| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-17 18:05:59
Temat: ChutneyWitajcie, Czy znacie jakies fajne przepisy na chutney. Dzisiaj zrobilam pomidorowy po
raz pierwszy
(do sloiczkow) i wyszlo bardzo dobre. Moze jakies owocowe?
Pozdrawiam serdecznie
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-17 18:46:43
Temat: Re: Chutney
prosze bardzo: chutney jablkowy
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=588
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-17 19:04:20
Temat: Re: Chutney
Użytkownik Sylwia & Jurek <e...@a...com> w
wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9j1v3j$322$...@n...tpi.pl...
> Witajcie, Czy znacie jakies fajne przepisy na chutney.
Dzisiaj zrobilam pomidorowy po raz pierwszy
Chatnej śliwkowo-gruszkowy
250 suszonych kalifornijskich śliwej pokroić na ćwiartki i
wrzucić do gara, dodać laskę cynamonu i 1/2 łyżeczki
kolendry ze szczyptą cayenne. Zalać 375ml. czerwonego wina i
gotować 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym
czasie wyjąc laskę a wywar zmiksować. Teraz dodać 1/2
kilograma poćwiartowanych soczystych gruszek, 4-6 łyżki octu
i 3-4 łyzki cukru. Gotować całość 10-15 minut na średnim
ogniu. Mieszać. Na koniec doprawić solą.
Nie robiłam . Znalazłam niegdys przepis.
Agata.W.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-17 21:08:53
Temat: Re: Chutney> Witajcie, Czy znacie jakies fajne przepisy na chutney. Dzisiaj zrobilam
pomidorowy po raz pierwszy
> (do sloiczkow) i wyszlo bardzo dobre. Moze jakies owocowe?
>
> Pozdrawiam serdecznie
> Sylwia
>
i nieazapomniany przepis skopiowany z archiwum:
Czatnej
Podsylam na grupe sprawdzony przepis na chutney - jadlam ow sos zrobiony
wedlug tego przepisu i jest przepyszny! Sam przepis natomiast dosc
interesujacy jezykowo, przyslal mi go jako zart moj eks-maz, a przepis
pochodzi od jego aktualnej kobity. Uprzedzam purystow jezykowych, ze z
punktu widzenia ustawy o ochronie jezyka polskiego jest to okrrropne ;-)))
A zatem, przepis Magdy (nie mnie, tej drugiej) w przerobce swobodnej
Roberta:
12 dużych kwaskowych apli
200 g rajsinów
50 g almondów
2 oniony
6 kłów garlika
500 g brown sugar - (z powodu duzej ceny i problemów z dostawcami /ciągle
ich wsadzają/ można użyć normalnego kryształu)
500 ml winegaru 6%
50 g świezego lub 2 spuny mielonego dżindżeru
50 g musterda lub spun ostrej musztardy gruboziarnistej
1 spun GARAM MASALA*
1 spun czili
1 spun saltu
a teraz mejkingujemy:
1. Onion z garlikiem posiekac drobno z dżindżerem
2. Aple pilnąć i chopnąć w grubego kubika, do pana zalać winegarem z
sugarem i bojlingować do softności mały fajer.
3.Almondy obrać i chopnąć drobno
4.Rajsiny softnąć poprzez zalanie ciepłą wodą na 10 minut a lejter odsączyć.
5. Do apli dodać oniony z garlikiem i dżindżerem, rajsiny, GM, czili,
musterda, salta, stirować dokładnie i bojlingować bez koweru, stirujemy
przez 20 minut
*GARAM MASALA
2 laski cynamonu
3 liście laurowe
40 g kminku
25g kolendry
20 g kardamonu
20 g czarnego pieprzu
15 g gwoździków
To wszystko na gorącą patelnie (suchą) uprażyć do ściemnienia, ostudzić i
dodać 15 g kwiatu muszkatu (gałka dobra też ino trza zemleć).
W moim wykonaniu (znaczy MM) to co mam w kuchni z tych rzeczy mieszam,
rozkwaszam palcami ile sie da do garnka (tu też się podgrzeje)
Mam nadzieje ze dobrze sie bawiliscie ;-)))
--
Magdalena W.
================
"I think, therefore I'm single"
Autor: "Zolza" <z...@a...net>
Data: 6 września 2000 23:58:36
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-18 12:09:17
Temat: Re: ChutneyPytanie o garam masala: czy te przyprawki mielimy, czy tez nie? 2
laski cynamonu w calosci?
Czakam na odpowiedzi, bo inaczej popadne w depresje ;-)
Agnieszka
>*GARAM MASALA
>2 laski cynamonu
>3 liście laurowe
>40 g kminku
>25g kolendry
>20 g kardamonu
>20 g czarnego pieprzu
>15 g gwoździków
>To wszystko na gorącą patelnie (suchą) uprażyć do ściemnienia, ostudzić i
>dodać 15 g kwiatu muszkatu (gałka dobra też ino trza zemleć).
Agnieszka Sliwinska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-18 12:39:38
Temat: bylo Re: Chutney jest Garam Masala> Pytanie o garam masala: czy te przyprawki mielimy, czy tez nie? 2
> laski cynamonu w calosci?
> Czakam na odpowiedzi, bo inaczej popadne w depresje ;-)
>
> Agnieszka
> >*GARAM MASALA
> >2 laski cynamonu
> >3 liście laurowe
> >40 g kminku
> >25g kolendry
> >20 g kardamonu
> >20 g czarnego pieprzu
> >15 g gwoździków
> >To wszystko na gorącą patelnie (suchą) uprażyć do ściemnienia, ostudzić i
> >dodać 15 g kwiatu muszkatu (gałka dobra też ino trza zemleć).
> Agnieszka Sliwinska
>
1). moze chodzi im w tym przepisie o kore cynamonowca - troche inna w smaku
pewnie musisz dac jej ~5 cm - kupujesz ja w kawalkach.
2). przyprawy mielimy i przechowujemy w szczelnie zamknietym sloiku
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-18 18:44:41
Temat: Re: Chutney
Użytkownik Karol Sliwinski <6...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@n...tpi.pl...
> Pytanie o garam masala: czy te przyprawki mielimy, czy tez nie?
2
> laski cynamonu w calosci?
Ja wykorzystujac ow przepis (fajnie ze go ktos zachowal, mnie po
padzie kompa zostal tylko wydruk...) uzylam Garam Masala gotowej w
torebeczce.
Wlasnie wykonczylam ostatni sloik czatneja :-) I juz sie ciesze na
robienie nowego.
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-20 18:47:25
Temat: Re: Chutney pomidorowyDziekuje za propozycje. Odwdzieczam sie przepisem, z ktorego sama korzystalam, a
pochodzi on ze
strony http://www.kulinaria.pl/hit.asp. Wyszlo bardzo dobre.
Pozdrawiam
Sylwia
C h u t n e y p o m i d o r o w y
Sk ł a d n i k i
1 kg dojrzałych pomidorów,
50 dag kwaśnych jabłek,
25 dag białej cebuli,
6 ząbków czosnku,
kawałek świeżego imbiru,
12 dag rodzynek,
2 małe ostre papryczki,
mały kawałek cynamonu,
łyżka ziaren gorczycy,
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu,
pół łyżeczki soli,
30 dag brązowego cukru,
półtorej szklanki czerwonego octu winnego
Sp o s ó b p r z y r z ą d z a n i a
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Jabłka
obrać, usunąć
gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i także pokroić na ósemki. Czosnek
i imbir obrać
i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu. Wlać ćwierć szklanki octu i,
mieszając,
zagotować. Następnie 60-75 min gotować na małym ogniu, często mieszając i wlewając po
trochu resztę
octu. Gorący chutney przekładać do wyparzonych słoików i natychmiast je zamykać.
Przechowywać w
chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu można około miesiąca przechowywać w lodówce.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |