej można jeszcze potraktować jajem ;)
Piec ok. 15min w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem
zwiększyć do 200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie
suchy.Jeżeli mogę dodać coś od siebie, to zastąpiłabym czymś innym kaszę
gryczaną. Gryczana do sosu mięsnogrzybkowego jest rewelacja, ale w tym
chlebku mi nie bardzo smakuje. Można dać krupczatki..
CHLEB Z SEREM I SOKIEM POMIDOROWYM
510g mąki pszennej; 70g drożdży; łyżeczka soli; troszkę mniej niż połowa
szklanki wody i tyleż samo soku pomidorowego; 40g masla; 100 żółtego
sera; jajo. Ser zmielić, dodać resztą, wyrobić i do wysmarowanych
tłuszczem foremek / 2 x keksówka /. Pozostawić do wyrośniecia, aż podwoi
swą objętość. Piec 35-45min w 200'C
CHLEB PSZENNY Z MIODEM / znów dla mocnych, mielących urządzeń /
500g pszenicy / sądzę, że spokojnie można zamienić to na mąkę :) /
duży kubek mleka
50g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka miodu
40g drożdży
łyżeczka soli
3 łyżki wody
Zmielić pszenicę. Połączyć składniki, najlepiej wymieszac wszystko prócz
mąki, a tą dodawać po trochu, wyrobić.Piec ok. 15min w temp. ok. 80'C,
do wyrośnięcia; potem zwiększyć do 200'C i piec około 30min, aż patyczek
wbity w ciasto będzie suchy. Chleb można posypać sezamem, płatkami
owsianymi lub posmarować jajem, albo wszystko po trochu.
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE
Zakwas przygotować 2-3 dni wcześniej z 100g suchego żytniego chleba;
550g wrzątku; 450g kefiru; 150g mąki żytniej; 50g drożdży; 3 łyżki
cukru. Do kamionkowego naczynia włożyć pokrojony w kostkę chleb i zalać
przegotowaną wodą. Gdy płyn przestygnie dodać pozostałe składniki;
wymieszać, przykryć wygotowaną, suchą ściereczką, pozostawić w ciepłym
miejscu..
2-3 dni później.., potrzeba nam będzie: 400g zakwasu; 10g drożdży; 2
łyżki oleju; 400g mąki pszennej; łyżeczka soli. Zakwas zmiksować, dodać
resztę, wyrobić. do foremki z pergaminem i do pieca ziu. Piec ok. 15min
w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem zwiększyć do
200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
CHLEB RAZOWY / uwaga, znowu mielimy... /
300g pszenicy
60g otrębów żytnich
50g mąki żytniej razowej
50 mąki pszennej
pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
3-4 łyżki wody
40g drożdży
po łyżeczce soli i cukru
2 łyżeczki oleju
2 jaja
Pszenicę zmielić, dodać resztę, wyrobić i do foremki. Pozostawić do
wyrośnięcia, gdy się podwoi piec w 200'C ok. 40 min, aż patyczek weń
wbity suchy będzie ;)
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z OWSEM
100g pszenicy
100g owsa
150g mąki żytniej
100g mąki pszennej
2 łyżki oleju
40g drożdży
jajo
3/4 szklanki wody
po łyżeczce soli i cukru
Najpierw zmielić pszenicę, dołożyć owies i dalej mielić do skutku..
Dodać resztę składników., wyrabiać i do foremki. Pozostawić do
wyrośnięcia, gdy się podwoi piec w 200'C ok. 40 min, aż patyczek wbity
suchy będzie.
CHLEB WYSOKOWARTOŚCIOWY
1/2 łyżeczki kolendry
150g pszenicy
70g kukurydzy
60g migdałów
60g słonecznika
2 łyżki maku
30g otrębów żytnich
3-4 łyżki wody
kubek mąki pszennej
200g kefiru
2 jaja
łyżeczka miodu
łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
40g drożdży
Najpierw zmielić kolendrę, pszenicę i kukurydzę, potem dołożyć i
domielić migdały, słonecznik i mak., dodać resztę, wyrabiać i do
foremki. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy się podwoi piec w 200'C ok. 40
min, aż patyczek wbity suchy będzie.
Źródło to książka pt.: 'Nowoczesne gotowanie'// Thermomix
Natomiast uprzedzam, że nie wszystkie z tych przepisów próbowałam, a
najbardziej lubię chlebek, który ostatnio tu proponowałam, na wszelki
wypadek przepis ten też wkleję, by wszystko w jednym miejscu było.:
CHLEB ZWYKŁY DOMOWY
- 400g mąki pszennej / i teraz tak- ja najczęściej wsypuję 300 g mąki
pszennej, bo w ramach reszty dosypuję płatki owsiane górskie, taki
chlebek najbardziej nam smakuje, ale oczywiście można dodać tu np.
siemie lniane, słonecznik, orzechy itp., łącznie ma być tego 400 g /
- 3 łyżki oliwy, ew. olej
- 3/4 kubka letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Najlepiej gdy cukier jest blisko drożdży, a sól w oddali :))
Wszystkie składniki dobrze wyrobić, najlepiej jak mamy dobrą maszynę do
tego typu spraw.., ale sądzę, że w zaparte ręcznie też wyjdzie.
Wrzucić do formy / najlepsza keksówka z papierem do pieczenia /, pomazać
wybełtanym jajkiem, posypać słonecznikiem czy płatkami owsianymi i do
pieca. I teraz tak:
10 minut w temperaturze 150'C potem temperaturę zwiększyć do 230'C i
piec w zależności od piekarnika - mój jest kiepski więc piekę jakieś 40
min, ale jeśli szybko piecze to nawet 25 min wystarczy.
powodzenia i smacznego życzę..,
KamilaK./stonsik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-21 15:39:44
Temat: Re: Chleb ( P ) x 9 :o))Cześć!!
"Kamila Kamaszewska" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:3D8C7FDC.858AAA00@poczta.onet.pl...
> CHLEB ŻYTNI WIEJSKI
> Zakwas - / przygotować 2-3 dni wcześniej / : 200g suchego żytniego
> chleba; 2l wrzątku; 100g drożdży; 1,5 kubka mąki żytniej; 5 łyżeczek
> cukru. - najlepiej do kamionkowego naczynia włożyć pokrojony w kostkę
> chleb i zalać przegotowaną wodą. Gdy płyn przestygnie dodać pozostałe
> składniki; wymieszać, przykryć wygotowaną, suchą ściereczką, pozostawić
> w ciepłym miejscu..
> 2-3 dni później... ;)) potrzeba nam będzie: 400g zakwasu; 10g drożdży; 2
> łyżki oleju; 200g mąki żytniej lub graham; 200g mąki pszennej; łyżeczka
> soli. Zakwas zmiksować, dodać pozostałe składniki i wyrabiać, potem
> przełożyć do wyłożonej pergaminem foremki, posmarować jajem. Piec ok.
> 15min w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem zwiększyć
> do 200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
>
> CHLEB MIESZANY / tylko dla posiadaczy urządzenia dobrze mielącego /
> 100g kaszy jęcmiennej; 100g kaszy gryczanej; 100g płatków owsianych;
> 100g mąki pszennej; 40g drożdży; 320g kefiru; 3łyżki wody; 2 łyżki
> oliwy; 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru.
> Najpierw należy zmielić kaszę jęczmienną, gryczaną i płatki owsiane.
> Dodać pozostałe składniki, wyrobić i wrzucić do formy z pergaminem,
> posypać płatkami owsianymi, wcześniej można jeszcze potraktować jajem ;)
> Piec ok. 15min w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem
> zwiększyć do 200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie
> suchy.Jeżeli mogę dodać coś od siebie, to zastąpiłabym czymś innym kaszę
> gryczaną. Gryczana do sosu mięsnogrzybkowego jest rewelacja, ale w tym
> chlebku mi nie bardzo smakuje. Można dać krupczatki..
>
> CHLEB Z SEREM I SOKIEM POMIDOROWYM
> 510g mąki pszennej; 70g drożdży; łyżeczka soli; troszkę mniej niż połowa
> szklanki wody i tyleż samo soku pomidorowego; 40g masla; 100 żółtego
> sera; jajo. Ser zmielić, dodać resztą, wyrobić i do wysmarowanych
> tłuszczem foremek / 2 x keksówka /. Pozostawić do wyrośniecia, aż podwoi
> swą objętość. Piec 35-45min w 200'C
>
> CHLEB PSZENNY Z MIODEM / znów dla mocnych, mielących urządzeń /
> 500g pszenicy / sądzę, że spokojnie można zamienić to na mąkę :) /
> duży kubek mleka
> 50g rozpuszczonego masła
> 1 łyżeczka miodu
> 40g drożdży
> łyżeczka soli
> 3 łyżki wody
> Zmielić pszenicę. Połączyć składniki, najlepiej wymieszac wszystko prócz
> mąki, a tą dodawać po trochu, wyrobić.Piec ok. 15min w temp. ok. 80'C,
> do wyrośnięcia; potem zwiększyć do 200'C i piec około 30min, aż patyczek
> wbity w ciasto będzie suchy. Chleb można posypać sezamem, płatkami
> owsianymi lub posmarować jajem, albo wszystko po trochu.
>
> CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE
> Zakwas przygotować 2-3 dni wcześniej z 100g suchego żytniego chleba;
> 550g wrzątku; 450g kefiru; 150g mąki żytniej; 50g drożdży; 3 łyżki
> cukru. Do kamionkowego naczynia włożyć pokrojony w kostkę chleb i zalać
> przegotowaną wodą. Gdy płyn przestygnie dodać pozostałe składniki;
> wymieszać, przykryć wygotowaną, suchą ściereczką, pozostawić w ciepłym
> miejscu..
> 2-3 dni później.., potrzeba nam będzie: 400g zakwasu; 10g drożdży; 2
> łyżki oleju; 400g mąki pszennej; łyżeczka soli. Zakwas zmiksować, dodać
> resztę, wyrobić. do foremki z pergaminem i do pieca ziu. Piec ok. 15min
> w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem zwiększyć do
> 200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
>
> CHLEB RAZOWY / uwaga, znowu mielimy... /
> 300g pszenicy
> 60g otrębów żytnich
> 50g mąki żytniej razowej
> 50 mąki pszennej
> pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
> 3-4 łyżki wody
> 40g drożdży
> po łyżeczce soli i cukru
> 2 łyżeczki oleju
> 2 jaja
> Pszenicę zmielić, dodać resztę, wyrobić i do foremki. Pozostawić do
> wyrośnięcia, gdy się podwoi piec w 200'C ok. 40 min, aż patyczek weń
> wbity suchy będzie ;)
>
> CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z OWSEM
> 100g pszenicy
> 100g owsa
> 150g mąki żytniej
> 100g mąki pszennej
> 2 łyżki oleju
> 40g drożdży
> jajo
> 3/4 szklanki wody
> po łyżeczce soli i cukru
> Najpierw zmielić pszenicę, dołożyć owies i dalej mielić do skutku..
> Dodać resztę składników., wyrabiać i do foremki. Pozostawić do
> wyrośnięcia, gdy się podwoi piec w 200'C ok. 40 min, aż patyczek wbity
> suchy będzie.
>
> CHLEB WYSOKOWARTOŚCIOWY
> 1/2 łyżeczki kolendry
> 150g pszenicy
> 70g kukurydzy
> 60g migdałów
> 60g słonecznika
> 2 łyżki maku
> 30g otrębów żytnich
> 3-4 łyżki wody
> kubek mąki pszennej
> 200g kefiru
> 2 jaja
> łyżeczka miodu
> łyżeczka soli
> 2 łyżeczki oleju
> 40g drożdży
> Najpierw zmielić kolendrę, pszenicę i kukurydzę, potem dołożyć i
> domielić migdały, słonecznik i mak., dodać resztę, wyrabiać i do
> foremki. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy się podwoi piec w 200'C ok. 40
> min, aż patyczek wbity suchy będzie.
>
> Źródło to książka pt.: 'Nowoczesne gotowanie'// Thermomix
>
> Natomiast uprzedzam, że nie wszystkie z tych przepisów próbowałam, a
> najbardziej lubię chlebek, który ostatnio tu proponowałam, na wszelki
> wypadek przepis ten też wkleję, by wszystko w jednym miejscu było.:
>
> CHLEB ZWYKŁY DOMOWY
> - 400g mąki pszennej / i teraz tak- ja najczęściej wsypuję 300 g mąki
> pszennej, bo w ramach reszty dosypuję płatki owsiane górskie, taki
> chlebek najbardziej nam smakuje, ale oczywiście można dodać tu np.
> siemie lniane, słonecznik, orzechy itp., łącznie ma być tego 400 g /
> - 3 łyżki oliwy, ew. olej
> - 3/4 kubka letniej wody
> - 30 g świeżych drożdży
> - 2 łyżeczki soli
> - łyżeczka cukru
> Najlepiej gdy cukier jest blisko drożdży, a sól w oddali :))
>
> Wszystkie składniki dobrze wyrobić, najlepiej jak mamy dobrą maszynę do
> tego typu spraw.., ale sądzę, że w zaparte ręcznie też wyjdzie.
> Wrzucić do formy / najlepsza keksówka z papierem do pieczenia /, pomazać
> wybełtanym jajkiem, posypać słonecznikiem czy płatkami owsianymi i do
> pieca. I teraz tak:
> 10 minut w temperaturze 150'C potem temperaturę zwiększyć do 230'C i
> piec w zależności od piekarnika - mój jest kiepski więc piekę jakieś 40
> min, ale jeśli szybko piecze to nawet 25 min wystarczy.
> powodzenia i smacznego życzę..,
> KamilaK./stonsik
I O TO CHODZI!!!!!
ŚWIETNE!
Dzięki
Pozdrawiam
Mirek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-21 17:27:56
Temat: Re: Chleb ( P ) x 9 :o))Mirek wrote:
> I O TO CHODZI!!!!!
> ŚWIETNE!
Ewa juz napisala, ale nie moge sie powstrzymac...
*TNIJ CYTATY!!!*
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-21 17:38:19
Temat: Re: Chleb ( P ) x 9 :o))"Mirek" <m...@p...onet.pl> a écrit dans le message de news:
ami3qe$nof$...@k...task.gda.pl...
> Cześć!!
>
> "Kamila Kamaszewska" <s...@p...onet.pl> wrote in message
> news:3D8C7FDC.858AAA00@poczta.onet.pl...
> > CHLEB ŻYTNI WIEJSKI
(ciach)
>
> I O TO CHODZI!!!!!
> ŚWIETNE!
> Dzięki
Oczywiscie, zgadzam sie...
Ale staraj sie wycinac niepotrzebne teksty, prosze...
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 07:23:55
Temat: Re: Chleb ( P ) x 9 :o))Czee!!
Teraz chyba juz dobrze?
;-)
Pozdrawiam
Mirek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 12:35:00
Temat: Re: Chleb ( P ) x 9 :o))"Mirek" <m...@p...onet.pl> a écrit dans le message de news:
amjr4n$3pj$...@k...task.gda.pl...
> Czee!!
Ok :-)
E.
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |