« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-20 22:27:20
Temat: Poszukuję szybkich frutti di mareKochani !
Wspominałem już chyba, że dostałem propozycję pracy w restauracji i tu
pojawił się problem - MUSZĘ dodać do karty 3-4 dania frutti di mare.
Warunkiem powodzenia jest szybkość i prostota wykonania.
Dotychczas nie miałem z nimi doczynienia więc liczę na waszą pomoc.
Wybaczcie jeżeli od razu nie odpiszę ale pracuję po 12-16 godzin i nie
bardzo mam siłę.
BARDZO LICZĘ NA WASZĄ POMOC
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-21 04:26:24
Temat: Re: Poszukuję szybkich frutti di mareAleksander K?osiewicz <s...@w...pl> wrote:
>Kochani !
>Wspomina?em ju? chyba, ?e dosta?em propozycj? pracy w restauracji i tu
>pojawi? si? problem - MUSZ? doda? do karty 3-4 dania frutti di mare.
>Warunkiem powodzenia jest szybko?? i prostota wykonania.
>Dotychczas nie mia?em z nimi doczynienia wi?c licz? na wasz? pomoc.
>Wybaczcie je?eli od razu nie odpisz? ale pracuj? po 12-16 godzin i nie
>bardzo mam si??.
>BARDZO LICZ? NA WASZ? POMOC
>pozdr.Alex
Sashimi z osmiornicy
Wyjmij oczy wnetrznosci dziob , umyj , wysusz i zamroz na ok 72
godziny.
Odmroz i zagotuj na parze przez ok. 30 min.
Odetnij macki i potnij je na krazki ok 0.5 do 1 cm grubosci.
Potnj brzuch na ok 0.5 cm paski.
Podawaj z wasabi i sosem sojowym 4 -6 kawalkow na cwarz...
Krewetki zapiekane z boczkiem
Wez 8-10 srednich krewetek na osobe wyczysc obierz ze skorupy
zostawiajac ogon.Zagotuj ok 5 min.
Ostudz pod zimna woda odcedz i zawin w bardzo cienkie plasterki
boczku ok 4-5 cm dlugie...
Uluz na blasze i wluz do goracego piekarnika (max) na ok 5 min ;
odwroc i piecz przez nastepne 5 min.
Podawaj z bardzo pikantnym sosem.
CDN
;-)))
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-21 09:46:40
Temat: Re: Poszukuję szybkich frutti di mareOn Sat, 21 Sep 2002 00:27:20 +0200, Aleksander Kłosiewicz wrote:
> Kochani !
> Wspominałem już chyba, że dostałem propozycję pracy w restauracji i tu
> pojawił się problem - MUSZĘ dodać do karty 3-4 dania frutti di mare.
> Warunkiem powodzenia jest szybkość i prostota wykonania. Dotychczas nie
> miałem z nimi doczynienia więc liczę na waszą pomoc. Wybaczcie jeżeli od
> razu nie odpiszę ale pracuję po 12-16 godzin i nie bardzo mam siłę.
> BARDZO LICZĘ NA WASZĄ POMOC
> pozdr.Alex
Ja proponuję ośmiorniczki z grilla. Są smaczne, proste, a do tego wygląd
mają fajny ;-)
Po rozmrożeniu (w makro można kupić mrożone) można jest przez pewien czas
trzymać w soku z cytryny. Po wyjeciu osolić, posypać swieżo i grubo
mielinym białym pepirzem i mała ilościa bazylii. I na grill na pare
minut.
Oczywiście po rozmrożeniu musisz oddzielić glowe i oczyścić ja, usunąc oczy i
gębę.
Polecam. Jeśli kiedyś będę w Twojej restauracji, to sam chętnie zamówie
;-)
Pozdtawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-21 11:16:58
Temat: Re: Poszukuję szybkich frutti di mareOn Sat, 21 Sep 2002 00:27:20 +0200, Aleksander Kłosiewicz wrote:
> Kochani !
> Wspominałem już chyba, że dostałem propozycję pracy w restauracji i tu
> pojawił się problem - MUSZĘ dodać do karty 3-4 dania frutti di mare.
> Warunkiem powodzenia jest szybkość i prostota wykonania. Dotychczas nie
> miałem z nimi doczynienia więc liczę na waszą pomoc. Wybaczcie jeżeli od
> razu nie odpiszę ale pracuję po 12-16 godzin i nie bardzo mam siłę.
> BARDZO LICZĘ NA WASZĄ POMOC
> pozdr.Alex
A, jeszcze jedno. wlasnie przed chwila zrobilem - salatka morska:
Ser żółty o wyraźnym samku
Papryka zielona, czerwona lub pomarańczowa pokrajana w cienki krótkie
paski
owoce morza gotowane przez 5-10 min w bialym wytrawnym winie
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sol, pieprz
czarne oliwki
czosnek
Sok z cytryny (1/2 cytryny) wymieszaj z paroma lyzkami oliwy. Dodaj
pokrajana papryke i ugotowane owoce morza (moga byc pokrajane na male
kawalki malze, osmiornice, kalmary, krewetki...).
Do tego zabek czosnku (rozgnieciony). To wszyskto wymieszaj i
dodaj ser pokrajany w kosteczke. Do smaku posol, popieprz i dodaj pare
oliwek do ozdoby. Mmmmm, smak jest niesamowity...
Aha, jeszce nie napisales czy to maja byc dania glowne czy jakies
przystawki, salatki czy co?...
Pozdrawiam i zamieniam sie w smak ;-)
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-21 11:43:58
Temat: Odp: Poszukuję szybkich frutti di mare> CDN
> ;-)))
> Art(Gruby)
> Abyssus abyssum invocat.
Wieelkie dzieki, oby tak dalej !!
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-21 12:06:17
Temat: Re: Poszukuję szybkich frutti di mare"Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> a écrit dans le message de
news: amg7du$ihv$...@n...tpi.pl...
> Kochani !
> Wspominałem już chyba, że dostałem propozycję pracy w restauracji i tu
> pojawił się problem - MUSZĘ dodać do karty 3-4 dania frutti di mare.
> Warunkiem powodzenia jest szybkość i prostota wykonania.
> Dotychczas nie miałem z nimi doczynienia więc liczę na waszą pomoc.
> Wybaczcie jeżeli od razu nie odpiszę ale pracuję po 12-16 godzin i nie
> bardzo mam siłę.
> BARDZO LICZĘ NA WASZĄ POMOC
> pozdr.Alex
>
Jezeli masz dostep do surowych krewetek (moga byc zamrozone), to zamarynuj
je na 2 godziny lub wiecej (mozesz tysz odmrazac w marynacie). Mozesz to
zrobic nawet w przeddzien i tzymac w lodowce.
Nastepnie smazysz lub grilujesz przez 5 minut, podajesz z ryzem na sypko.
Zazwyczaj przed marynata odrywam krewetkom lebki, ale zostawiam skorupy (nie
obieram), niech sie goscie sami bawia (przewidziec duuzo serwetek)
Marynata na 500 g krewetek :
sok z 1 duzej cytryny
sol, pieprz
ostra papryczka posiekana
posiekany duzy zabek czosnku
5-6 lyzek oleju neutralnego (lub wiecej)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-21 15:25:51
Temat: Re: Poszukuję szybkich frutti di mareAleksander K?osiewicz <s...@w...pl> wrote:
cut
>pozdr.Alex
Cos na sniadanie ;-)
Jajecznica z krewetkami
10 -12 srednich krewetek + 3 jaja na cwarz
Krewetki obierz , wyczysc ugotuj (ok 3-5min)
Jaja rozbeltaj dodaj krewetki i na patelnie.
Mozesz dodac troche jalepeno - beda bardziej pikantne.
Przypraw czym zielonym -nac kolendry albo pietruszki
Przypraw do smaku .
Jaja faszerowane krewetkami
Wez malych krewetek (naprawde malych ) obierz oczysc ugotuj.
Wez 6 jaj ugotowanych na twardo przepolow je wybierz zoltko
Wymieszaj zoltko z majonezem , curry (wg smaku) na kremowa mase dodaj
do tego krewetki - i wloz do przecietych na pol pozostalych jaj,Posyp
czerwona papryka , przybierz czyms zielonym.
I moje ulubione:
Wez 6 swiezych ostryg (na cwarz) , otworz, oplucz, odziel od skorupy.
Podawaj na polowce skorupy z kawalkiem cytryny i dobrze zmrozona
wodeczka...;-))))))))
CDN
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-21 16:12:34
Temat: Re: Poszukuję szybkich frutti di mareAleksander Kłosiewicz wrote:
> BARDZO LICZĘ NA WASZĄ POMOC
Wlasnie wrocilem z pracy.
Zjem obiad,, troche sie oporzadze i zabiore sie za tlumaczenie (mam
ksiazke po niemiecku), wiec pozniej podesle.
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 09:57:05
Temat: Re: Poszukuję szybkich frutti di mareA na razie zajrzyj tutaj:
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=24
Pozdrawiam
Lukasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 14:19:39
Temat: Re: Poszukuję szybkich frutti di mareLukasz Madeksza <m...@g...de> wrote:
>A na razie zajrzyj tutaj:
>
>http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=24
>
>Pozdrawiam
>Lukasz
Cool...powinno mu wystarczyc...
A tak pro forma - od kiedy winniczki sa frutti di mare?
;-))))))))))))
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |