Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chodzi za mna kurczak nadziewany...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chodzi za mna kurczak nadziewany...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-05 04:29:46

Temat: Chodzi za mna kurczak nadziewany...
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

...apetycznie zrumieniony, upieczony nad parą, z czymś ciekawym a nietuzinkowym
w środku... i jak tak dalej będzie chodził, to się to pewnie źle dla niego
skończy. No właśnie, tylko co do środka? Przejadły mi się ciężkie, zimowe
kombiancje, typu żółty ser czy wątróbka. Marzy mi się coś lekkiego, letniego,
sama nie wiem... szpinak, inne warzywko, jakieś owocki? Będę wdzięczna za
inspirację.

Pozdrawiam
Lama

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-05 08:14:12

Temat: Re: Chodzi za mna kurczak nadziewany...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 5 Jul 2003 06:29:46 +0200, a...@p...onet.pl wrote:

>...apetycznie zrumieniony, upieczony nad par?, z czym? ciekawym a nietuzinkowym
>w ?rodku... i jak tak dalej b?dzie chodzi?, to si? to pewnie ?le dla niego
>sko?czy. No w?a?nie, tylko co do ?rodka? Przejad?y mi si? ci??kie, zimowe
>kombiancje, typu ?ó?ty ser czy w?tróbka. Marzy mi si? co? lekkiego, letniego,
>sama nie wiem... szpinak, inne warzywko, jakie? owocki? B?d? wdzi?czna za
>inspiracj?.
>
>Pozdrawiam
>Lama


jesli taki za Toba chodzi to chyba pora isc do lekarza -
specjalisty ;)))

a tak poza tym jako nadzienie do kurczaka moze sluzyc:
bulka + cebula + pietruszka + szalwia
bulka + pokrojone suszone morele + ziolka rozne
bulka + czosnek + ziolka + pieczarki
itepe itede

van pierek
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-05 09:08:58

Temat: Re: Chodzi za mna kurczak nadziewany...
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Krysia Thompson napisał:

>
> jesli taki za Toba chodzi to chyba pora isc do lekarza -
> specjalisty ;)))
>
> a tak poza tym jako nadzienie do kurczaka moze sluzyc:
> bulka + cebula + pietruszka + szalwia
> bulka + pokrojone suszone morele + ziolka rozne
> bulka + czosnek + ziolka + pieczarki
> itepe itede
>
albo ryz z jablkami i cynamonem plus pomarancza na przyklad

--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-05 23:40:19

Temat: Re: Chodzi za mna kurczak nadziewany...
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik Krysia Thompson napisał:
>
> >
> > jesli taki za Toba chodzi to chyba pora isc do lekarza -
> > specjalisty ;)))

To on się zaczął! Niech on się leczy! :------------------)

> > a tak poza tym jako nadzienie do kurczaka moze sluzyc:
> > bulka + cebula + pietruszka + szalwia

U mnie "bułka" w takim kontekście zawsze oznaczała bułkę tartą, ale wolę się
upewnić... Bo może to taka najpierw wusyszona, potem wymoczona, a potem
odciśnięta... czy jakośc tak?

> > bulka + pokrojone suszone morele + ziolka rozne
> > bulka + czosnek + ziolka + pieczarki
> > itepe itede
> >
> albo ryz z jablkami i cynamonem plus pomarancza na przyklad
>
> --
>
Dzięki wielkie obu inspiratorkom, wygląda na to, że zaczynają za mną chodzić co
najmniej trzy kurczaki: jeden z morelami, jeden z ryżem z wczorajszego obiadu
(recycling!, to jest to!) i jeden itepe itede. Więc może jednak... do
specjalisty?

Pozdrawiam
Lama

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 07:14:54

Temat: Re: Chodzi za mna kurczak nadziewany...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> >
>> > jesli taki za Toba chodzi to chyba pora isc do lekarza -
>> > specjalisty ;)))
>
>To on si? zacz??! Niech on si? leczy! :------------------)
>

popieram, pokaz tylko palcem ktory!


>> > a tak poza tym jako nadzienie do kurczaka moze sluzyc:
>> > bulka + cebula + pietruszka + szalwia
>
>U mnie "bu?ka" w takim kontek?cie zawsze oznacza?a bu?k? tart?, ale wol? si?
>upewni?... Bo mo?e to taka najpierw wusyszona, potem wymoczona, a potem
>odci?ni?ta... czy jako?c tak?

u mnie bulka ton iekoniecznie kulka - sliczna, mala rumiana i
okragla i cos pieczywowatego, najlepiej albo tarta czyli sucha,
jak namaczasz mozesz namoczyc mniejsza iloscia plynu niz ta
rumiana etc. i ten plyn zostawic w bulce, znaczy nie odciskac, a
dodac na tyle, zeby sie i zamoczylo i zespoilo.
purysci pewnie zaraz we mnie ta bulka rzuca, bo ma byc cala,
wysuszona, itepe, jak piszesz. ja biore przyklad z zaslupich
tradycji angielskich - nadziwke do drobiu i innych mozna dostac
zasuszona, w torebkach, wlasnie sie nalewa wody gotujacej iles
tam, miesza, zostawia i wuala, no to ja, przekornie, sama to
produkuje...

ale walkie mi o ryzu przypomniala, produkowalam tez nadzienai
ryzowe, ale to sie wtedy rozlata, u mnie przynajmniej, zazwyczaj
robilam mieszanke egzotyczna - rodzynki, cebula (bardzo
egzotyczne...) oraz proszek curry albo warianty tegoz, np sama
kurkuma i kumin
>
>> > bulka + pokrojone suszone morele + ziolka rozne
>> > bulka + czosnek + ziolka + pieczarki
>> > itepe itede
>> >
>> albo ryz z jablkami i cynamonem plus pomarancza na przyklad
>>
>> --
>>
>Dzi?ki wielkie obu inspiratorkom, wygl?da na to, ?e zaczynaj? za mn? chodzi? co
>najmniej trzy kurczaki: jeden z morelami, jeden z ry?em z wczorajszego obiadu
>(recycling!, to jest to!) i jeden itepe itede. Wi?c mo?e jednak... do
>specjalisty?
>
>Pozdrawiam
>Lama


juz trzy? oj, to rzeczywiscie niedobrze...a zubrojone? bo jak nie
to moze w celach pokojowych jednak...

jeszcze mi sie cos przypomnialo wzgledem nadzienia i obchodzenia
sie z nim - tu nadzieniemozna piec luzem, obok ptaka czy
zrolowanego wieprza - to rozmieszane w naoliwionym naczyniu,
pokropione maslem (albo masla/oleju dodac z ta gotujaca woda do
suchej meiszanki) upieczone (max pol godz) kiedy i mieso sie
piecze. potemmozna na zimno , w plasterki, na kanapce z tym
miesem, jak cos zostanie

wyszlo mi duzo, ale tak rano to ja skrotami nie umiem myslec ;)

Van Pierek
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 10:58:20

Temat: Re: Chodzi za mna kurczak nadziewany...
Od: "Izis_" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

A czy moglabym prosic o wskazówki jak zrobic kurczaka z cynamonem i
jablkami? Czy to nadzienie nie wyplynie ze srodka? Jak mam go tam upchac?
Prosze o pomoc.


Pozdrawiam
Izis_


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 12:03:28

Temat: Re: Chodzi za mna kurczak nadziewany...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 6 Jul 2003 12:58:20 +0200, "Izis_" <i...@w...pl> wrote:

>A czy moglabym prosic o wskazówki jak zrobic kurczaka z cynamonem i
>jablkami? Czy to nadzienie nie wyplynie ze srodka? Jak mam go tam upchac?
>Prosze o pomoc.
>
>
>Pozdrawiam
>Izis_
>

ten cynamon to wynalazek Walkie, ale jak wymieszasz wszystko
razem...a moze jeszcze jajo surowe dodac, coby spoilo wszystko,
nadziac ptaka, dawnej sie go zaszywalo nitka!, ja nie nadziewam
do wypeku, wiec tylko byle jak wykalaczka spinam co sie da. w
ogole nie nadziewaj za bardzo szczegolnie ryzem, bo bedzie chcial
sie dalej gotowac i pecznice!

acha - mowimy o calym kurczaku ;)) moznaby tez udka nadziac i
piersi, ale to ryzyko, ze ucieknie. uda trzeba sprawic, znaczy
wyciac kosc i wtedy jest taka jakby naturalna kieszenz miesa.
wlozyc farszu, ale musi byc spojny, zlozyc, wykalaczkami
pospinac, mozna obtoczyc w mace i podsmazyc i dopiero potem
piec...wariantow chyba jest sporo. ja autorytetem w etstyce
jedzenia nie jestem i moje jedzenie zazwyczaj wyglada troche
podejrzanie (biorac pod uwage, ze bardzo nie lubie dotykac rekami
surowego miesa....)

van pierek

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 12:37:57

Temat: Re: Chodzi za mna kurczak nadziewany...
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Izis_ napisał:
> A czy moglabym prosic o wskazówki jak zrobic kurczaka z cynamonem i
> jablkami? Czy to nadzienie nie wyplynie ze srodka? Jak mam go tam upchac?
> Prosze o pomoc.
>
No wiec bierzesz ptaka i myjesz go. Nacierasz wewnatrz na zewnatrz
stopionym maslem z tymiankiem (malo) badz ziolami prowansalskimi (tez
malo), sola, odrobina cukru i cynamonu. Wazne by do rondelka z maslem
wsypac te przyprawy i na bardzo wolnym ogniu to podgrzewac. Wysmarowac
ptaka i niech czeka.

Ugotowac szklanke ryzu w podwojnej ilosci osolonej wody. Jablka takie
slodsze niezbyt twarde wrzucic do rondelka i przesmazyc tak jakbys miala
robic jablka do szarlotki. Tego etapu nie moge dokladnie opisac bo ja
wykorzystuje jablka, ktore moja mama robi na zime do ryzu, szarlotek i
wlasnie takich kurczakow. Jedna spora pomarancze obrac i pozbawic blon a
nastepnie pokroic w drobne kawalki. Ugotowany przestudzony ryz wymieszac
z jablkami, tak zeby jablek bylo tylko troche mniej niz ryzu. Dodac
pokrojona pomarancze. Wymieszac i sprawdzic konsystencje. Ma byc takie
dosc miekkie ale nie lejace sie. Jesli wydaje sie ze jest za rzadkie
dodac troche bulki tartej. Mieszac. Jesli zostalo troche masla z
polewania kurczaka wlac to do tej masy.

Szyje kurczaka zwiazac mocno nitka. Ladowac farsz do wnetrza, mniej
wiecej do 3/4 objetosci. Kufer jesli sie da zwiacac nitka, jesli nie
zatkac mu kuperek malym jablkiem, dla odmiany dosc twardym.

Ta porcja farszu wystarcza na sporego kurczaka.

Acha piec IMO najlepiej w tych rekawach foliowych. Nie zapomniec nalac
troche wody i przekluc coby nie wybuchlo w piecu. I to tyle :).


--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 15:02:36

Temat: Re: Chodzi za mna kurczak nadziewany...
Od: "Izis_" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki!!

Pozdrawiam
izis_


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 15:30:07

Temat: Re: Chodzi za mna kurczak nadziewany...
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Izis_ napisał:
> Dzieki!!
>
> Pozdrawiam
> izis_
>
>
Nie ma za co.
Jak zrobisz to daj znac.
Jest to smak niecodzienny ale naprawde znakomity.
Zapomnialam napisac ze idealnie z tym nadzieniem komponuje sie tez
kaczka :-)

--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wersje puchatka
Pomózcie - jaka sałatka?
Cukinia marynowana
Danleysa robie!!!
Wisnie- podziekowanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »