| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-10 09:09:45
Temat: Ciasto marchewkoweCzy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
malej zawartosci tluszczu i jajek?
Nigdy jeszcze nie jadlam takiego ciacha, wiec czego moge sie spodziwac?
Pzdr,
megi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-10 09:53:40
Temat: Re: Ciasto marchewkowehttp://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,961312.html
pzdr
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 10:35:07
Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Użytkownik "megi" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aj2l8i$j6t$1@news.onet.pl...
> Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
> malej zawartosci tluszczu i jajek?
> Nigdy jeszcze nie jadlam takiego ciacha, wiec czego moge sie spodziwac?
> Pzdr,
> megi
> Kup dzisiejszą GAZETĘ WYBORCZĄ w dodatku WYSOKIE OBCASY Marta Gessler
podaje ten przepis
lub www.gazeta.pl/kuchnia.
Pozdrowienia
K - 2
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 10:56:21
Temat: (P) Ciasto marchewkowe> Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
> malej zawartosci tluszczu i jajek?
/.../
Moja kolezanka robi takie:
Ciasto marchewkowe
2szkl. maki
1,5 szkl. cukru
1,25 szkl. oleju sojowego
2szkl. ugotowanej startej marchwi
4 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1,25 szkl. zmielonych orzechow
1 lyzeczka cynamonu
0,75 szkl. rodzynek
1 lyzeczka soli
Maka + olej + kolejno jajka - wszystko dobrze zmiksowac, az masa zbieleje.
Nastepnie dodac marchew, cukier, sol, sode, cynamon bakalie. Piec okolo
40-45 min w bardzo goracym pikarniku (uwazac by nie spalic ciasta!!!).
Mi smakuje :-)
Bozenka z Wilna :o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 10:58:49
Temat: Re: (P) Ciasto marchewkoweOn Sat, 10 Aug 2002 12:56:21 +0200, "Bożena"
<b...@s...pw.edu.pl> wrote:
>> Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
>> malej zawartosci tluszczu i jajek?
>/.../
>
>Moja kolezanka robi takie:
>
>Ciasto marchewkowe
>
>2szkl. maki
>1,5 szkl. cukru
>1,25 szkl. oleju sojowego
>2szkl. ugotowanej startej marchwi
>4 jajka
>1 lyzeczka proszku do pieczenia
>1 lyzeczka sody
>1,25 szkl. zmielonych orzechow
>1 lyzeczka cynamonu
>0,75 szkl. rodzynek
>1 lyzeczka soli
>
>Maka + olej + kolejno jajka - wszystko dobrze zmiksowac, az masa zbieleje.
>Nastepnie dodac marchew, cukier, sol, sode, cynamon bakalie. Piec okolo
>40-45 min w bardzo goracym pikarniku (uwazac by nie spalic ciasta!!!).
>
>Mi smakuje :-)
>
>Bozenka z Wilna :o)
>Warszawa - Wilno
>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
>www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
a lubier?mazidlo na wierzch???
gladki twarozek wymieszany z cukrem i skorka cytrynowa...to
dodaje COS do tego ciacha. mozna przelozyc po przpeolowieniu
ciasta.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 12:33:18
Temat: Re: (P) Ciasto marchewkowe> a lubier?mazidlo na wierzch???
>
> gladki twarozek wymieszany z cukrem i skorka cytrynowa...to
> dodaje COS do tego ciacha. mozna przelozyc po przpeolowieniu
> ciasta.
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
Krysiu, Ty to masz glowe... nawet nie pomyslalam... nastepne zamowie z
mazidlem a la Opakowana :-)
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 12:35:29
Temat: Re: (P) Ciasto marchewkoweOn Sat, 10 Aug 2002 14:33:18 +0200, "Bozena"
<b...@s...pw.edu.pl> wrote:
>> a lubier?mazidlo na wierzch???
>>
>> gladki twarozek wymieszany z cukrem i skorka cytrynowa...to
>> dodaje COS do tego ciacha. mozna przelozyc po przpeolowieniu
>> ciasta.
>>
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
>
>Krysiu, Ty to masz glowe... nawet nie pomyslalam... nastepne zamowie z
>mazidlem a la Opakowana :-)
>
>Bozenka z Wilna ;o)
>Warszawa - Wilno
>
pamietaj o sporej ilosci otartej skorki cytr...zaostrza nieco
slodkosc...ja kiedys wykonalam experyment naukowy - gdzie bylam,
tam bralam carrot cake, zeby znalezc ten idealny smak...po wielu
kilogramach nadwagi oraz miesiach jadania ciastek tu i tam,
znalazlam bliskie idealowi, w takiej byle jakoej knajpce, gdzie
niestety reszta zarcia byla (wtedy) poinizej poziomu, wiec
przestalam sie obzerac tym...wiele z nich mialo lukier lukrowaty
co powodowalo, ze ciastka nie dalo sie zjesc bez
mdlosci...kwasnosc gladziutkiego twarozku oraz cytryny redukuje
to uczucie ;))
Trys opakowany w sweter, bo jakos to lato dzis ten tego
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-11 21:52:08
Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Użytkownik "Tomasz Oleksa" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:aj2nop$jlr$1@news.gazeta.pl...
> http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,961312.html
No więc ja to ciasto zrobilam, dałam tylko nieco mniej cukru, bo ilość w
przepisie wydawała mi się zbyt duża.
Wrażenia - no cóż, zupełnie niezłe, jednak wydawało mi się zbyt tłuste
(ilości oleju nie zmieniłam:)
Ale może taki już jego urok?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 07:30:49
Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Użytkownik Ewa W <e...@b...wroc.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aj6mc1$qqf$...@o...biskupin.wroc.pl...
>
> Użytkownik "Tomasz Oleksa" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:aj2nop$jlr$1@news.gazeta.pl...
>
> > http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,961312.html
>
>
> No więc ja to ciasto zrobilam, dałam tylko nieco mniej cukru, bo ilość w
> przepisie wydawała mi się zbyt duża.
> Wrażenia - no cóż, zupełnie niezłe, jednak wydawało mi się zbyt tłuste
> (ilości oleju nie zmieniłam:)
> Ale może taki już jego urok?
>
też je zrobiłam, nie zmniejszałam ilości cukru. Moje wrażenia? Pycha :)
Niedługo zrobię następne :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 08:50:24
Temat: Re: Ciasto marchewkoweUżytkownik "megi" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aj2l8i$j6t$1@news.onet.pl...
> Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
> malej zawartosci tluszczu i jajek?
> Nigdy jeszcze nie jadlam takiego ciacha, wiec czego moge sie spodziwac?
> Pzdr,
> megi
>
>
Jeśli nie tłuste to może takie:
Piernik z marchwi
50dag mąki
50dag marchwi
4 jajka
10dag margaryny
20dag cukru
1opk. przyprawy do piernika
1 opk proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki cukru na karmel
1. Cukier (2 łyzki) zarumienic na patelni, zalać 2-3 łyzkami wody i chwile
pogotować,
2. Obrana marchew zetrzec na tarce (drobne oczka).
3. Margaryne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszysta masę, a następnie dodać
małymi porcjami 35dag mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą oraz
startą marchew (nie odsączać).
4. Do masy dołożyć karmel i przyprawe piernikową.
5. Białka ubic na sztywną pianę i razem z resztą mąki połączyc z ciastem.
6. ciasto na blachę
7. piec w temp. 150-160 stopni.
pozdrawiam
Anka
--
"Niepewność jest jak sól.
Żadna potrawa bez niej nie nadaje się do zjedzenia,
ale wyobraźmy sobie, że mielibyśmy się żywić wyłącznie solą..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |