Data: 2001-07-20 18:47:25
Temat: Re: Chutney pomidorowy
Od: "Sylwia & Jurek" <e...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dziekuje za propozycje. Odwdzieczam sie przepisem, z ktorego sama korzystalam, a
pochodzi on ze
strony http://www.kulinaria.pl/hit.asp. Wyszlo bardzo dobre.
Pozdrawiam
Sylwia
C h u t n e y p o m i d o r o w y
Sk ł a d n i k i
1 kg dojrzałych pomidorów,
50 dag kwaśnych jabłek,
25 dag białej cebuli,
6 ząbków czosnku,
kawałek świeżego imbiru,
12 dag rodzynek,
2 małe ostre papryczki,
mały kawałek cynamonu,
łyżka ziaren gorczycy,
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu,
pół łyżeczki soli,
30 dag brązowego cukru,
półtorej szklanki czerwonego octu winnego
Sp o s ó b p r z y r z ą d z a n i a
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Jabłka
obrać, usunąć
gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i także pokroić na ósemki. Czosnek
i imbir obrać
i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu. Wlać ćwierć szklanki octu i,
mieszając,
zagotować. Następnie 60-75 min gotować na małym ogniu, często mieszając i wlewając po
trochu resztę
octu. Gorący chutney przekładać do wyparzonych słoików i natychmiast je zamykać.
Przechowywać w
chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu można około miesiąca przechowywać w lodówce.
|