| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-30 09:32:52
Temat: Ciasto drozdzowePochwale sie bo udalo mi sie ono po raz pierwszy od jakis 15 lat - robione
wedlug przepisu mojej babci:
1/2 kg maki
1 szklanka cukru
5 jajek
7 dkg drozdzy (lub jedno opaowanie suszonych - ja te preferuje)
1 szklanak mleka
1 lyzka rumu lub whisky
15 dkg masla
sol
rodzynki
kroszonka - maslo, maka, cukier
Utrzec jajka , dodac maslo - utrzec, rum, potem drozdze, przesiana maka, sol
i mleko. No i rodzynki tez.
Pieklo sie tylko 45 minut, uroslo tak ze myslalam ze wyjdzie z foremki - w
tej chwili wystaje tak o 1/3 wysokosci nad foremke.
--
Catalina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-31 15:56:06
Temat: Re: Ciasto drozdzowe
Catalina wrote:
>
> Pochwale sie bo udalo mi sie ono po raz pierwszy od jakis 15 lat - robione
> wedlug przepisu mojej babci:
> 1/2 kg maki
> 1 szklanka cukru
> 5 jajek
> 7 dkg drozdzy (lub jedno opaowanie suszonych - ja te preferuje)
> 1 szklanak mleka
> 1 lyzka rumu lub whisky
> 15 dkg masla
> sol
> rodzynki
> kroszonka - maslo, maka, cukier
>
> Utrzec jajka , dodac maslo - utrzec, rum, potem drozdze, przesiana maka, sol
> i mleko. No i rodzynki tez.
> Pieklo sie tylko 45 minut, uroslo tak ze myslalam ze wyjdzie z foremki - w
> tej chwili wystaje tak o 1/3 wysokosci nad foremke.
>
Wesolych Swiat! Mam pytanie na temat przepisu: czy drozdze dodalas
suche, czy rozpuszczalas w mleku?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-01 16:18:37
Temat: Re: Ciasto drozdzowe
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3CA73197.A7245CA6@west.net...
>
> Wesolych Swiat! Mam pytanie na temat przepisu: czy drozdze dodalas
> suche, czy rozpuszczalas w mleku?
Wsypalam prosto z torebki do ciasta
--
Catalina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |