« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-16 12:16:52
Temat: Chleb z automatu do pieczeniaCiasto dobrze wyrasta. Natomiast podczas pieczenia opada.
Jak temu zapobiec (wiecej drożdzy ? mniej soli ? inne ?) ?
Czy dodatki (siemie lniane, otreby pszenne) moga miec wpływ na opadanie ?
Pozdrawiam,
karol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-17 06:16:39
Temat: Re: Chleb z automatu do pieczeniaCzesc
Od czwartku mam automat do chleba i ten sam problem! Zrobilam chyba z 10
roznych chlebow, kombinowalam z drozdzami sypkimi i zwyklymi, z zimna, ciepla
woda - i nic z tego! Chleb poczatkowo pieknie rosnie, a potem podczas pieczenia
opada! Nie wiem czy dodanie wiekszej ilosci otrebow cos da - ja probowalam i
NIC.
Rece mi calkowicie opadly.
Iwona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 09:45:44
Temat: Re: Chleb z automatu do pieczeniaUżytkownik "Karol" <a...@p...antyspam.onet.pl> napisał w wiadomości
news:b2nvga$ubr$1@foka.acn.pl...
> Ciasto dobrze wyrasta. Natomiast podczas pieczenia opada.
> Jak temu zapobiec (wiecej drożdzy ? mniej soli ? inne ?) ?
> Czy dodatki (siemie lniane, otreby pszenne) moga miec wpływ na opadanie ?
Bardzo czesto zdarzalo mi sie takie cos na poczatku zabawy z maszynka. :-)
Upieklam wiele gniotow, zanim doszlam, ze po prostu bylo za duzo drozdzy.
Teraz daje 1dkg drozdzy na pol kilo maki, do tego jeszcze pol szklanki
zakwasu, ale jak jest bez zakwasu to drozdzy daje tylko ciut wiecej. Chlebek
wyrazta rownomiernie i nie opada. Powodzenia!!
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 11:43:02
Temat: Re: Chleb z automatu do pieczeniaDnia 16.02.03 13:16, Użytkownik Karol napisał:
> Ciasto dobrze wyrasta. Natomiast podczas pieczenia opada.
> Jak temu zapobiec (wiecej drożdzy ? mniej soli ? inne ?) ?
> Czy dodatki (siemie lniane, otreby pszenne) moga miec wpływ na opadanie ?
Wg mojej instrukcji do automatu dajesz za DUZO drozdzy albo ciasto jest
za wilgotne.
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 18:12:37
Temat: Re: Chleb z automatu do pieczenia
Użytkownik "Jarek Wojtowicz" <j...@a...wytnijto.com> napisał w
wiadomości news:b2qhse$hf5$1@wwwproxy.rz.bauboden.com...
> Dnia 16.02.03 13:16, Użytkownik Karol napisał:
> > Ciasto dobrze wyrasta. Natomiast podczas pieczenia opada.
> > Jak temu zapobiec (wiecej drożdzy ? mniej soli ? inne ?) ?
> > Czy dodatki (siemie lniane, otreby pszenne) moga miec wpływ na opadanie
?
>
> Wg mojej instrukcji do automatu dajesz za DUZO drozdzy
Ok. Nastepnym razem sypne mniej drozdzy. Dotychczas byla to jedna torebka
Oetkera.
> albo ciasto jest
> za wilgotne.
Zmniejszyc ilosc wody ?
Pozdrawiam,
Karol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 18:15:02
Temat: Re: Chleb z automatu do pieczenia
Użytkownik "syso" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:b2qd9i$de9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Karol" <a...@p...antyspam.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:b2nvga$ubr$1@foka.acn.pl...
> > Ciasto dobrze wyrasta. Natomiast podczas pieczenia opada.
> > Jak temu zapobiec (wiecej drożdzy ? mniej soli ? inne ?) ?
> > Czy dodatki (siemie lniane, otreby pszenne) moga miec wpływ na opadanie
?
>
> Bardzo czesto zdarzalo mi sie takie cos na poczatku zabawy z maszynka. :-)
> Upieklam wiele gniotow, zanim doszlam, ze po prostu bylo za duzo drozdzy.
> Teraz daje 1dkg drozdzy na pol kilo maki
Dodajesz zwykle drozdze ?
> do tego jeszcze pol szklanki
> zakwasu, ale jak jest bez zakwasu to drozdzy daje tylko ciut wiecej
Na zakwasie jeszzce nie probowalem.
Natomiast kiedys eksperymentowalem z kefirem i bylo lepiej.
Dzieki za rady.
Pozdrawiam,
Karol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 23:09:55
Temat: Re: Chleb z automatu do pieczenia
Użytkownik "Karol" <a...@p...antyspam.onet.pl> napisał w wiadomości
news:b2nvga$ubr$1@foka.acn.pl...
> Ciasto dobrze wyrasta. Natomiast podczas pieczenia opada.
Wielkie dzieki wszystkim za rady.
Wyglada, ze sie udalo.
Zmniejszylem drastycznie ilosc drozdzy, a wode zamienilem na mleko.
Pozdrawiam,
Karol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 07:40:47
Temat: Re: Chleb z automatu do pieczeniaUżytkownik "Karol" <a...@p...antyspam.onet.pl> napisał w wiadomości
news:b2r8rt$3hp$1@foka.acn.pl...
> Dodajesz zwykle drozdze ?
Tak, zwykle i to naprawde niewiele. :-)
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 07:41:29
Temat: Re: Chleb z automatu do pieczenia
Użytkownik "Karol" <a...@p...antyspam.onet.pl> napisał w wiadomości
news:b2r8nb$3er$1@foka.acn.pl...
> >
> > Wg mojej instrukcji do automatu dajesz za DUZO drozdzy
>
> Ok. Nastepnym razem sypne mniej drozdzy. Dotychczas byla to jedna torebka
> Oetkera.
>
> > albo ciasto jest
> > za wilgotne.
>
> Zmniejszyc ilosc wody ?
>
> Pozdrawiam,
> Karol
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-18 07:46:24
Temat: Re: Chleb z automatu do pieczenia
Użytkownik "Karol" <a...@p...antyspam.onet.pl> napisał w wiadomości
news:b2r8nb$3er$1@foka.acn.pl...
> > > Czy dodatki (siemie lniane, otreby pszenne) moga miec wpływ na
opadanie
Teoretycznie te dodatki powinno sie wrzucis po sygnale. Kazda maszynka ma
ostatnie wyrabianie ciasta. U mnie jest to ok. 50 minut po rozpoczeciu
pracy. Wtedy wrzucam ziarna, w przeciwnym razie, jak wrzucis na pczatku,
chlebek moze nie wyrosnac.
> Ok. Nastepnym razem sypne mniej drozdzy. Dotychczas byla to jedna torebka
> Oetkera.
A na ile maki?
> > albo ciasto jest
> > za wilgotne.
>
> Zmniejszyc ilosc wody ?
Generalnie musisz pamietac o tym, ze z ciasta musi sie uformowac elastyczna
nie za twarda, ale tez nie za miekka kula, ktora swobodnie bedzie sie
obracac. Jak dotykasz ciasto, to ma ono byc lekko wilgotne, ale nie klejace.
:-) Mam nadzieje, ze w koncu odniesiesz sukces, bo pieczenie w maszynce to
fajna sprawa. :-)
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |