Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chutney
Date: 17 Jul 2001 23:08:53 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 74
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <9j1v3j$322$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 995404133 22559 192.168.240.245 (17 Jul 2001 21:08:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jul 2001 21:08:53 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.123.63.72, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows 95)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:58925
Ukryj nagłówki
> Witajcie, Czy znacie jakies fajne przepisy na chutney. Dzisiaj zrobilam
pomidorowy po raz pierwszy
> (do sloiczkow) i wyszlo bardzo dobre. Moze jakies owocowe?
>
> Pozdrawiam serdecznie
> Sylwia
>
i nieazapomniany przepis skopiowany z archiwum:
Czatnej
Podsylam na grupe sprawdzony przepis na chutney - jadlam ow sos zrobiony
wedlug tego przepisu i jest przepyszny! Sam przepis natomiast dosc
interesujacy jezykowo, przyslal mi go jako zart moj eks-maz, a przepis
pochodzi od jego aktualnej kobity. Uprzedzam purystow jezykowych, ze z
punktu widzenia ustawy o ochronie jezyka polskiego jest to okrrropne ;-)))
A zatem, przepis Magdy (nie mnie, tej drugiej) w przerobce swobodnej
Roberta:
12 dużych kwaskowych apli
200 g rajsinów
50 g almondów
2 oniony
6 kłów garlika
500 g brown sugar - (z powodu duzej ceny i problemów z dostawcami /ciągle
ich wsadzają/ można użyć normalnego kryształu)
500 ml winegaru 6%
50 g świezego lub 2 spuny mielonego dżindżeru
50 g musterda lub spun ostrej musztardy gruboziarnistej
1 spun GARAM MASALA*
1 spun czili
1 spun saltu
a teraz mejkingujemy:
1. Onion z garlikiem posiekac drobno z dżindżerem
2. Aple pilnąć i chopnąć w grubego kubika, do pana zalać winegarem z
sugarem i bojlingować do softności mały fajer.
3.Almondy obrać i chopnąć drobno
4.Rajsiny softnąć poprzez zalanie ciepłą wodą na 10 minut a lejter odsączyć.
5. Do apli dodać oniony z garlikiem i dżindżerem, rajsiny, GM, czili,
musterda, salta, stirować dokładnie i bojlingować bez koweru, stirujemy
przez 20 minut
*GARAM MASALA
2 laski cynamonu
3 liście laurowe
40 g kminku
25g kolendry
20 g kardamonu
20 g czarnego pieprzu
15 g gwoździków
To wszystko na gorącą patelnie (suchą) uprażyć do ściemnienia, ostudzić i
dodać 15 g kwiatu muszkatu (gałka dobra też ino trza zemleć).
W moim wykonaniu (znaczy MM) to co mam w kuchni z tych rzeczy mieszam,
rozkwaszam palcami ile sie da do garnka (tu też się podgrzeje)
Mam nadzieje ze dobrze sie bawiliscie ;-)))
--
Magdalena W.
================
"I think, therefore I'm single"
Autor: "Zolza" <z...@a...net>
Data: 6 września 2000 23:58:36
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|