Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "AniaG" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto marchewkowe
Date: Mon, 12 Aug 2002 10:50:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <aj7smp$sd6$1@news.tpi.pl>
References: <aj2l8i$j6t$1@news.onet.pl>
Reply-To: "AniaG" <a...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc4.piekary.net
X-Trace: news.tpi.pl 1029142042 29094 80.48.23.24 (12 Aug 2002 08:47:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Aug 2002 08:47:22 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119788
Ukryj nagłówki
Użytkownik "megi" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aj2l8i$j6t$1@news.onet.pl...
> Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
> malej zawartosci tluszczu i jajek?
> Nigdy jeszcze nie jadlam takiego ciacha, wiec czego moge sie spodziwac?
> Pzdr,
> megi
>
>
Jeśli nie tłuste to może takie:
Piernik z marchwi
50dag mąki
50dag marchwi
4 jajka
10dag margaryny
20dag cukru
1opk. przyprawy do piernika
1 opk proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki cukru na karmel
1. Cukier (2 łyzki) zarumienic na patelni, zalać 2-3 łyzkami wody i chwile
pogotować,
2. Obrana marchew zetrzec na tarce (drobne oczka).
3. Margaryne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszysta masę, a następnie dodać
małymi porcjami 35dag mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą oraz
startą marchew (nie odsączać).
4. Do masy dołożyć karmel i przyprawe piernikową.
5. Białka ubic na sztywną pianę i razem z resztą mąki połączyc z ciastem.
6. ciasto na blachę
7. piec w temp. 150-160 stopni.
pozdrawiam
Anka
--
"Niepewność jest jak sól.
Żadna potrawa bez niej nie nadaje się do zjedzenia,
ale wyobraźmy sobie, że mielibyśmy się żywić wyłącznie solą..."
|