Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto francuskie wg DanyB

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto francuskie wg DanyB

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 23


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-04-25 20:28:33

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):
> Ciasto francuskie
> 25 dkg masla, 25 dkg maki, ok. 1 szklanki wody, szczypta soli
> Z przesianej maki, soli i wody wyrobic niezbyt geste, gladkie ciasto
> (jak na pierogi), owinac w folie, odstawic do lodowki na godzine.
> Rozwalkować ciasto na grubosc ok. 1/2 cm . Mocno schlodzone maslo
> pokroic na 4 plastry wzdłuz dlugiego boku, ulozyc na ciescie obok
> siebie. Boki placka zalozyc na maslo jak koperte, rozwalkowac i jeszcze
> raz zlozyc. Skladanie i walkowanie powtorzyc 3-4 krotnie. Odlozyc do
> lodowki na 1 godzinę. Znowu rozwalkowywac i składać 3-4 razy i do
> lodowki na godzinę. Mozna to powtarzac z 3-4 razy.
> Przy krojeniu na mniejsze porcje nalezy robic to bardzo ostrym nozem,
> aby nie zlepic brzegow, poniewaz nie beda sie dobrze "listkowaly".
> Ciasto piecze sie bardzo krotko w silnie nagrzanym piekarniku (200 -
> 220° C) i pilnowac, bo błyskawicznie sie przypala. Blachy do pieczenia
> nie nalezy smarowac tluszczem jedynie splukac zimna woda.

Bardziej niezawodny, a równie skuteczny sposób jest taki:
* 0,5 kg mąki, 1/4 l. wody, 1/2 łyżeczki soli.
** 55 dag masła, 10 dag mąki.

Ze składników * robimy ciasto kluskowe, wiadomo jak. Nacięte na krzyż
wkładamy na 15 - 20 minut do lodówki. Nacięcie po to, by ciasto bardziej
"odpoczęło" w chłodzie.
Z mąki i masła ** szybko ugniatamy schodzonymi w zimnej wodzie rękami
kulę i też dajemy do lodówki na 15-20 minut.

Z ciasta kluskowego wałkujemy prostokąt.
Z ciasta maślanego wałkujemy przez pergamin mniejszy o ponad połowę od
poprzedniego prostokąt.

Na połowie kluskowego kładziemy maślane, zakładamy/przykrywamy drugą
połową kluskowego. Wałkujemy z dołu w górę i z lewa na prawo (lub
odwrotnie), aż powstanie prostokąt dużo większy od wyjściowego kluskowego.

Zakładamy lewą i prawą stronę ciasta do środka. Wkładamy na 15-20 min.
do lodówki.
Po wyjęciu znów wałkujemy, jak poprzednio - podobnie jak w przepisie
Dany. I znów składamy, jak poprzednio, i wałkujemy i tak jeszcze kilka
razy. I znów do lodówki.
Po tych wszystkich wałkowaniach, chłodzeniach i ceregielach opłukujemy
blachę zimną wodą, by wytworzyła się para podczas pieczenia, układamy na
niej ciasto i znów na 15 minut w chłód - idealnie byłoby dać tę blachę
do lodówki.

Pieczemy w temp. 220 stopni lub więcej. Tu się nie zgodzę - nie przypala
się tak znów błyskawicznie,choć pilnować trzeba oczywiście - nie
zawiera cukru, więc powoli brązowieje. Po upieczeniu należy zaraz zdjąć
z blachy.

Ważne przy tej zabawie:
*Wałkowac je należy na lekko oprószonej mąką powierzchni.
*Istotne jest, by wałkować w dwóch kierunkach, pionowo i poziomo, w
przeciwnym razie w trakcie pieczenia skurczy się z jednej strony.
*Używać ostrego noża, bo się sklei i nie wyrośnie.
*Uważać przy ewentualnym smarowaniu żółtkiem, bo można skleić nim brzegi
i nie wyrośnie.
--
BBjk




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-04-25 20:32:43

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: m <...@b...ch> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett schrieb:
>

>
> Mam podobne doswiadczenie, ale rowniez popieram probe zrobienia samemu,
> choc tylko jeden raz, zeby wiedziec, jak takie prawdziwe ma smakowac. Ja
> tez zrobilam tylko raz, ale zrobilam i wiem, ze w smaku jest
> nieporownywalnie lepsze od sklepowego.
>

ogladalam niedawno na programie travel robienie ciasta francuskiego w
dunskiej cukierni. Do walkowania uzywali maszynki podobnej do tej do
robienia makaronu, wielkosci magla w pralce frania ;)
--
m.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-04-25 21:20:35

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mercredi 25 avril 2007 ŕ 22:28:33, dans <f0odeb$834$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :

> Ze składników * robimy ciasto kluskowe, wiadomo jak. Nacięte na krzyż
> wkładamy na 15 - 20 minut do lodówki. Nacięcie po to, by ciasto bardziej
> "odpoczęło" w chłodzie.
> Z mąki i masła ** szybko ugniatamy schodzonymi w zimnej wodzie rękami
> kulę i też dajemy do lodówki na 15-20 minut.

Ja pare razy robilam w ten sposob... i zawsz kupne bylo lepsze.


Ewcia
(w zasadzie swiadoma wyzszosci domowego nad kupnym)

--
Niesz
http://www.krolestwa.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-04-25 21:30:21

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <i...@b...com> napisał(a):

> Mam podobne doswiadczenie, ale rowniez popieram probe zrobienia samemu,
> choc tylko jeden raz, zeby wiedziec, jak takie prawdziwe ma smakowac. Ja
> tez zrobilam tylko raz, ale zrobilam i wiem, ze w smaku jest
> nieporownywalnie lepsze od sklepowego.

To cieszę się, że nie jestem osamotniona w doświadczeniach. Fakt - masełko w
domowym cieście smakuje i pachnie przyjemnie...

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-04-25 21:32:01

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):

> Ja pare razy robilam w ten sposob... i zawsz kupne bylo lepsze.

Bo to może świadczyć o różnych końcach kija.
To domowe jest ok, tylko mordęga z nim straszna, jak się ma bardzo silną
motywację, można się bawić, a jak nie, szkoda czasu. Mnie tam szkoda,
ale może warto spróbować.
--
pa, BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-04-25 21:38:48

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

clafoutis <c...@i...pl> napisał(a):

> hehehe. sam też używam mrożonego ale tu idzie o spróbowanie swoich sił.
> co do jakości smaku itp to nie ma o czym mówić. to mrożone podejrzewam
> nie jest robione na maśle.

Podejrzewam, że nawet nie można podejrzewać, że dodają tam masło ;-)

> wydaje mi sie że nieustanne poszukiwania to
> podnoszenie swoich umiejętnosci.

Poszukiwania - i próby. W końcu - co może być wyzwaniem dla kogoś, kto lubi
gotować i piec? Gotowanie i pieczenie - każdy zapewne zaczynał od kisielu z
torebki, stawiając sobie kolejne zadania.

Ania


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-04-26 06:46:44

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


>>
>
> ogladalam niedawno na programie travel robienie ciasta francuskiego w
> dunskiej cukierni. Do walkowania uzywali maszynki podobnej do tej do
> robienia makaronu, wielkosci magla w pralce frania ;)


to ciekawy pomysł sam spróbuję. w porządnej piekrni jest specjalna
prowadnica z wałkami ale na domowe potrzeby takie wałki od frani może
być super sprawa.

piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-04-26 06:54:31

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"clafoutis" <c...@i...pl> wrote in message
news:f0phkj$pi8$1@news.interia.pl...
>
> >>
> >
> > ogladalam niedawno na programie travel robienie ciasta francuskiego w
> > dunskiej cukierni. Do walkowania uzywali maszynki podobnej do tej do
> > robienia makaronu, wielkosci magla w pralce frania ;)
>
>
> to ciekawy pomysł sam spróbuję. w porządnej piekrni jest specjalna
> prowadnica z wałkami ale na domowe potrzeby takie wałki od frani może
> być super sprawa.
>
> piotr

Mam - używałem do wyciskania wody z fotografii - może być do ciasta...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-04-26 07:11:06

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "czeremcha" <c...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:f0ntel$omi$1@inews.gazeta.pl...
> Ależ nie chcę cię od tego odwodzić! Po prostu przekazałam swoje
> doświadczenia.
> Życzę ci powodzenia, szczerze, nie jakoś tak przez zaciśnięte zęby!

Wiem, dlatego był ten uśmiech :-)

Pozdrawiam
Barbara i Marysia obie uparte jak osły :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-04-26 07:15:00

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:f0odeb$834$1@inews.gazeta.pl...
> > Z ciasta kluskowego wałkujemy prostokąt.
> Z ciasta maślanego wałkujemy przez pergamin mniejszy o ponad połowę od
> poprzedniego prostokąt.

A ja jako czepialski matematyk zapytam: ten prostokat to ma mieć
powierzchnię dwa razy mniejszą, czy każdy bok o połowę mniejszy? :-)

Pozdrawiamy
Barbara i Marysia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zestaw noży TCHIBO za 100zł. Czy warto?
PESMA
Kamienie żółciowe dieta
Halibut a dorsz
przepis na tarte :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »