Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!not
-for-mail
From: Leszek Poręba <l...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Cholesterol
Date: 22 Mar 2000 14:07:56 GMT
Organization: CI TASK http://news.task.gda.pl/
Lines: 25
Message-ID: <8bak3s$341$1@korweta.task.gda.pl>
References: <256s4.18390$G3.508108@news.tpnet.pl> <w...@f...fuw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: i16.cnt.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 953734076 3201 195.117.38.34 (22 Mar 2000 14:07:56 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: 22 Mar 2000 14:07:56 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:25450
Ukryj nagłówki
j...@f...edu.pl (Jerzy Tarasiuk) napisał / wrote:
> >>>>> qw1 <q...@k...chip.pl> writes:> Mam bardzo wysokie stężenie w/w we krwi, a
nie
chciałbym stosować chemii,> aby to obniżyć - czy są jakieś leki homeopatyczne,
produkty
naturalne,> preferowane potrawy, które pomogłyby mi w znaczny sposób obniżyć
stężenieTak. Czosnek obniza. Poza tym: ograniczyc tluszcze zwierzece(maslo, smalec,
tluste mieso), mozna zamiast tego uzywac maslaroslinnego lub innej margaryny. Ja dla
odmiany mam za malocholesterolu, i prawdopodobnie na skutek diety - jadalem to,co
umialem przyrzadzic bez wielkiego wysilku, czyli: makaron,ryz, chleb, parowki i
cebula
podsmazona na masle roslinnym...no i mieso gotowane "na tlusto" po prostu mi nie
smakuje -brr, jak ludzie moga jesc cos takiego ze az mdli od tluszczu.Jurek
Zanim zaczniesz martwić się wysokim poziomem cholesterolu należy zadać pytanie o
zawartość różnych frakcji cholesterolu tj: LDL, HDL oraz triacylogliceroli. Jeżeli
stosunek HDL do cholesterolu ogólnego jest większy od 25% nie należy się przejmować.
Stężenie cholesterolu nie ma bezpośrednio nic wspólnego ze zjadanymi tłuszczami
zwierzęcymi. Duże stężenie cholesterolu i to tego złego występuje gdy spożyjemy
mieszankę węglowodanów i tłuszczy zwierzęcych. Tłuszcz jako lepsze paliwo przyswajany
jest szybciej natomiast węglowodany zostają odłożone w postaci tłuszczu lub
zamieniane
w triglicerydy, z których powstaje LDL (zły cholesterol).
Więcej dowiesz się zaglądając na stronę priv2.onet.pl/ikoiko
l...@p...wp.pl
|