« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-30 05:13:12
Temat: Ciasto meksykańskieCiasto
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny-Kasi
4 jajka
7 łyżek wody
3 łyżki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich
5 suszonych śliwek
2 twarde jabłka
2 twarde gruszki
Wykonakie
MArgarynę, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy włożyć do garnkai stopić.
Na bardzo małym ogniu gotować 7 min. Odstawić do ostygnięcia.
Rodzynki umyć i osuszyć.
Śliwki wypestkować i pokroić.
Orzechy drobno posiekać.
Jabłka i gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Do wystudzonej masy dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do
pieczenia, następnie owoce i bakalie.
Wymieszać- na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
Ciasto przelać na formę. Piec ok. 40 min. w temp. ok. 200st. C.
Polewa
10 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
2 łyżki mleka
3 łyżki dobrego ciemnegi kakao
1 łyżeczka mąki kartoflanej
Wszystkie składniki włożyć do garnka i rozpuścić na małym ogniu- UWAGA nie
gotować.
Od razu polać upieczone ciasto.
Smacznego!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-30 09:06:53
Temat: Re: Ciasto meksykańskie
Użytkownik Tomek <c...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9k2qjd$77a$...@n...tpi.pl...
> Ciasto
> 1 1/2 szklanki mąki
> 1 1/2 szklanki cukru
> 1 kostka margaryny-Kasi
> 4 jajka
> 7 łyżek wody
> 3 łyżki kakao
> 1 opakowanie cukru waniliowego
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 1 łyżeczka sody oczyszczonej
> 5 dkg rodzynek
> 10 dkg orzechów włoskich
> 5 suszonych śliwek
> 2 twarde jabłka
> 2 twarde gruszki
> ciach<
> Polewa
> 10 dkg margaryny
> 10 dkg cukru pudru
> 2 łyżki mleka
> 3 łyżki dobrego ciemnegi kakao
> 1 łyżeczka mąki kartoflanej
>
Drogi Tomku! Przyglądam się od dłuższego czasu Twoim przepisom i mam pytanie
: dlaczego tak namiętnie używasz margaryny? Czy ma ona jakieś właściwości, k
tóre czynią ją bardziej nadającą się do wypieków od masła? Czy jak użyję mas
ła to ciasto nie wyjdzie? Jestem cholerną konserwatystką i jeszcze nigdy nie
miałam margaryny w swojej lodówce, jej smak wyczuwam w ciastach i mam od raz
u zgagę, a polewy na margarynie po prostu nie jestem w stanie przełknąć. Moż
e i jest ze mnie dziwoląg, ale na to meksykańskie ciacho miałabym ochotę i p
roszę o odpowiedź czy na maśle się uda? Aha, i czy kostka Kasi to 200 czy 25
0g?
Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-30 09:31:32
Temat: Re: Ciasto meksykańskie
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9k37sc$iac$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik Tomek <c...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:9k2qjd$77a$...@n...tpi.pl...
> > Ciasto
> > 1 1/2 szklanki mąki
> > 1 1/2 szklanki cukru
> > 1 kostka margaryny-Kasi
> > 4 jajka
> > 7 łyżek wody
> > 3 łyżki kakao
> > 1 opakowanie cukru waniliowego
> > 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> > 1 łyżeczka sody oczyszczonej
> > 5 dkg rodzynek
> > 10 dkg orzechów włoskich
> > 5 suszonych śliwek
> > 2 twarde jabłka
> > 2 twarde gruszki
> > ciach<
> > Polewa
> > 10 dkg margaryny
> > 10 dkg cukru pudru
> > 2 łyżki mleka
> > 3 łyżki dobrego ciemnegi kakao
> > 1 łyżeczka mąki kartoflanej
> >
> Drogi Tomku! Przyglądam się od dłuższego czasu Twoim przepisom i mam
pytanie
> : dlaczego tak namiętnie używasz margaryny? Czy ma ona jakieś właściwości,
k
> tóre czynią ją bardziej nadającą się do wypieków od masła? Czy jak użyję
mas
> ła to ciasto nie wyjdzie? Jestem cholerną konserwatystką i jeszcze nigdy
nie
> miałam margaryny w swojej lodówce, jej smak wyczuwam w ciastach i mam od
raz
> u zgagę, a polewy na margarynie po prostu nie jestem w stanie przełknąć.
Moż
> e i jest ze mnie dziwoląg, ale na to meksykańskie ciacho miałabym ochotę i
p
> roszę o odpowiedź czy na maśle się uda? Aha, i czy kostka Kasi to 200 czy
25
> 0g?
> Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
>
>
Kostka Kasi to 250g, przynajmniej tak piszą na opakowaniu. Wtrącam się, bo
do ciast używam Kasi albo masła, co tam akurat pod ręka mam. Do niektórych
ciast używam wyłącznie masła, ale musze przyznać, że z tą Kasią ciacha sa
niezłe, nie czuje się, że tam jakaś maryśka była.
ciastkowa_Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-30 09:45:22
Temat: Re: Ciasto meksykańskieUżytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Drogi Tomku! Przyglądam się od dłuższego czasu Twoim przepisom
> i mam pytanie: dlaczego tak namiętnie używasz margaryny?
> Czy ma ona jakieś właściwości, które czynią ją bardziej nadającą
> się do wypieków od masła? Czy jak użyję masła to ciasto nie wyjdzie?
> Jestem cholerną konserwatystką i jeszcze nigdy nie miałam margaryny
> w swojej lodówce, jej smak wyczuwam w ciastach i mam od razu
> zgagę, a polewy na margarynie po prostu nie jestem w stanie przełknąć.
Ja tez uzywam margaryny do pieczenia ciast, przeciez do tych celow
miedzy innymi jest produkowana... :)
Natomiast do robienia masy uzywam maslo, do polewy czekoladowej
rowniez preferuje maslo, nie podoba mi sie smak margaryny w polewie.
Agato, mysle, ze z powodzeniem mozesz zastapic margaryne maslem,
moim zdaniem nie ma zadnych przeciwskazan.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 12:20:42
Temat: Re: Ciasto meksykańskiepytanie: w jakiej formie to upiec? jak duza ma byc? jakies chociaz
przyblizone wymiary?
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |