Data: 2002-08-12 08:50:24
Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Od: "AniaG" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "megi" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aj2l8i$j6t$1@news.onet.pl...
> Czy znacie jakis przepis na dobre ciasto marchewkowe, najlepiej o dosyc
> malej zawartosci tluszczu i jajek?
> Nigdy jeszcze nie jadlam takiego ciacha, wiec czego moge sie spodziwac?
> Pzdr,
> megi
>
>
Jeśli nie tłuste to może takie:
Piernik z marchwi
50dag mąki
50dag marchwi
4 jajka
10dag margaryny
20dag cukru
1opk. przyprawy do piernika
1 opk proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki cukru na karmel
1. Cukier (2 łyzki) zarumienic na patelni, zalać 2-3 łyzkami wody i chwile
pogotować,
2. Obrana marchew zetrzec na tarce (drobne oczka).
3. Margaryne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszysta masę, a następnie dodać
małymi porcjami 35dag mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą oraz
startą marchew (nie odsączać).
4. Do masy dołożyć karmel i przyprawe piernikową.
5. Białka ubic na sztywną pianę i razem z resztą mąki połączyc z ciastem.
6. ciasto na blachę
7. piec w temp. 150-160 stopni.
pozdrawiam
Anka
--
"Niepewność jest jak sól.
Żadna potrawa bez niej nie nadaje się do zjedzenia,
ale wyobraźmy sobie, że mielibyśmy się żywić wyłącznie solą..."
|