Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto marchewkowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto marchewkowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-10 09:09:45

Temat: Ciasto marchewkowe
Od: "megi" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
malej zawartosci tluszczu i jajek?
Nigdy jeszcze nie jadlam takiego ciacha, wiec czego moge sie spodziwac?
Pzdr,
megi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-10 09:53:40

Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Od: "Tomasz Oleksa" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,961312.html
pzdr


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 10:35:07

Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Od: "Dwarazyka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "megi" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aj2l8i$j6t$1@news.onet.pl...
> Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
> malej zawartosci tluszczu i jajek?
> Nigdy jeszcze nie jadlam takiego ciacha, wiec czego moge sie spodziwac?
> Pzdr,
> megi
> Kup dzisiejszą GAZETĘ WYBORCZĄ w dodatku WYSOKIE OBCASY Marta Gessler
podaje ten przepis
lub www.gazeta.pl/kuchnia.
Pozdrowienia
K - 2
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 10:56:21

Temat: (P) Ciasto marchewkowe
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
> malej zawartosci tluszczu i jajek?
/.../

Moja kolezanka robi takie:

Ciasto marchewkowe

2szkl. maki
1,5 szkl. cukru
1,25 szkl. oleju sojowego
2szkl. ugotowanej startej marchwi
4 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1,25 szkl. zmielonych orzechow
1 lyzeczka cynamonu
0,75 szkl. rodzynek
1 lyzeczka soli

Maka + olej + kolejno jajka - wszystko dobrze zmiksowac, az masa zbieleje.
Nastepnie dodac marchew, cukier, sol, sode, cynamon bakalie. Piec okolo
40-45 min w bardzo goracym pikarniku (uwazac by nie spalic ciasta!!!).

Mi smakuje :-)

Bozenka z Wilna :o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 10:58:49

Temat: Re: (P) Ciasto marchewkowe
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 10 Aug 2002 12:56:21 +0200, "Bożena"
<b...@s...pw.edu.pl> wrote:

>> Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
>> malej zawartosci tluszczu i jajek?
>/.../
>
>Moja kolezanka robi takie:
>
>Ciasto marchewkowe
>
>2szkl. maki
>1,5 szkl. cukru
>1,25 szkl. oleju sojowego
>2szkl. ugotowanej startej marchwi
>4 jajka
>1 lyzeczka proszku do pieczenia
>1 lyzeczka sody
>1,25 szkl. zmielonych orzechow
>1 lyzeczka cynamonu
>0,75 szkl. rodzynek
>1 lyzeczka soli
>
>Maka + olej + kolejno jajka - wszystko dobrze zmiksowac, az masa zbieleje.
>Nastepnie dodac marchew, cukier, sol, sode, cynamon bakalie. Piec okolo
>40-45 min w bardzo goracym pikarniku (uwazac by nie spalic ciasta!!!).
>
>Mi smakuje :-)
>
>Bozenka z Wilna :o)
>Warszawa - Wilno
>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
>www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>


a lubier?mazidlo na wierzch???



gladki twarozek wymieszany z cukrem i skorka cytrynowa...to
dodaje COS do tego ciacha. mozna przelozyc po przpeolowieniu
ciasta.

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 12:33:18

Temat: Re: (P) Ciasto marchewkowe
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> a lubier?mazidlo na wierzch???
>
> gladki twarozek wymieszany z cukrem i skorka cytrynowa...to
> dodaje COS do tego ciacha. mozna przelozyc po przpeolowieniu
> ciasta.
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana


Krysiu, Ty to masz glowe... nawet nie pomyslalam... nastepne zamowie z
mazidlem a la Opakowana :-)

Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 12:35:29

Temat: Re: (P) Ciasto marchewkowe
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 10 Aug 2002 14:33:18 +0200, "Bozena"
<b...@s...pw.edu.pl> wrote:

>> a lubier?mazidlo na wierzch???
>>
>> gladki twarozek wymieszany z cukrem i skorka cytrynowa...to
>> dodaje COS do tego ciacha. mozna przelozyc po przpeolowieniu
>> ciasta.
>>
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
>
>Krysiu, Ty to masz glowe... nawet nie pomyslalam... nastepne zamowie z
>mazidlem a la Opakowana :-)
>
>Bozenka z Wilna ;o)
>Warszawa - Wilno
>

pamietaj o sporej ilosci otartej skorki cytr...zaostrza nieco
slodkosc...ja kiedys wykonalam experyment naukowy - gdzie bylam,
tam bralam carrot cake, zeby znalezc ten idealny smak...po wielu
kilogramach nadwagi oraz miesiach jadania ciastek tu i tam,
znalazlam bliskie idealowi, w takiej byle jakoej knajpce, gdzie
niestety reszta zarcia byla (wtedy) poinizej poziomu, wiec
przestalam sie obzerac tym...wiele z nich mialo lukier lukrowaty
co powodowalo, ze ciastka nie dalo sie zjesc bez
mdlosci...kwasnosc gladziutkiego twarozku oraz cytryny redukuje
to uczucie ;))

Trys opakowany w sweter, bo jakos to lato dzis ten tego
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-11 21:52:08

Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Od: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tomasz Oleksa" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:aj2nop$jlr$1@news.gazeta.pl...

> http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,961312.html


No więc ja to ciasto zrobilam, dałam tylko nieco mniej cukru, bo ilość w
przepisie wydawała mi się zbyt duża.
Wrażenia - no cóż, zupełnie niezłe, jednak wydawało mi się zbyt tłuste
(ilości oleju nie zmieniłam:)
Ale może taki już jego urok?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-12 07:30:49

Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Ewa W <e...@b...wroc.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aj6mc1$qqf$...@o...biskupin.wroc.pl...
>
> Użytkownik "Tomasz Oleksa" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:aj2nop$jlr$1@news.gazeta.pl...
>
> > http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,961312.html
>
>
> No więc ja to ciasto zrobilam, dałam tylko nieco mniej cukru, bo ilość w
> przepisie wydawała mi się zbyt duża.
> Wrażenia - no cóż, zupełnie niezłe, jednak wydawało mi się zbyt tłuste
> (ilości oleju nie zmieniłam:)
> Ale może taki już jego urok?
>

też je zrobiłam, nie zmniejszałam ilości cukru. Moje wrażenia? Pycha :)
Niedługo zrobię następne :)

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-12 08:50:24

Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Od: "AniaG" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "megi" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aj2l8i$j6t$1@news.onet.pl...
> Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
> malej zawartosci tluszczu i jajek?
> Nigdy jeszcze nie jadlam takiego ciacha, wiec czego moge sie spodziwac?
> Pzdr,
> megi
>
>

Jeśli nie tłuste to może takie:
Piernik z marchwi
50dag mąki
50dag marchwi
4 jajka
10dag margaryny
20dag cukru
1opk. przyprawy do piernika
1 opk proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki cukru na karmel

1. Cukier (2 łyzki) zarumienic na patelni, zalać 2-3 łyzkami wody i chwile
pogotować,
2. Obrana marchew zetrzec na tarce (drobne oczka).
3. Margaryne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszysta masę, a następnie dodać
małymi porcjami 35dag mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą oraz
startą marchew (nie odsączać).
4. Do masy dołożyć karmel i przyprawe piernikową.
5. Białka ubic na sztywną pianę i razem z resztą mąki połączyc z ciastem.
6. ciasto na blachę
7. piec w temp. 150-160 stopni.

pozdrawiam
Anka

--
"Niepewność jest jak sól.
Żadna potrawa bez niej nie nadaje się do zjedzenia,
ale wyobraźmy sobie, że mielibyśmy się żywić wyłącznie solą..."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak robicie frytki?
Re: Kawa mrożona
lingoberry
Re: lingoberry
Gdzie można kupić?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »